Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Listázás... az nagyon csúnya dolog... ugye?

2016. február 23. - GABOR2

Nem is volt olyan régen, hogy egy olyan esemény történt ami 10 évente max kétszer fordul elő. A parlamenti pártok egyetértettek. Mégpedig abban, hogy a listázás az nagyon-nagyon csúnya dolog. Ezért még össze is fogtak.

Akkor sikerült legyűrni a listázást? Nos nem; még soha a történelemben emberek nem voltak úgy listázva mint manapság.Segít listát készíteni rólad a számítógéped, az okostelefonod, mostmár az okostévéd; sose jöjjön el, de majd talán listáz az okosházad, az okosgépkocsid... mindenféle kütyü. Európa, Magyarország tesz eleget ennek megállítására, hisz látjuk listázni a legnagyobb bűnök egyike...? Hát nem. Simán mehet minden. Az okostelefonok legális appjai a legpofátlanabb dolgokra is képesek és elszedik a legprivátabb adatokat. Nézik, hogy mit néztél tévén, miket néztél interneten, okostelefonon, kikkel vagy kapcsolatban és... erről csinálnak egy szép profilt. A Facebookra ha nem regisztrálsz akkor is készít profilt rólad (ha nem hiszed keres rá a neten, simán megírták a sajtóban) és később majd hozzárendelődik a neved... bár mivel a pontos helyzetedet tudja, nem nehéz kitalálni ki lakik az adott lakásban. Szóval jobban ismernek téged talán mint a barátaid, a legprivátabb dolgaidról is tudnak. Titkosszolgálatok, nagy techcégek és partnereik... És úgy tűnik ez a listázás oké, pedig máskor meg a listázás a legnagyobb bűnök egyike. Ezeket a listákat pedig jó hosszú időre megőrzik. Milyen jól fog az még jönni... Mondjuk megzsarolni politikust.

Ráadásul a szellemi termékeidet is nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megszerzik, de szeretnék ha ezt sokkal kényelmesebben megtehetnék. Erre nyújt megoldást a felhő. Ide szépen össze lehet gyűjteni a cégek és egyének legféltettebb titkait és gazdaságosan megszerezni belőle ami hasznos. Még mi fizessünk érte. A felhős cégeket majd szépen védi az apró betű, meg amúgyis, te hogy tudnád bizonyítani hogy betörtek hozzájuk? Persze megigérnek mindent csak hozzák már az emberek az adataikat. A titkosszolgálat pedig törvényre hivatkozva és akár máshogy is megszerezheti a hozzájutást. Pl. lehet majd mondani, hogy ismeretlen hackerek feltörték meg megszerezték amit akartak. Ne legyenek illuzióink... múltba megtették, ezután miért ne tennék? Hát majd titkosítod és nem tudják megszerezni gondolhatod. Ezzel két probléma van: Az egyik, hogy lehet fel tudják törni a titkosítást amit használsz.(ha a felhős cég sajátja akkor olyan mint a halottnak a csók) A másik meg mi van akkor, ha egyszerűen hoznak egy szabályt, hogy titkosított anyagot nem tölthetsz fel? Ja és a jövőben azt szeretnék hogy minden legyen felhőben és ne legyen választásod.

Szóval a listázás tényleg nem szép dolog... Hozzanak törvényeket ellene mert megy ezerrel.

Válasszanak: az interneten legyenek fontos dolgok; legyen digitális állam, gazdaság... De akkor ne legyen megfigyelés. (Bár az egész bedöntésének biztos veszélye még mindig ott van mert úgysem tudnák megvédeni, ha pl. egy másik állam támad rá.) Az interneten ne legyenek fontos dolgok, akkor mehet a megfigyelés is, mert mint kommunikációs csatorna akkor is működne és a gonoszos emberk majd biztos ott beszélnek majd meg mindent egy játék chatszobájában.

Amit te megtehetsz, hogy elkerüljük a legrosszabbat tedd meg. Ne vedd meg a termékeiket, szolgáltatásaikat például.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr58412652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása