Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Ha úgyis reménytelen az ügy legalább legyen olcsó ( digitális bankok )

2018. június 06. - GABOR2

Rengeteget olvashatsz arról, hogy a bankoknak digitálissá kell válni és hogy ez elkerülhetetlen és minél több embert rá kell venni, hogy áttérjen erre és minél több banki szolgáltatást vegyenek igénybe digitálisan... Aztán ennek az emberek ellenállnak. például, például.

Szóval be akarnak terelni ebbe zsákutcába aztán jön egy ilyen pofánvágás:

"Nem tudnak mit kezdeni a hackerekkel az amerikai bankok"

Fel merül bennem a kérdés, hogy akkor miért akarják annyira ebbe az irányba vinni az embereket. A pénzügyei az embernek fontosak, akkor hát miért akarják hogy mindent digitálisan intézzünk ha nem tudnak mit tenni a hackerekkel szemben? Értelmes vagy rossz indulatot nem feltételező válasz nincs...

Figyelem, mindenki készítse be a könnyeit!

"Az amerikai bankoknak nincs meg a megfelelő szakembergárdájuk ahhoz, hogy a kibertámadások ellen védekezni tudjanak, illetve hiányzik az állam és a bankok közti megfelelő koordináció a hackerek elrettentésére - vélik a bankvezérek és politikusok."

Szegényeknek nincsen pénzük. Vagy másik megoldás, hogy nincs megfelelő szakember, hisz semelyik se tudja megoldani, hogy ne törjék fel a banki rendszereket.

"AMarketWatch arról számol be, hogy a szenátus banki testülete (SBC) és a bankvezérek is egyetértenek abban, hogy a pénzintézeteket egyre több tényező veszélyezteti a kibertérben."

Tehát minél több embert rá kell beszélni, hogy használja ezeket a rendszereket. Mint ahogy történik.

Node mit lehet tenni?

Régebben azt mondták volna, hogy megvesszük a legmodernebb biztonsági rendszereket, a legjobb szakértőkkel fogunk dolgozni, ami garantálja, hogy többé nem fog ilyen előfordulni. ( Aztán ha ettől berágtak a hackerek akkor máris feltörték az adott bankot.)

Van az újtechkor válasz, az pedig az, hogy fontos rendszereket nem kötünk netre, hisz azok mindig sérülékenyek maradnak.

Node itt a legújabb válasz arra, hogyan kell kezelni a problémát:

"Sherrod Brown, ohiói demokrata a STEM (tudomány, technológia, gépészet, matematika) oktatás állami támogatását és kiterjesztését tartja megoldásnak, ő személy szerint nőket és kisebbségieket preferálná egy ilyen projektben."

Így van, tehát a megoldás az, hogy ezt a nagyon nehéz feladatot nem a legjobb szakemberekre bíznák ezután, hanem kvóták miatt bejutott emberekre, vagyis a legrosszabbakra, akik normál pályán versenyezve sohase kapták volna meg a bizonyítványukat. No... hogy érzed magad, kényelmes, jó érzés? Úgy érzed, hogy mintha álmodnál, mert ez egyszerűen akkora f@@@@ág? Nem vagy egyedül.

Másik nem működő ötlet:

"Mike Rounds, észak-dakotai republikánus szenátor szerint a kibertérben is szükség van valami olyasmire, mint az atomfegyverek elrettentő ereje, amely távol tartaná a hackerket az amerikai infrastruktúrától."

Úgy tűnik a politikus urat még senki sem tájékoztatta, hogy a hackertámadások igazi elkövetőit elég nehéz felderíteni, így az elrettentés lehetetlen.

Tök jó, hogy ilyen emberek vigyáznak ránk és adatainkra.

"Trump elnök egyébként pont a múlt héten szüntette meg a Fehér Ház kibervédelmi koordinátorának pozícióját, kérdés, hogy ez után mennyi plusz erőforrást tervez átcsoportosítani a hackerek elleni küzdelemre."

Ez se úgy hangzik amitől jobbá válnának a dolgok.

Szóval felteheted a kérdést, hogy ha a bankok ezt az opciót választják, akkor az neked miért jó? Nos a válasz az, hogy neked ez egyáltalán nem jó. Dehát akkor mi értelme van? Csak egy... a bankok tudják, hogy fel fogják őket törni, akár az évi 120.000 dolláros fizetésű legjobb szakemberük van, akár a harmad annyi kvótás kisebbségi. Teljesen mindegy kit alkamaznak, a rendszerük biztosan sebezhető és nem fogják tudni kivédeni a támadást. Akkor hát minek fizessen sokat a legjobbaknak, jöjjenek inkább a legbénábbak olcsón.

Egyszerűen csak te vagy aki képviseli az érdekedet ebben a történetben és neked kell mondanod azt, hogy ebből nem kérsz, mert a többi szereplő bár tudja, hogy nagy baj lesz, nem jönnek ki a zsákutcából.

Ők gyakorlatilag, ezzel a "kisebbségeket a kibervédelembe" dologgal bevallották, hogy reménytelen megoldani a kiberbiztonságot.

De történtek még itt incidensek a közelmúltban a bankvilágban.

Például egész Európában nem lehetett fizetni a Visa kártyával. Szegény készpénz mentes államok...

"Egész Európában lehalt a kártyás fizetés!"

"Akadozik a Visa rendszere, így jelenleg egész Európában képtelenek fizetni kártyával a vásárlók - írják angol lapok péntek este."

Apróság...

"A lap szerint a leállás több millió felhasználót érinthet. A cég szóvivője elismerte, hogy technikai nehézségeik adódtak, melyek miatt elővigyázatosságból nem teljesülnek a vásárlások. "

Azóta sem derült ki mi volt az ok.

Egyesek kérték, hogy térjünk vissza a kőkorba:

"A nagyobb brit bankok közül a Barclays azt javasolta ügyfeleinek, hogy használják inkább az ATM-eket, és fizessenek készpénzzel."

 "Egyes hírek szerint késő estére helyreállt a szolgáltatás, ennek ellenére a Twitter-felhasználók még mindig tömegesen jelentenek problémát, és a brit lapok szerint egyre több üzlet és pub fogad el csak készpénzt. A Visa hivatalos nyilatkozatot több mint két órája nem adott ki."

Képzeld el, hogy majd a jövőben, amikor már nem lesz készpénz ennek hála el fog jönni a nagy egyenlőség... senki sem fog tudni venni semmit.

Ezek a rendszerek ilyen nagy robosztusak és csak pár van belőlük, úgyhogy a jövőben elég lesz csak őket térdrekényszeríteni. Node ne félj... majd a kvótás kisebbségiek ott lesznek, hogy megvédjenek.

Van még ám tovább is:

"Ezúttal kanadai bankokat hackeltek meg"

Ó... milyen negatív már ez a címadás. Mintha arra utalna, hogy sűrűn törik fel a bankokat.... Jól van sűrűn törik fel, de ez negatív érzelmeket vált ki egyesekből. És nem szeretik a sok negatív energiát, hát miért nem lehet kussolni arról, hogy ez a adjunk fel a biztonságot a kényelemért hozzáállás egyszer majd súlyos következményekkel jár?

"A Bank of Montreal és a Canadian Imperial Bank of Commerce elismerte, hogy megtámadták a számítógépes rendszereiket, és a támadók közel 90 ezer ügyfél adatot lophattak el."

Puff, ezért az apróságért rontsuk el egyes emberek kedvét? A felhők korát éljük, százmilliós nagyságrendben lopják el az emberek adatait, akkor most mit jönnek ezzel a 90 ezres csöpséggel?

"A kérdésre, hogy ügyfeleik számlájáról pénz is eltűnt volna, nem válaszolt. Azt elárulta, hogy a hatóságokkal együttműködnek, és a rést, amin keresztül hozzáférhetnek az adatokhoz, már lezárták."

Biztos csak szerénységből nem árulta el. A rést meg lezárták... mondjuk maradt még pár tízezer rés amit majd a jövőben fedezhetnek fel.

Hagyjuk a bankokat, úgyis a kriptopénzeké a jövő egyesek szerint, ha majd azok lesznek, akkor jó lesz és csak pozitív hírek lesznek. Jaj mégse:

"396 milliót loptak kriptopénzben"

"A Taylor kereskedőalkalmazás összes tőkéje elveszett."

"Újabb durva biztonsági incidens történt a kriptovaluták világában, néhány napja ellopták a Taylor mobilalkalmazás összes tőkéjét. A Taylor egy indulás előtt álló kereskedőapp volt, a fejlesztők ígérete szerint a segítségével a laikusok is rendkívül könnyen adhatták-vehették volna a kriptovalutákat, mindenféle technikai ismeret és kellemetlen bajlódás nélkül."

Pedig milyen kényelmes lett volna, ilyen csip-csup biztonsági szarakodásokra nincs semmi szükség, csak a pénzünkről van szó.

"A Taylor fejlesztői források hiányában egyelőre szüneteltetik az alkalmazáson való munkát, és harmadik felek bevonásával vizsgálatot indítottak a lopás körülményeinek tisztázása érdekében."

Hú hát remélem nem hagynak veszni egy ilyen szuper rendszert. Tanultak belőle, ha korábban történt volna ilyen akkor tuti, hogy felkészülnek és... ez meg mi?

"Állításuk szerint látszólag ugyanaz a személy vagy csoport állhat a hackelés mögött, amely még márciusban ellopott bő 17 ezer Ethereumot a CypheriumChain projekttől."

Ó tehát már megtörtént korábban is... hát így elég nehéz lesz pozitívnak maradni.

"A most tönkretett mobilalkalmazás fejlesztői nem számítanak arra, hogy képesek lesznek kártalanítani a befektetőket."

Ez a jövő. Ha hagyjuk.

A "jövő technológiái" a túlélésért és az állami pénzekért... küzdenek

Az eredeti cikk címe ez: 

 A jövő technológiáival a természeti katasztrófák ellen

Úgy tűnik, hogy a "jövő technológiái" nagyon küzdenek azzal, hogy megéljenek a privát szektorban, úgyhogy a public szektor felé vették az irányt, jobb is az állandó állami pénz, mint a bizonytalan piaci... főleg ha a találmányunk semmirekellő.

Nos nézzük mi történt:

"Az IBM a Viva Tech konferencián bejelentette, hogy partnereivel elindította „Call for Code” globális kezdeményezését. A nagyszabású és ambíciózus fejlesztői program startupok, oktatási intézmények és vállalatok fejlesztői közreműködésével kíván megoldásokat nyújtani a természeti katasztrófák megelőzéséhez, kezeléséhez, illetve az azokat követő helyreállítási műveletekhez. 

Az IBM vezetésével elindult a Call for Code program, mely a felhő, a mesterséges intelligencia és a blokklánc technológiák segítségével kíván megoldást nyújtani."

Szóval miután rengetegszer elmondták, hogy ezek a jövő, kiderül hogy nekik igazából nincs ötletük, hogy hogyan, úgyhogy kiosztják a feladatot, hogy mások mondják meg helyettük. Aztán ha van valami hasznos ötlet majd ők abból pénzt csinálnak.

"A Párizsban megrendezett konferencián az IBM elnök-vezérigazgatója, Ginni Rometty felszólította a technológiai iparágat, hogy segítsen egy jobb jövő megteremtésében. "

Egy jobb jövőt a cégeiknek.

"A cél az, hogy az adatelemzés, a mesterséges intelligencia, a blokklánc technológia, a felhő, valamint IoT-eszközök segítségével megoldást találjanak a katasztrófák okozta társadalmi problémákra."

Inkább a cél az, hogy a kiépült kapacitásunkat végre valakire, ha másra nem hát az államra rátukmájuk, mert senkinek se kell.

"A Call for Code program révén olyan alkalmazások fejlesztését tervezik, amelyekkel a helyi közösségek egyszerűbben felkészülhetnek a katasztrófahelyzetekre. Egy várható időjárási változás esetén például az érintett terület gyógyszertárait jóval hamarabb figyelmeztethetik egy időjárási adatokat és logisztikai információkat elemző rendszer segítségével, hogy több gyógyszerrel, palackozott vízzel és egyéb eszközzel szerelkezzenek fel. Ezek a technológiák arra is alkalmasak, hogy megjósolják, mikor és hol lehet a legsúlyosabb a katasztrófa, így a katasztrófavédelem jó előre felkészülhet a helyzet biztosítására."

Na például erre lehet ezeket használni, na akkor csinálják meg ezt a "remek" ötletet, miért nem kezdenek hozzá? Talán mert... egy b@romság. Megint csak egy már meglévő megoldást akarnak újrafeltalálni. Az időjárást eddig is a legmodernebb számítógépekkel akarták megjósolni és eléggé megvannak a korlátai. Szóval ebbe nem adna újat, előbb lényegesen nem vennék észre a súlyossá váló időjárást. Aztán... ha látták hogy rossz idő jön eddig is értesítették azt a területet. Szóval itt sem kapunk semmi újat. Ó de aztán itt van a lényeg: plussz fogyasztásra ösztönzés. Szóval azt nyújtanák amit eddig is nyújtottak neked de... ingyen, ők viszont nyilván nem ingyen tennék és sokkal több természeti lábnyommal, hisz pl. csomó IoT érzékelőt szornának szét, amik nem adnának igázból semmi lényeges újat, viszont drága lenne fenntartani őket.

"Az IBM a fejlesztéshez szükséges eszközöket és technológiát is biztosítja a jelentkezők számára, akik ingyenes programozói tréningeken is részt vehetnek"

Csak már használja valaki ezt a sok sz@rt.

 

 

A fejlődés látszata: újrafeltalálni ami már van

Valahogy pénz kell, vagy meg kell indokolni a létezésünket, vagy a termékünkét... de van egy kis gond; nincs rá szükség, mert már van rá jobb megoldás.

Megoldás: hatalmas marketing kampány agymosás, hogy ez a valami előremutató, írtó innovatív, ez a jövő.

Erre jó példa a felhő. Van egy probléma; nem vagyunk igazából innovatívak, de kell az állandó pénz bevétel. Megoldás: felhő. Probléma ami nincs: adattárolás. Az emberek ha akarják megvehetnek terra nagyságú tárhelyeket, amikért csak egyszer kéne fizetniük. Viszont mi kínálunk nekik egy olyan megoldást, hogy állandóan fizethetnek és mondjuk max. három év és onnantól már csak ráfizetnek. Kötelező bónusz, hogy a titkosszolgálat is értékes információkhoz jut.

Most viszont egy public szektoros példa jön Magyarországról.

"Kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium kéri számon majd az állami vállalatok teljesítményét"

"Jelezte:a miniszter asszonynak az a feladata, hogy a magyar állami vagyont, beleértve az állami vállalatokat is, optimálisan irányítsa.”"

"Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) pedig az a feladata, hogy a fogyasztók érdekében megrendelőként lépjen fel az állami vállalatokkal szemben, és számon kérje a teljesítményüket – húzta alá Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: ez újfajta munkamegosztást jelent,

a szerződéseket újra kell írni, mérhetővé kell tenni a vállalatok teljesítményét."

Értem szóval eddig ezt a feladatot senki sem látta el. Senki sem figyelt arra, hogy a vállalatok optimálisan működjenek. Ezek a cégek soha nem hírdettek még meg mondjuk egy kontroller állást. Soha nem volt arról szó, hogy az optimális működés érdekében, ezt és ezt csinálnak velük. Cégekkel mint pl.:

"a Volán, a MÁV"

A fene, pedig én mintha azt hallottam volna pár milliószor, hogy ezeknek a gazdálkodását birálják.

"a Volán és a MÁV teljesítésének számonkérése ismét az innovációs és technológiai miniszter feladata lesz. "

Szóval van egy probléma: indokolni kéne az ötleteinket, a minisztériumunk létét. Megoldás: átvesszük az irányítást és nagyon modernek, high-techek leszünk és ezzel optimalizáljuk a cégek működését. Probléma ami nincs: ezeknek a cégeknek eddig is optimalizálták a működését és figyelték a teljesítményüket.

És kapjuk is a bullshitet természetesen:

"A mostani korszak, a negyedik ipari forradalom kihívásainak megfelelően a minisztérium fő stratégiai területei közé tartozik a gazdaságirányítási és gazdaságfejlesztési terület, ezt a munkát külön államtitkárság irányítja..."

"Az innovációs és technológiai miniszter a fő stratégiai területek közé sorolta a közlekedés és a logisztika állami irányítását, például a közút- és vasúthálózat fenntartását, valamint az infokommunikációt." 

Máris találtak egy területet, amit nem innoválnak és még a technológiához sincs igazából köze, csak valami nagyon távoli gondolatkísérlettel.

 

Valami megváltozott, valami nem kerek... ( innovációs díjak )

Oké, rögtön az elején... a találmány jó, meg nemes cél meg minden, oké értem. De akkor is, valami nem oké ezzel.

"Imre Krisztián vakoknak fejlesztett okosszemüvegével nyerte el az év európai innovátora díjat."

Oké, gondolhatnánk, hogy Macron is díjat nyert, akkor ez egy aranyos politikai díj és díjazták az elesetekkel foglalkozót, de nézzünk csak jobban a dolog mélyére.

"A brüsszeli European Business Summit keretein belül idén először adták át Az Év Európai Vezetői díjakat. A díjakat a beérkezett több mint 22 ezer közönségszavazat alapján ítélték oda."

"Az Év Európai Vezetője Emmanuel Macron francia elnök lett, az Év Európai Vállalatvezetője a lengyel Edyta Kocyk, az Év Európai Vállalkozója a holland Boyan Slat, az Év Európai Személyisége a korrupcióellenes harcáról ismert román Florin Badita – az Év Európai Innovátora pedig a magyar Imre Krisztián."

Szóval nemcsak politikusok, hanem vállalat vezetők is voltak ott, szóval ez tán nemcsak ilyen public sector buli, hanem van ott privát sector képviselő bőven remélhetőleg, hisz "European Business Summit " a neve.

Mielőtt rátérnék az általánosabb problémára, nézzük meg a konkrét találmányt.

Itt láthattok egy videót arról mire képes, hogyan működik, vagy inkább működne...

Rögtön az elején jön, hogy van itt egy mesterséges intelligencia ( ami még a valóságban nincs is ), aztán, hogy a szemüveg szintén a mesterséges intelligencia segítségével felismer tárgyakat és... És itt már meg is állhatunk.

Aki tudja legalább felszínesen, hogy miújság mesterséges intelligencia terén látja, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Ami egyben azt is jelenti, hogy ezeket a díjakat elég érdekes emberek ítélik oda. Kik ők? Talán olyan emberek akik életükben egy percet se dolgoztak privát sectorban?

Na szóval van egy megcélzott réteg akinek a termék szól: ezek a látássérültek, vakok. Innentől már lehet gondolni, hogy sok pénzre nem lehet számítani ami azért gond... mert a találmány egy rendkívül költséges dologgal működne, valami mesterséges intelligenciának mondott dologgal amik még a legnagyobb techcégeknél is igencsak kiforratlanok és sokba kerül a fejlesztésük. Szóval sok költség és potenciálisan kevés vevő. Aztán képfelismerő képesség... igazából tuti hogy ez sincs még közel sem kész állapotban és sokba kerülne olyanná tenni. És ezeket a képességeket egy kis startup sohase fogja tudni kifejleszteni, ezt át kéne passzolni nagy cégeknek, de akkor ami marad már nem is olyan nagy dolog.

A cikk meg is jegyzi:

"Imre Krisztián és társai projektje sikert sikerre halmoz, most már csak az üzleti áttörés hiányzik."

Ez egyszerűen nem lehet üzleti projekt, de még állami sem nagyon, mert olyan high-techt igényel ami hatalmas kihívást jelent és csak a vakokért önmagában nem fogják finanszírozni.

Nézzünk rá viszont az általánosabb képre is. Elvileg itt privát sector képviselőit díjazzák. Nem jótékonyság gála ez.  European Business Summit. A privát szektor azt célozza meg egy fejlesztéssel, hogy hatekonyabb legyen és lehetőleg sok pénzt keressen, vagy takarítson meg a fejlesztés bevezetése miatt. Erről a találmányról egyből lehet tudni, hogy nem ilyen. Akkor miért nyerhetett? Egyszerűen látszik a komoly hiány az értelmes, sok hasznot hozó találmányokból, pedig állítólag az állandó innovációs forradalmak korát éljük. Igazi találmányok helyett sok baromság van, vagy mint ez a konkrét eset; réteg igényt elégít ki és még kész sincs és rengeteg erőfeszítés lenne, hogy kész legyen.

Elég képmutató dolog, hogy egy business díjosztón díjat kap, de azért senki se szállna bele a pénzével...; persze lehet mutatni, hogy milyen jó fejek és gondolnak a fogyatékkal élőkre.