Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A BKK-nál is nagyobb volt a story, de erről hallgattak

2017. augusztus 08. - GABOR2

A BKK incidensről rengeteg cikk született viszont van a történetnek egy olyan része amiről szinte teljes a csönd. Ezt a csöndet az Origo azzal magyarázza, hogy politikai okai vannak. Ezzel nem tudok teljesen egyetérteni. Az ügy nagyon fura.

Ugye a leginkább ismert változat szerint az a 18 éves fiú aki 50 forintért vette a jegyet egy etikus hacker és egy csomó csúnya dolog érte amiért csak segíteni akart. Az Origó cikkéből kiderül, hogy a média nagy része félrevezetett minket több dologban is. A srác nem nevezető etikus hackernek és nem is törtek rá az éjszaka közepén és még van egy csomó részlet ami ennek a blognak nem fontos, de érdemes elolvasni az Origó cikkét, hogy tudd mennyire lehet bízni a médiában.

Ami lényeges nekünk... A hacker írt egy levelet. Ennek a levélnek az RTL Klub csak részeit mutatta meg, ami félrevezető és ha bemutatta volna az egészet tisztán kiderül, hogy nem etikus hackerről van szó. Az Origó szerint azért nem mutatták azt be, hogy felépítsék a szegény meghurcolt fiú esetét aki csak segíteni akart.

Mik a gondok? Egyrészről ez hamar kiderülhet és ki is derült, tehát sok értelme nem volt. A kormány is sok emberhez lejutathatja azt, hogy hazudtak a fiúval kapcsolatban, tehát minek belemenni ebbe? További érdekes dolog, hogy az ellenzéki sajtónak érdeke lett volna lehozni a többi részt is politikiai okokból, mivel szó van benne kormányzati korropcióról, mégse tette. A helyreigazítás sem volt valami erős... talán csak ez az egy Origós cikk ami olyan hosszú, hogy szinte senki se olvassa el.

Miről hallgat hát az ellenzéki és a kormányzati média, mi volt abban a levélben még? Nos... a digitális világ csődje. Ezt kellett elhallgatni igazából. A srác példának leírja, hogy tudott ingyen venni MÁV jegyet és a Szerencsjáték Zrt. oldalán "pénzt kreálni".  A digitális államot, gazdaságot szuperkönnyű hackelni, egy fiatal, még felnőtt kort sem elérő, magát amúgy mégcsak igazi hackernek sem tartó valaki megteheti. És ez kínos... nagyon kínos. A kormány most akar mindent netre kötni és egy csomó pénz van a dologban és a dolog eszkalálódása kínos kérdéseket vethetne fel. Úgyhogy nem verték ezt a részt nagy dobra.

http://www.origo.hu/itthon/20170724-a-bkk-kontra-etikus-hacker-ugyben-szabadjara-engedte-a-fantaziajat-az-ellenzeki-media.html

 

Amúgy megy már a pánikolás, ezért csinálnak is egy szakmai forumot. Szerintetek ezek a nagy cégek akik sok milliárdot keresnek ezekkel a projektekkel majd szépen arra jutnak majd, hogy mivel nem tudják biztonságosra megcsinálni ezeket a rendszereket akkor inkább lemondanak az egészről; van ennek akár csak 1% esélye is? Az eredményt már most megmondom: a digitális állam kiépítésének folytatódnia kell

https://itcafe.hu/hir/ivsz_it-biztonsagi_forum.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5212727854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2017.08.09. 18:44:05

Én mondjuk nem vagyok nagyon nagy Web szakértő, de ha valóban úgy lehetett "meghekkelni" a BKK oldalát, ahogy írták, akkor azt kell hogy mondjam, hogy rendkívül amatőr munka volt az oldal. Azért ennél biztonságosabbat simán lehetne csinálni. Az más kérdés, hogy manapság baromi nehéz jó szakember fogni, úgyhogy ha nem néznek az emberek körmére és nincs legalább 1 ember, akinek esze van (és nem rúgják ki az "okoskodása" miatt), akkor bele lehet futni ilyen buktákba.

GABOR2 2017.08.10. 10:51:13

Igen nagyon amatőrnek tűnik, az is, de sokkal komolyabb oldalakat is feltörnek folyton ahol elvileg minden adott, hogy jó oldalt csináljanak. Itt egy ausztrál példa, bár itt nem feltörésről van szó, hanem arról, hogy simán vacak annak ellenére, hogy éveken át tervezték és nagyon sok pénzt szántak rá. itcafe.hu/hir/az_ausztral_betegigazgatasi_szoftver_veszelyes_es.html

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.13. 10:19:47

@GABOR2: Az egész digitális világ veszélyes. A bitcoinból is lesz még nagy bukás.
süti beállítások módosítása