Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Ugye, hogy eddig másképp hitted ezeket

2017. július 18. - GABOR2

Megjelent egy elemzés, hogy miért hagyják ott a techcégeket a dolgozóik.

https://www.hwsw.hu/hirek/57532/vallalati-kultura-diverzitas-befogadas-tech-szektor-hr.html

"A kutatás alapján a leggyakoribb indokként a tisztességtelen, unfair bánásmódot nevezték meg a válaszadók a tech szektor vagy a vonatkozó munkakör elhagyására - ezt a tényezőt a válaszadók 78 százaléka megnevezte, "

 "A kifogásolt viselkedés kifejezetten a tech iparágon belül jellemző, ugyanis az itt dolgozó munkaerő szignifikánsan nagyobb eséllyel hagyja el a céget a bánásmód miatt (42 százalék), mint más iparágakban dolgozó informatikusok" 

 "A megkérdezettek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem ajánlaná a korábbi munkáltatóját másoknak, ráadásul 25 százalék azt sem javasolná, hogy bármilyen szolgáltatást vagy terméket vásároljanak az ismerőseik attól a cégtől."

"A helyzeten egyértelműen a vállalati kultúra fejlesztésével lehet változtatni, mivel a megkérdezettek 62 százaléka maradt volna, ha a vállalat lépéseket tesz a pozitívabb munkakörnyezet érdekében, 57 százalék pedig a befogadóbb és igazságosabb kultúrát értékelte volna a maradással"

Milyen érdekes ugye? Nem ezt várnánk ezektől a techcégektől. Viszont mint korábban leírtam egy nagy átalakulás ment/megy végbe ezeknél a cégeknél és egyre inkább finoman szólva más fajta emberekkel töltik fel őket mint korábban. A termék kész, azt kell eladni újra és újra, viszont hiába közműjellegű a cég, kell a profit növekedés. Meg a termék sokszor eleve elhibázott (pl. felhő) ezért agresszíven kell lenyomni az emberek torkán. Így ideáramlanak a leginkább ügynökökre emlékeztető bunkó, "meggyőző" emberek. Ez pedig elviselhetetlen a munkatársaknak is. Az már pl. egyáltalán nem is szempont, hogy normálisan, kevés buggal adjnak ki valamit, az a fontos, hogy minél előbb. Tehát a főnöknek egy hajcsárnak kell lennie, egy agresszív bunkó fajtának. Az is érdekes, hogy mennyien nem ajánlanák saját cégük termékét miután megismerték a céget belülről, illetve hogy sokaknak úgy is elege lenne, ha velük nem bánnának bunkóan. 

Másik érdekes dolog az, hogy a nyugat-európaik is szeretnék, hogy maradjon a kézpénz. Ugye mennyiszer olvashattad forumokon, hogy milyen elmaradott országban élünk, hogy mennyire használjuk a kézpénzt. Ehhez képest egy EU-s felmérés szerint a nyugatiak is használni akarják és bizonyos más elsővilágbeli országokban is sokkal inkább azt használják az emberek...

http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/hatalmas_baj_van_a_keszpenzzel_tulsagosan_imadjuk.256775.html

"Idén januárban az Európai Bizottság bejelentette, hogy a készpénzes fizetések felső korlátját lejjebb vihetik, az országhatárokat átívelő egységes szabályozás már 2018-ban életbe léphet. A javaslatot társadalmi vitára is bocsátották, a jelek szerint azonban nem éppen a javaslat mellett foglal állást a lakosság. A nagy baj a készpénztelenítéssel, hogy imádjuk a készpénzt."

 "Európában a lakosság ragaszkodik a készpénzhez.Több mint 30 ezer európai vett részt a készpénzes fizetések limitjének szigorításáról szóló társadalmi egyeztetésen, a kérdőívet kitöltők 95 százaléka ellenezte, hogy uniós szinten csökkentsék a készpénzfizetés felső korlátját."

Ne érezd magad elmaradott ősembernek mert nem a széthackelhető online felületen vásárolsz buszjegyet.

Leszakad a plafon... (BKK "kármenetesítő szöveg")

Leszakad a plafon, kinyílik a bicska, de azért az igázság is bepillant... Nos tájékoztatást tartott a BKK  online-jegyvásárlás "incidens" ügyében Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója és Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Aki ezt képes volt megtenni azt hiszem alkalmas arra, hogy cloudos cégnél dolgozzon a jövőben, oda ilyen emberek kellenek...

Megtudhattuk, hogy a rendszer biztonságos, sőt mindig biztonságos volt... Szóval tele volt hibával, ki is használták pár órával a beüzemelés után, de mindig biztonságos volt.

"Nem kívánunk úgy tenni, mintha nem érzékeltük volna, milyen kibertámadásoknak lett kitéve a megoldás."

Mégis megteszi.

 "A rendszer elmondása alapján továbbra is biztonságosnak tekinthető, ebben az elmúlt pár nap tapasztalata alapján féltucat biztonsági szigorítást vezettek be, ilyen például, hogy az elfelejtett jelszavakat már nem egyszerű szövegként küldi ki a rendszer."

Szóval a rommátört rendszer továbbra is biztonságos.

"A BKK egyébként nem vásárolt szoftvert, hanem bérleti/üzemeltetési konstrukcióban valósul meg a webshop és az 550 ellenőri leolvasókészülék használata is, ez a társaságnak nagyjából havi 20 millió forintjába kerül."

Megtudhattuk azt is, hogy milyen olcsó.

"Szintén nem kötelező igénybe venni, senki ne érezzen kényszert, hogy betereltük egy olyan csatornába, ami nem komfortos. Ez egy kiegészítő szolgáltatás."

Azért akik ezt veszik igénybe megkárosíthatják a céget, az is számít.

"Kiderült, rendszer továbbra is megbízható, a leállításnak nincs oka, az értékesítés továbbra is tud online működni – így tájékoztatta a fővárost ugyanis a BKK és a T-Systems."

A rendszer egy nagy sz@r, de a jövőből nincs kiút, még akkor is ha az út járhatatlan.

"Az okos megoldások az okos embereknek való. Aki nem érte el azt a szintet, hogy egy okostelefont tudjon kezelni, annak ez nem egy kényelmes megoldás, így Dabóczi."

Arrogancia... Meg mi ez, az okos emberek lophatják a város pénzét? Szegény Dabóczi az aki nem érte el azt a szintet, hogy mégha a napnál világosabb, hogy egy nagy sz@r az egész ami össze lett hozva, akkor is ezt eröltetik.

"Attól, hogy valaki legális eszközökkel informatikai rendszereket pingel, próbál más adataihoz hozzájutni, az bűncselekmény. Nem az van, hogy az egységsugarú felhasználó belép és ezzel feltöri a rendszert, ezt nem lehet jóhiszeműségnek tekinteni."

Az etikus hackerek akik rámutattak a hibára a végén még terroristák lesznek.

És itt bukik ki az igazság, hogy végülis tudja, hogy mi a valóság a netreköttött rendszerekkel kapcsolatban, de a logikus következtetést, hogy akkor nem kéne megtenni már nem képes.

"Ez a webshop semmivel sem gagyibb, mint az itthon működő hasonló szolgáltatások. Kíváncsi lennék, ha mást támadnának be, mennyi idő alatt rogyna térdre. Tudom, hogy sokaknak fáj, hogy ez a projekt megvalósult, ilyen világban élünk – nem meglepetés, de nem örülünk neki"

Vagyis minden rendszer feltörhető és ezen nem lehet változtatni. Nos talán inkább akkor nem kéne netrekötni őket. Az pedig, hogy milyen világban élünk a döntéshozók döntik el... kedves vezérigazgazó úr. Amúgy érdekes... ilyen a világ, mi nem örülünk neki, de megcsináljuk... de miért???!!!

Ezek után sokkal kevésbé nézek optimistán a jövőbe a magyar digitális állammal kapcsolatban. Várjunk csak mit írtám... sohase voltam a legkisebb mértékben se optimista. Most viszont még azt is megtudhattuk, hogy biztonságosnak számít az olyan rendszer ami köszönőviszonyban sincs vele. Hogy arrogáns, hozzánemértő emberek csinálják, akik mindenáron megcsinálják mégha a napnál világosabb is, hogy nem kéne. Ilyen emberek kellenek, hogy felébrendjenek az emberek a digitális álomból... szóval talán mégis van ok az optimizmusra.

 

Bepillantás a magyar digitális állam világába... is

Az elmúlt napokban sok magyar vonatkozású hír jelent meg.

A legnagyobb figyelmet a BKK internetes jegy- és bérletvásárlást lehetővé tevő rendszere kapta. Mit szoktam mondani? Amit netre kötnek hackelhető és fontos dolgot nem kéne rákötni. Nos, pár órával a bevezetése után már a hírekbe volt, hogy fel lett törve.

http://24.hu/tech/2017/07/14/elkepesztoen-durva-hibat-talaltak-a-bkk-online-rendszereben/

"...durva biztonsági hibát találtak a rendszerben, aminek következtében

alapszintű hekkeléssel bárki annyi pénzért vehet bérletet, amennyiért akar."

"A kísérletezést ugyan nem javasolják senkinek, hiszen bűncselekmény, de a szerver felé továbbított kérésben csak egy számot kell átírni a kosárba rakáskor, mert a böngésző küldi el a szervernek a bérlet árát. Egy informatikus körülbelül vette meg kétszázszor olcsóbban a havi bérletet, csak azért, hogy tudja bizonyítani a rendszer sérülékenységét."

A történet folytatódott és kiderült, hogy sokkal több baj van még itt.

A legjobban itt van összefoglalva a dolog: https://pcforum.hu/hirek/19694/oriasi-blamazs-lett-a-bkk-uj-elektronikus-jegyrendszere

Szóval az egész totális bukás. Amúgy azért is rossz ez a rendszer, mert még ha jól is működne, akkor is kényelmetlen, mert pl. minden nap be kell jelentkezni vele egy weblapra, hogy működjön. Minden szempontból bukás. És ez az egész story felveti a kérdést... a többi digitális állam- gazdaság projekt is ilyen lesz?

Van itt egy nagyon fontos dolog, amit tisztázni kell. Ez pedig a megvalósítás. Ha a világ legnagyobb szentjei és a világ legjobb szakemberei jönnének, hogy összerakják a digitális államot, akkor is bedönthető lesz. A számítástechnika állandó tulajdonsága, hogy sérülékeny; ez alap; ezért meg van a határa, hogy mire szabadna használni. Szóval a lehető legtökéletesebb megoldás se lenne jó. Van viszont ennél alacsonyabb szint is amikor még türhető szinten van a korrupció-szakértelem arány. Ha a legfelső szint se elégséges, akkor mondanom se kell ez se. Viszont érdemes valamit megfigyelni a forumokon, ahol vannak informatikusok. Ha feltörnek valami céget, vagy valamit és az lehet akár egy globális cég akik símán alkalmazhatják a legjobb szakembereket és alighanem megteszik... nos mindig elmondják, hogy milyen hülyék voltak az alkalmazott informatikusok és bezzeg ők megcsinálnák jóra. Ami nonszensz, hisz a legjobb embereket alkalmazzák ezek a cégek, de van egyfajta forított szolidalitás... ami elfedi azt, hogy a számítástechnika alapvetően sérülékeny és mindig az is marad. Ilyenkor kollektívan a többi informatikus lehülyézi a feltört cég informatikusát. Na de menjünk tovább. Van az a szint, hogy nagyon nagy a korrupció és a rendszer nagy sz@r valóban. Nos a korrupció itt nem bizonyított a BKK-nál, de az tuti, hogy a rendszer ezer sebből vérzik és ez pár órával a bevezetése után már kiderült. Így fog megvalósulni majd a többi digitális állam projekt is?! Ennyire veszik komolyan? Ennyire belesz@rnak, még az sem érdekli őket, hogy ne okozzanak egy csomó kárt saját maguknak? Úgy tünik.

A Fidesz egy olyan párt, ami félig abban a korban él, hogy majd "a biztonsági programok megoldják a problémát". A másik fele, ami a vezetői többségét teszi ki még ezelőtti kór szerint gondolkodik. Vagyis kb. lövésük sincs az egészről. Mi van ha az történt, hogy ugye az a szemlélet uralkodott, hogy kb. lesz@rják a számítástechnikát, de aztán megtörténtek a nagy okostelefont felmutogatós tüntetések és azt gondolták... Hmmm így lehet választókat szerezni a fiatalok közül, leszerelni az ellenzéket és... a havercégeknek adni egy csomó zsíros megbízást és tadám... Magyarországnak digitális államnak kell lennie.

Viszont annyira nincsenek képben, hogy fel sem fogják, hogy ez milyen veszélyes. Hogy itt nagyon komoly következménye van annak, hogy hozzánemértő "haverok" csinálják a dolgot. Az egész story végül visszahull rájuk.

Ilyenkor még érdemes visszalapozni a korábbi cikkre amikor még megírták, hogy milyen szörnyen biztonságos az egész.

Na, de mi történt még itt magyar fronton.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/fontos_lepes_jon_a_magyar_e-kormanyzasban.3.256497.html

"A cégkapu a cégekre vonatkozik. Minden olyan gazdálkodó szervezet, amely jogi személynek számít, köteles lesz ezen a módon kommunikálni a közigazgatási szervekkel"

" A kormányzati szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni."

Ez írtó veszélyes lesz.

Figyelem életveszély az utakon! Egyszercsak a semmiből előtűnt egy magyar fejlesztésű okosautó, ami már meg is kapta az engedélyt, hogy bárhol furikázhasson:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/autoipar/magyar_fejlesztesu_onvezeto_autok_jelentek_meg_budapesten.3.256507.html

Gondolom hallotál mostanában az Audi nagy dobásáról, hogy húú de milyen szuper autójuk van és ez mostmár tényleg...

"A fontos kitétel jelenleg a bizonyos körülmények között: a gyártó egyelőre csak dugóban aktiválja az autonóm vezérlést, 60 km/h-s sebesség alatt, középső elválasztással rendelkező autópályán."

Ettől kéne elájulnod. Viszont Magyarországon már az utakon lehet a semmiből előbukkant magyar fejleszés, miközben nemrég még olyanokat olvashattál, hogy a legjobb erőforrásokkal rendelkező nagy cégek szerint is még több évtized kell ennek. És itt jön a megfejtés...

http://www.portfolio.hu/vallalatok/a_verseny_ahol_milliardokat_kockaztatnak_de_a_nyertes_megvaltoztatja_az_autozast.2.256479.html

Pénz. "A verseny, ahol milliárdokat kockáztatnak, de a nyertes megváltoztatja az autózást"  

"Az AlixPartners tanulmánya szerint az 50 meghatározó autógyártó közül csak 3-4 lesz a befutó"

"Dollármilliárdokat fektetnek be a szoftverekbe és közel sem biztos, hogy megtérül a befektetés. Ennek ellenére nagy a verseny, mivel komoly piaci részesedést és presztízst szerezhetnek a nyertesek."

A mai világban a számítástechnikai termékek félkészek. Ez ma norma. Simán eladják mint kész terméket szörnyen bugosan. Ezek a hibák sokszor az első használatnál kibuknak. Most úgy gondolják az autógyárak, ha ez a módi a számítástechnika területén, akkor ők is kidobják a "megoldásukat" úgy hogy pár évtizeddel elmarad a elégséges szinttől. Ez életveszélyes.

Szóval viszont van itt valami pozitív is... Ezeket a rendszereket sokszor annyira hozzánemértők csinálják, vagy mint az előbb írtam a verseny miatt annyira előbb akarják kiadni, hogy ezek még látszólag se fognak jól működni.  Így az emberek előbb eszmélhetnek és talán nagyobb katasztrófák nélkül elkerülhetjük, hogy a zsákutcából visszaforduljunk míg nem késő.

Szerintem be se kéne menni ebbe a zsákutcába.

 

A digitális gazdaság segíti az ellenségeink versenyképességét

Egyrészről rengetegszer hallod, hogy a magyar "nyersanyag" a tudás és hogy innováció kell, nekünk kell lennünk a legnagyobb startup keltetőnek. Másrészről, hogy ki kell építeni, a digitális gazdaságot, hogy versenyképesek legyünk. Nos a következő kis videó megmutatja, hogy pl. a kínaiak hogyan lopják el az interneten keresztül amerikai cégek üzleti titkait és állítanak fel versenytársakat amik majd tönkreteszik a céget ahonnan ellopták a titkokat. Vagyis az internetre kötött digitális gazdaság azzal jár, hogy ellopják a titkainkat és tönkreteszik a cégeinket és egyáltalán nem válik javunkra. Erről sajnos nem beszélnek, amikor a digitális gazdaság a téma. Ja és persze... ezt nemcsak Kína csinálja.

https://www.youtube.com/watch?v=eNobp7OnlJw

Ha jót akarsz a gazdaságodnak nem teszed "digitálissá".