Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A magyar kormány nagyon rossz irányba indult el (befektetések, digitális állam)

2017. január 18. - GABOR2

Ez a cikk ennek apropóján született: https://itcafe.hu/hir/huawei_magyarorszag_varga.html

Ebben az áll, hogy: "Célunk, hogy hazánk a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává váljon – emelte ki a kormányzati portál tudósítása szerint Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, valamint az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett látogatása során. Az e-mobilitás, az intelligens közlekedési rendszerek, az autonóm vezetésű járművek, az okos városok fejlesztésében számos kínai vállalat működne együtt hazánkkal – hangsúlyozta a tárcavezető."

Mi mégis a gondom, hisz a kormány nagy hozzáadott értékkel járó, nagy tudást igénylő, magas fizetésekkel járó állásokat akar létrehozatni. Nem ezzel a részével van a gond, hanem azzal, hogy olyan területeket célzunk meg ahol egyáltalán nem garantált a siker. Igen, tudom hogy a csapból is az folyik, hogy igenis ezek lesznek a nagy tuti befektetések, de ezek inkább csak a nagy techcégek vágyai. A csillogó felszínnek pedig úgy tűnik a kormányunk is bedölt. Abban, hogy hogyan kéne kezelni a digitális dolgokat nincs a helyzet magaslatán, mert úgy áll hozzá kb. hogy minden amit a techcégek mondanak az jó és kívánatos...

Nézzük csak...

-Hálózatra kötött okosautók. Igen, jól hangzik, csak lehet a jövő nem ez lesz, mert ezek az eszközök hackelhetőek lesznek és néhány haláleset után az emberek el fognak fordulni tőle. Ez megtörténhet elég hamar is, és ebben az esetben az egész dologba való befektetésünk semmit se fog érni.

-IoT, okosvárosok, okosházak: Szintén lehet, hogy nem kell majd az embereknek. Nemcsak azért mert hackelhetőek, hanem mert majd legálisan is kémkedni fognak a felhasználók után és ezt nem szeretnék majd.

Másik probléma, hogy ilyen dolgokat a kínaikkal közösen akarnánk csinálni. Egész városok, irányítása nemzetbiztonsági kérdés is lesz, és szerintem nem nagyon néznék jól szemmel a nyugati szövetségeseink, hogy kínai rendszereket használnánk.(Feltételezem, hogy itthonra is Huawei rendszert használnának fel, nem csak másoknak gyártanánk) Ráadásul ezek a rendszerek idővel össze lennének kapcsolva és szerintem nem engednék, hogy a kínai rendszerek össze legyenek kapcsolva a nyugati rendszerekkel. Bár remélem soha se jutunk el idáig.

De a kormány egész digitális állam koncepciója veszélyes, mert azokat a dolgokat amiket netre rakunk fel nem tudnánk megvédeni. A digitális állam sebezhető állam. Békeidőben kémkedésre használják az ellenfeleink háborús időben pedig az egészet tönkre tudnák tenni. Illúzió, hogy sikerülne megvédeni, az egész egy kártyavárként omlana össze. Ezért nagyon meg kéne fontolni, hogy mi legyen interneten keresztül elérhető, mert azért biztos lennének olyan dolgok is, de az igazán fontos dolgok nem lehetnek ott, ha az ország igazi érdekeit tartjuk szemelőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7512136185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása