Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Életed legnagyobb hibája lehet, ha informatikusnak tanulsz

2017. október 12. - GABOR2

Mielőtt valaki kiakadna, hogy ilyen címet adtam ennek a cikknek, jobb ha tudja, hogy az egyik forrásnak is nagyon  hasonló címe van.

Én már korábban is erre a következtetésre jutottam. Hogy lehet ez, hisz a legnagyobb sztár szakma az informatika, biztos megélhetés, magas fizetés.

Nos, szerintem ma még agyonhypeolt "ez lesz a jövő" iparágakról ki fog derülni nagyon világosan hogy zsákutcák. Totális zsákutcák. Tehát máris pontosítok, bizonyos informatikai képzettségek lesznek amik nem fognak érni semmit.

Sajnos a mi kormányunk jó érzékkel kiválaszotta azokat amik majd zsákutcák lesznek, így Magyarország ismét a vesztesek oldalán lesz. Sok milliárd megy majd a kukába.

Forrás: http://www.portfolio.hu/short/tenyleg-eleted-hibaja-lehet-ha-informatikusnak-tanulsz.5.264355.html

"Guy Berger, a LindkedIn közgazdásza szerint a túlzottan specifikus képzésekkel az a gond, hogy nem elég rugalmasak. A technológia fejlődésével gyorsan változik a munkaerőpiac kereslete is, így továbbra is szükség lenne az analitikus és vezetői gondolkodás elsajátítására. A klasszikus képzésekkel szemben a kis részterületre fókuszáló szakok nem alakítják ki azokat a készségeket, melyekre a gyorsan változó szektorokban szükség lenne."

Nemcsak a technika gyors fejlődése okozza, hogy hasztalan lesz amit tudsz, hanem hogy amit tanultál az zsákutca.

Nem csak azért kerülhetsz utcára, mert ezek a problémák fennállnak, hanem vannak itt más sötét fellegek, felhők ha már ez a szó amúgy is a szívem csücske...

"A globális gazdaságtörténet egyik nagy iróniája lehet, ha a következő válság éppen abból a folyamatból adódik majd, melynek eredeti célja az előző válság leküzdése volt. Ez pedig az úgynevezett monetáris lazítás, vagyis a jegybankok azon politikája, amely az extrém alacsony kamatszintekre, illetve az eszközvásárlásokra épül. Ez a politika arra volt hivatott, hogy likviditást pumpáljon a válság miatt kiszáradt piacokra. Azonban ahogy ez az időszak véget ér, és a jegybankok visszavonják az élénkítéseket, beüthet a likviditási krízis."

Ez nem lenne új irónia, mert már volt pár ilyen, illetve folyamatban van... Mindegy ez csak egy megjegyzés. A többi viszont világos, azt nem teszik itt még hozzá, hogy ez a sok pénz főleg számítástechnikai vállaltokhoz ment. Valahogy a külföldi sajtó sokkal konkrétabban, bátrabban, kihangsúlyozottabban leírja ezeket.

"A JPMorgan elemzői sietnek rávilágítani, hogy a 2008-as válság is egyfajta likviditási válság volt.
Akkor azonban a háttérben a bankrendszer állt, amely mérgező jelzálog alapú értékpapírokkal fertőzte meg a piacokat."

"a befektetők egyre nagyobb arányban vonulnak át a passzív eszközök területére,"

"Ezzel függ össze, hogy egyre több eszközt kezelnek automatizmusokkal, vagyis olyan stratégiával, amely például automatikusan az eladást választja, ha beüt a baj. Ezzel viszont az a gond, hogy egy piaci sokk igen lendületes eladási hullámot indíthat be. Ráadásul a jelenlegi trendek azért is lehetnek veszélyesek a JPMorgan szerint, merta napi volatilitást vissza tudják fogni, de komoly problémákat jelenthetnek egy átfogóbb korrekció esetén."

Amikor az informatika áldása átokká válik...

"Az sem mellékes, hogy a jegybanki élénkítéseknek köszönhetően a legtöbb eszköz értékei történelmi csúcsokat ütöttek meg. Ez különösen igaz például a technológiai szektor papírjaira vagy az internettel összefüggő részvényekre."

A techcégek hatalmas stimulust kaptak, ezért is engedhetik meg maguknak az olyan projekteket amikre nincs piaci igény, inkább csak a techcégek vágyálmai. Ezekről már korábban írtam.

Viszont ha a szép idők elmúlnak és megszűnik ez a stimulus, mivel a techcégek nagyon ki vannak ennek a dolognak téve nagyot fognak koppani. És ez durva elbocsátásokkal fog járni.

Eleve ki fog derülni több projektről, hogy életképtelen és nem alakalmas a piaci versenyre. Ebben a két kézzel adjuk a pénzt időszakban a techcégek nem a piacon versenyeznek leginkább, hanem lobbiznak az államnál a nagy pénzekért. Például a nagyrabecsült Tesla is ilyen.

A kapott pénzből sok informaitkai cég saját részvényeit vásárlja vissza, ezzel felviszi az árfolyamát extrém magasságokba, még úgy is hogy a cég a piacon kifejezetten rosszul muzsikál.

"Az IMF hozzáteszi, hogy ahogy egyre inkább keresik a hozamot a befektetők, a gazdaság sérülékenysége egyre inkább a bankszektoron kívülre kerül, az eszközárak pedig extrém magaslatokba szöknek bizonyos piacokon."

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/elarulta-az-imf-mi-okozhatja-a-kovetkezo-valsagot.12.264971.html

Szegény sok megtévesztett ember, akik azt hiszik jó ötlet a techszektorba fektetni.

Szóval előbb-utóbb eljön majd egy korrekció, ami lehet fokozatos, vagy nagyon gyors, de a lényeg, hogy elbocsátásokkal is fog járni. Erre pedig majd rátesz egy lapáttal az, hogy kiderül olyan dolgokra fogadtak a techvállalatok amik nem kellenek majd a fogyasztóknak.

 

 

 

A legjobban védett titkokat is ellopják ha netre van kötve

A mai világban egyre inkább netre akarnak kötni mindent; legyen minden fontos adatod olyan rendszeren ami csatlakozik, vagy ami még sokkal-sokkal-sokkal rosszabb tárold felhőben, az okosautód legyen netre kötve, a házad bizonyos rendszerei; legyen digitális állam... Csakhogy ezeket a rendszereket nem tudják és nem is fogják tudni megvédeni a támadások ellen, mindig sebezhetőek maradnak.

Most arra láthatunk megint példát, hogy nemcsak az ilyen polgári rendszerek sebezetőek (amiket manapság simán kiadnak félkészen) hanem olyan rendszerek is amik a legfontosabb katonai titkokat tárolják.

https://mno.hu/kulfold/eszak-koreai-hekkerek-elloptak-kim-dzsongun-likvidalasanak-tervet-2420869

"Észak-koreai hekkerek titkos dél-koreai katonai dokumentumok százait lopták el, köztük a háború esetére Washingtonnal közösen kidolgozott műveleti terveket is – írja az MTI."

Ez az eset azt is megmutatja milyen nagy probléma van a mai vezetők fejében. Teljesen rabjai annak a gondolatnak, hogy mindent digitalizálni, netre kötni kell mindenképpen. Hiába van rengeteg "incidens" ami megmutatja,hogy ezt nem kéne, ők teljesen arra lettek nevelve, hogy "ez lesz a jövő" és már túl öregek ahhoz, megváltoztassák ezt a nézetüket, hiába mutatja meg a valóság folyton hogy ez milyen káros. Ha nem lenne ennek már történelme és ez lenne az első eset azt mondanám oké; ha ezután lennének még további "incidensek", de még joggal lehetne reménykedni, hogy a "legszuperebb" biztonsági cuccok majd megoldják a problémákat... hát azt mondanám azért a legfontosabb dolgokat biztonság kedvéért azért se rakjátok fel neten lévő rendszerre; de nem, itt már rengeteg eset történt ami bizonyította, hogy a legmodernebb biztonsági rendszerek is nagyon kevesek ahhoz, hogy megoldják a hacker problémát, tehát ebben már nem kéne reménykedni, csak az a baj, hogy eddig már nem jutnak el a jelenlegi vezetők.

Épp ellenkezőleg nagyon fontos állami dolgokat akarnak neten elérhetővé tenni, ami rendszerek sokkal kisebb akadályt jelentenek majd mint a katonaiak.

Képzeld csak el mit tudna tenni pl. Észak-Korea ha olyan jövőben élnénk mint amit a techcégek megálmodtak nekünk. Az okosautók mind összekötve felhőben úgy hogy a vezérlésre van befolyásuk, a házad bizonyos rendszerei neten lógnak, az ipar vezérlése neten van,  emberek százmillióinak legfontosabb adatai ott vannak összegyűjtve néhány felhőben és csakis a felhőben. És ezek polgári rendszerek, amiket legtöbbször már manapság is félkészen adnak ki, nagyon messze a katonai szintű védelemtől, amit most éppen feltörtek.

Nézzük tovább a cikket:

"I Csholhi képviselő jelezte, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium szerint a kiberkalózok által eltulajdonított dokumentumok 80 százalékát még nem azonosították."

A szuper rendszer még erre se képes.

"A különleges erők sürgősségi tervét viszont ellopták, beleértve az évenkénti amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatok részleteit, valamint a kulcsfontosságú katonai létesítményekről és az áramfejlesztő telepekről szóló információkat."

"235 gigabájtnyi titkos adatot raboltak el. I Csholhi egyelőre nem volt elérhető, de a képviselő irodája közölte, hogy helyesen idézték őt."

Milyen jó, hogy így összegyűjtöttek mindent. Nem kell fáradni lehet vinni az egészet.

"A beszámoló szerint a dokumentumok között szerepelt az Észak-Koreával megvívandó háború 5015-ös számú, amerikai–dél-koreai műveleti és cselekvési terve, amely a Kim Dzsongun észak-koreai vezető megölésére vonatkozó elképzeléseket is tartalmazza."

Gondolom teljesen elviselhetetlen a gondolot, hogy ezeket a terveket ne neten levő rendszereken tárolják.

"A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Észak-Koreának egy körülbelül 6800 fős „hekkerhadserege” van," 

Okosan csinálják, tudják, hogy ez a nagy gyengepontja a Nyugatnak, ráadásul ha megvalósul a nagy techcégek "jövő terve" a mainál sokkal-sokkal nagyobb kárt tudnak majd okozni, míg mi nem fogunk tudni visszavágni, hisz ők éppenséggel nem digitális állam, a hagyományos háború pedig az atomháború veszélye miatt elmaradna, főleg, hogy a visszavágásnál már a Nyugat szinte összes fontos rendszere már térdre kényszerül.

90 százalék nem akarja, de akkor is "ez lesz a jövő" ( okosautók)

Megint egy összecsapás, az "elkerülhetelenül ez lesz a jövő" és az emberek nagy tömege között akik ezt nem akarják.

Itt van egy "szuper" tanulmány, ami biztos teljesen elfogulatlan.

http://www.origo.hu/gazdasag/20171002-a-kozlekedest-forradalmasitjak-az-onvezeto-taxik.html

"A UBS tanulmánya szerint az önvezető autók megjelenése örökre megváltoztatja majd a tömegközlekedést. A "robotaxik" a következő néhány évben jelennek majd meg és felforgatják a hagyományos közlekedési szektort. A változás elkerülhetetlen és már az ajtón kopogtat."

Milyen aranyosak ezek a tanulmányok, hogy még azt is meg írják neked, hogy elkerülhetetlen a változás. Biztos, hogy ha úgy dönt majd szinte minden ember, hogy nem veszik meg ezeket az autókat, akkor ingyen odaadják és fegyveres merénylő fog egy pisztolyt a tarkódhoz, hogy használd is.

Akik kíváncsiak az olyan bullshitekre mint "A tanulmány szerint akár 80 százalékkal is csökkenhetnek az utazási költségek a robotaxinak köszönhetően" az olvashatja tovább a megadott linken ezt a "tanulmányt". 

Bár nagyon finoman fogalmaznak ez a rész legalább igaz:

"Ugyanakkor nem feltétlenül jó, ha az óriási verseny miatt a cégek egyre hamarabb szeretnék piacra dobni, ezt a még nem igazán kiforrott technológiát. Az erőltetett tempó miatt lehetett az is, hogy a Google egyik önvezető kocsija februárban balesetet szenvedett, valamint az Ubernek ki kellett vonnia a  flottáját Arizona, Pittsburgh és San Franciscóból miután az egyik járművük balesetet okozott."

Most pedig jöjjön egy felmérés ami megmutatja, hogy miért nem fog működni egy csomó minden amit a techcégek kitalálnak, köztük ez is. Nos nem tudják megoldani a sebezhetőség problémáját, ez az autók esetében még halállal is járna és ezt az emberek tudják. Ha pedig be is hülyítenék őket marketing szövegekkel, a valóság tisztán meg fogja mutatni, hogy nem megy a dolog. Sajnos hazánk viszont elég sokat tesz fel erre, úgyhogy majd a dolog vesztesei közé fog tartozni.

"A magyar autótulajdonosok 90 százaléka lehetségesnek tart egy autós hackertámadást, derül ki az NRC Kft. és az NNG Kft. közös kutatásából."

Most komolyan ilyen adatok láttán tényleg elhiszik a netre kötött okosautó-gyártó cégek, hogy a termékeik lesznek az "elkerülhetetlen jövő". Az emberek látják, hogy milyen probléma lesz a termékükkel és hogy ez halálos probláma és nem fog nekik kelleni, akármennyi marketing bullshit ellenére sem.

"A jelentés szerint a 18-59 éves magyar lakosság többsége lehetségesnek tartja az autók meghackelését. Ráadásul az autóval rendelkezőknek 90 (megközelítőleg 2,2 millió magyar), az autóval nem rendelkezőknek pedig 80 százaléka (2,7 millió lakos) mondta azt, hogy egy ilyen támadás akár már ma is valós veszélyt jelent."

"Az NNG csoport részét képező Arilou Cyber Security ügyvezető igazgatója, Ziv Levi szerint: „Sokan nem is gondolják, hogy milyen egyszerűen meg lehet hackelni egy autót, ehhez pedig még csak nem is kell, hogy felsőkategóriás legyen. A lopásgátló feltörésére akkor van lehetőség, ha a hacker az autótól 10-30 méterre tartózkodik, és kívülről-belülről ismeri az ilyen jellegű rendszereket. A navigációs rendszerek akár távolról is feltörhetők,"

"Az okos funkciók többnyire a telefon Bluetooth kapcsolatán keresztül irányíthatóak az autóban, mivel azonban a telefon internetkapcsolattal is rendelkezik, ezen keresztül gyakorlatilag bármekkora távolságból be lehet hatolni az autók rendszereibe."

"Ha pedig a hacker alaposan ismeri az egyes funkciók (például Bluetooth rádió, különböző okostelefon-integráció) interfészeit, akár a járművek biztonságkritikus rendszereihez is hozzáférhet."

"A legveszélyesebb ugyanakkor a vezetést segítő funkciók területe. Ezek többnyire nem kapcsolódnak az internetre közvetlenül, ha azonban valaki feltöri a jármű számos ECU-jának (electronical control unit – elektronikus vezérlőegység) egyikét, a vezetést támogató rendszerekhez is hozzáférhet, így pedig akár totális kontroll alá is vonhatja a járművet. Végül, de nem utolsó sorban a fedélzeti számítógépek többnyire számos külső hálózattal (Bluetooth, Wi-Fi, USB) és a járművek belső hálózatával is kapcsolatban állnak. Néhány, belső, infotainment (szórakoztatóelektronikai) komponens megkerülésével ezért a hackerek már a jármű saját hálózatán garázdálkodhatnak.”

"Ami viszont kifejezetten pozitív, hogy bár a témával kapcsolatos tájékozottság alacsony, a válaszadók több mint 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy következő autójának vásárlása során figyelembe venné az autó hackertámadásokkal szembeni sebezhetőségét. A digitális megoldások terjedésével, ezzel párhuzamosan pedig a kibertámadások kockázatának növekedésével az autógyártóknak is egyre nagyobb hangsúlyt és erőforrást kell tehát fordítaniuk a területre.

A jövőben valószínűleg egyre többet fogunk hallani az autóipari kibervédelemről. Az Amerikai Egyesült Államokban már jogszabály tervezet is készült, ami arra irányul, hogy a közlekedési hatóságok szigorúbban szabályozhassák az autók rendszereire vonatkozó előírásokat, és ezzel is csökkentsék egy esetleges kibertámadás kockázatát. A brit kormányzat pedig augusztus elején adott ki egy kiberbiztonsági útmutatót, amivel fel szeretnék hívni az autógyártók figyelmét a terület fontosságára."

Oké több is figylembe fogja venni, ha felfogja teljesen bele is hallhat a dologba. Viszont ami ezután következik a szövegben egy hatalmas bullshit, mivel nem fog sikerülni a netre kötött autók biztonságát megoldani. Sokkal jobban védett katonai rendszereket se sikerül megvédeni, meg úgy igazából semmmit se és ez a jövőben is így marad.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy "az elkerülhetelen jövő" esélyt se fog kapni.

Nyugodtan bízd a pénzed sebezhető rendszerekre...

Miközben a csapból is az folyik, hogy fizess egyre inkább digitális módszerekkel, a banki hálózatok egyre jobban kompromittálódnak.

"Egy friss kutatás szerint az automatákat érő támadások minősége javul, mennyisége növekszik, és mind gyakoribb a hálózaton keresztüli manipuláció."

"A legfontosabb megállapítások arra vonatkoznak, hogy míg korábban a kártékony kódok bejuttatásához fizikailag is hozzá kellett férni az ATM-hez, mára már sokkal kifinomultabbak a támadások, egyre gyakoribbak a hálózaton keresztüli behatolási kísérletek: a támadók a banki rendszereket veszik célba, hogy aztán belülről tevékenykedjenek, sok más illegális tevékenység mellett pl. kompromittálják az ATM-eket.

 

Ó igen, a sokak által szuperbiztonságosnak tartott banki rendszerek se biztonságosak igazából. És ezekre akarják, hogy bizzunk egyre több mindent. "Mert ez a jövő". Az, hogy nem működik a dolog kit érdekel, modernnek kell tünni.

"Összességében azt állapítják meg, hogy mind a támadások minősége, mind mennyisége jelentős mértékben megnőtt, és hiába veszik fel velük a harcot a hatóságok, a bűnözői csoportok olyan jelentős erőforrásokkal és pénzügyi támogatással rendelkeznek, hogy mindig lépéselőnyben vannak. "

A jövő se kecsektet tehát semmi jóval. Itt is látszik, hogy nagyon rossz irány, hogy olyan fontos dolgokat bízunk a számítástechnikára aminek nem tud megfelelni, de annyira be van már ivódva egyes emberekbe, hogy "ez lesz a jövő", hogy hiába mond folyamatosan csődött a dolog egyszerűen nem tudnak más megfelelő választ adni. És ha ez így megy sokáig abból hatalmas katasztrófa lesz. Amolyan hollywoodi filmekbe illő.