Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Aranyat találni a szemétdombon

2018. május 17. - GABOR2

Komolyan felüdülés egy ilyen cikkel találkozni, akkor amikor a híroldalak tele vannak "ez lesz a jövő" bullshitekkel. Például ilyen képtelenségekkel fárasztanak:

"A telefonod lassan tudja már, mit szeretnél venni, mielőtt te kitalálnád"

"Tárgyalásra készülsz de közeleg egy vihar és nincs esőkabátod? Hamarosan az okostelefonod már automatikusan felismeri a helyzetet, majd megveszi és házhoz szállíttatja a ruhaneműt."

Honnan tudná, hogy nincs esőkabátom?! De mind1 is... ami a lényeg, hogy látszik, hogy milyen erőszakosságra készülnek... költeni akarják az emberek pénzét anélkül, hogy azok beleegyeznének, ráadásul a pénzünket olyan nulla biztonsággal bíró eszközre bíznák mint egy okostelefon.

Szóval tele a net ilyen szeméttel aztán nagyon nagyon nagyon ritkán belefutsz váratlanul egy ilyenbe:

"Téged is idegesít, ha robotokkal kell beszélni? Nem véletlenül!"

"A chatbotok egyre népszerűbbek az ügyfélkommunikációban, ugyanakkor nagyon gyakran idegesítőek lehetnek, és nem is mindig hasznosak. Éppen ezért ha csak a hype miatt fontolgatjuk a bevezetését, akkor inkább felejtsük el."

Igen ott van a hype, az "ez lesz a jövő agymosás", de azért ott van az is, hogy a vezetők erre hivatkozva kérnek prémiumot...

De tovább erre a gyöngyszemre:

"Hype az, ami leküzdhetetlen vágyat ébreszt bennünk olyan dolgok vásárlására, amikre semmi szükségünk. Érdekes, hogy nemcsak a fogyasztók, de gyakran komoly, megfontolt szolgáltatócégek is képtelenek ellenállni neki - különösen, ha a chatbotokról van szó. Idén már 30 ezer milliárd üzenetet küldenek a mobilozók, és nyakunkon az éjjel-nappal csetelő Z generáció - itt az új, fancy technológia, ugorjunk bele! Mindeközben a megfontolt vállalathoz méltó megfontolt kérdések mintha elmaradnának

az ügyfeleink vajon igénylik-e, passzol-e az üzleti stratégiánkba, megéri-e egyáltalán?"
 
Igazából a mai fejlesztések hatalmas százaléka ilyen hype és privát pénzügyi érdekek egyvelege és nem gondolkoznak el arról előre, hogy ez jó-e, vagy biztonságos. Utólag tűnik csak fel, amikor kiderül, hogy inkább csak a pénzt viszi mint hozza a dolog. És persze az ügyfelek se igénylik.
 
Persze azért egy ilyen cikk nem jelenhet meg ilyen beszólás nélkül:
   
"Már most is láthatunk jól működő megoldásokat, és nem kérdés, hogy 10 éves távlatban elképesztő ütemben fog fejlődni a chatbot-ipar, ahogy megkerülhetetlen lesz a jövő ügyfélszolgálatában is."
 
Ezt bocsássuk meg.
 
Főleg, hogy utánna hoz egy példát arra, hogyan mondott csődött a chatbot képpel illusztrálva.
 
Ritka dolog, hogy ilyen nyiltan beismerik a kudarcot:
 
Ha értelmes, emberi interakcióra számít, többnyire garantált a csalódás. Az Aspect nevű amerikai cég felmérése szerint a fogyasztók 71 százaléka szerint a chatbotok alkalmatlanok komplex ügyfélproblémák megoldására, 86 százalékuk pedig azt szeretné, ha mellettük mindig ott lenne a lehetőség, hogy hús-vér ügyintézővel beszélhessenek. "
 
"Lehet, hogy odaát józanabbul gondolkoznak az új technológiáról?" 

 

Szerintem nem, csak előbb bevezették és intenzíven találkoztak a csődjével és mivel ők a Nyugat nincs bennük a késztetés, hogy gondolkozás nélkül, mindenáron másolják a Nyugatot, hisz ők a Nyugat. Bizony.

"Úgy gondolom, a chatbotok akkor lehetenek a leghasznosabbak, ha egy ilyen omnichannel folyamatban képesek megtalálni a természetes helyüket" 

Hát aki nem teszi, az nem szolgálja ki a fogyasztóját és csődbemegy.

Szegény Z gereráció, már most úgy kezeli mindenki, mint akik csupa antiszociális nem normálisokból áll:

"Az Aspect válaszadóinak 60 százaléka szerint az a cég, amelyik chatbottal kommunikál az ügyfeleivel, nem tűnik emberközelinek."

Ez viszont nem lesz baj, mert a Z-generáció érzelmileg degenerált:

"A felpörgő üzleti digitalizációval és a Z-generáció fogyasztóvá válásával tehát nem az lesz a fő kérdés, hogy a kommunikáció mennyire emberi, hanem hogy mennyiben könnyíti meg az ügyintézést."

A szerző azért érzi, hogy még ha csupa rossz hírt is kell közölnie muszály jónak tálalnia:

"A felmérésében megkérdezettek 58 százaléka az averziók ellenére is azt állítja, hogy a chatbotok az egyszerű kérdéseket jól kezelik, 61 százalékuk még a gyorsaságukat is dicsérte."

Szóval egy csomó ember szerint még az egyszerű kérdéseket is piszok sz@rul oldják meg.

"Úgy is fogalmazhatunk: nem az a cél, hogy a chatbotunk átmenjen a Turing-teszten, hanem, hogy segítsen megoldani a problémánkat."

Vagy talán inkább az igazából nem mesterséges intelligenciát, mesterséges intelligenciának szeretnék nevezni, mert jól hangzik.

"Természetesen megmaradnak azok az ügyek, amiket igazán hatékonyan továbbra is csak emberek tudnak megoldani, vagy amelyekhez emberi interakció szükséges, de ha egy ügyes chatbot képes ezeket okosan előkészíteni, azzal mindenki nyer. Amikor a robot "úgy érzi", a beszélgetés a képességeit meghaladó szintre ért, továbbpasszolhatja a problémát az ügyfélszolgálatosnak."

Ebbe a megoldásban benne van, hogy potenciálisan csak drágább lesz az egész story.

"A felmérések szerint maguk az operátorok is egyre inkább asszisztenciaként tekintenek a chatbotokra, és amíg a botok a kisebb ügyekkel vannak elfoglalva, ők a komplexebb, izgalmasabb problémákra koncentrálhatnak."

Elképzelem magam előtt azokat a boldog-izgatott operátorokat, hogy igen, de jó hogy egy olyan ügyfél igénnyel kell foglalkoznom amit meg se értek igazán olyan bonyolult és azt se tudom hol kezdjem a megoldást. Biztos jót tesz az egészségnek.

"Az Aspect kutatásában 79 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezzel saját képességeik kibontakoztatsára is nagyobb esélyt kapnak. "

De utálni fogják.

"Aki mindezek után azt kérdezi, érdemes-e bevezetni a chatbotokat saját vállalatánál vagy vállalkozásában, annak ez az egyszerű válaszom: ne hagyjuk, hogy a technológia mondja meg, mi a problémánk."

Nem a technológia mondaná meg, hanem az agresszív techcégek.

"Mielőtt döntenénk, gondoljunk végig pár alapvető szempontot, és ha közben egy pillanatra is felmerül a gyanú, hogy hype hatása alatt vagyunk, napoljuk el kérdést."

Többről szól ez mint hype. Szerintem sok mai vezető, az agyában el se tudja képzelni, hogy lehet másként is mint a techcégek megálmodták. Ő egész életében azt látta, hogy az a helyes, hogy minden újításra igent kell mondani. Az, hogy ezzel teljesen kiteszem a céget kivédhetetlen hackertámadások veszélyének... ez ignorálva van. Vagy pedig majd megvédenek a vírusírók és társaik, amik igazából nem védenek meg.

A cikk szerzőjének külön jó pont, hogy kiderült hogy egy olyan cégnél dolgozik, ahol ilyen megoldásokat adnak el. Nem akarja mindneáron rád eröltetni, ez bizalmat kelt. Bár az is lehet, hogy az egész olyan állapotban van, hogy erre inkább jobbnak látják kísérletet se tenni. Mindenesetre a jó chatbot max. csak a jövőben létezik tényleg.

Vajon ilyen kilátások mellett milyen is lesz a jövő

Amikor a jövőről írnak általában mindig valami egyértelműen modernebb, dinamikusabb, nagyon pörgő dologról írnak, és annyira másnak állítják be, hogy rá se ismernénk. Sokszor halljuk, hogy fel kell készülni az állandó változásokra, hogy mindig rugalmasnak kell lenni és készeknek kell lennünk új dolgokat tanulni. Nos, szerintem ez az egész egy bullshit és igazából ezt a nagy techcégek is tudják már, ez látszik azon hozzáállásásukban, hogy egyre inkább ugyanazért a termékért kérnének újra és újra pénzt, nem pedig valami újjal állnak már mindig elő. Ez már a szoktatás arra, hogy ezt elfogadjuk; ők tudják hogy ezt kell tenniük, ugyanis a jövőben az emberek inkább állandóságot akarnak. És a cégeknek alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy szinte mindenki öreg; nézzük csak:

Magyarországon: 

– a 25-29 éves nők 70%-a gyerek nélküli,
– a 30-34 éves nők felének se férje, se élettársa,
– a 40 év alatti férfiak 70 százalékának, 
– a 35 év alatti férfiak 81 százalékának nincs gyermeke.

És Nyugaton is ez van. Már eleve lehet, hogy aki feltalálná a "fényes" jövő rémisztő találmányait lehet, hogy sohase születik meg. De ha meg is születnének az okosak, azon kéne gondolkozniuk, hogy ezt a sok öreg embert hogyan szolgálják ki, és tessék megkapaszkodni: az öreg emberek nem akarnak majd minden hétre egy forradalmi új terméket.

Szépen megterítettek a hackereknek

A lengyelek megcsinálták a külföldi titkosszolgálatok és hackerek álmát. Készítettek egy rendszert, amit ha feltörnek - és ebben a dologban biztos lehetsz, hogy meglesz - akkor gyakorlatilag pontosan fogják tudni, hogy mi folyik az országban.

"A BIK 140 millió hiteltörténeti aktát tartalmaz, mintegy 1 millió vállalati és 24 millió lakossági ügyfélről, a rendszert a legnagyobb lengyel bankok tulajdonolják, mint a Pekao, az ING, az mBank, a Santander és a Citi."

A politikusok nem is sejtik, hogy ez nekik mekkora önt@könrúgás, ezután szépen tudják majd őket kontrollálni külföldről, hisz a pénzügyeik nyitott könyvek lesznek.

Gondoskodnak arról, hogy kémkedőknek kényelmes dolga legyen és minden szépen a helyén legyen, ne kelljen bogarászni az adatokkal:

"a közlemény ígérete szerint teljes átláthatóságot, visszakereshető hiteltörténeteket és adatintegritást hoz majd a banki adatokkal, hitelezési megállapodásokkal és biztosítási eseményekkel kapcsolatosan."

A biztonság és a remény szó is megjelenik egy mondatban:

"A nyilvántartási rendszer az adatkezelés gyorsaságát és biztonságát szavatolná a BIK reményei szerint, valamint segítene a bankoknak egy papírmentes rendszer felé elmozdulni."

Nincs igazából remény... ezzel elcsesztétek, kiszolgáltatátok magatokat. De nagyon modern...

 

Az utolsó reményed is hamis ( titkosítás )

Sokan vannak úgy, hogy tök mindegy, hogy feltörik az informatikai rendszereket, mert majd a titkosítás miatt úgyis biztonságban vannak az adatok. Felhőbe is ezért lehet feltölteni adatokat, sőt a mindennél fontosabb kényelem miatt maguk a felhő szolgáltatók adnak saját kész titkosítás megoldást egyes esetekben... miközben pont ők az egyikek akiktől tartanod kell.

Node most is kiderült, hogy a szuper "katonai szintű", még az "NSA sem tudja feltörni" PGP titkosítással védett levelezés mennyit ér:

"Az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédő szervezet mai közleményében jelentette be, hogy egy európai biztonsági kutatókból álló csoport olyan sebezhetőségeket talált a legelterjedtebb titkosítási programban, a PGP-ben, illetve a hasonló célú S/MIME technológiában, melyek nem csak azt teszik lehetővé, hogy egy támadó titkosítás nélkül, szöveges formában ismerhesse meg az üzenetek tartalmát, hanem mindez megoldható a régebbi üzeneteknél is."