Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Újabb mese habbal "tanulmány" ( IoT, okosotthon )

2018. április 24. - GABOR2

Tudtad, hogy az európaiak akik inkább bérlik a házakat, 15 millió forintnak megfelelő összeggel többet fizetnének egy házért, aminek konyhája fel van "okosítva". Mostmár ezt is tudhatod, hála egy marketi  egy biztos szörnyen elfogulatlan tanulmánynak.

"Európában jelentős értéknövelő elem az okos konyha"

"Egy friss felmérés szerint akár 15 millió forinttal növelhetik az okos konyhai megoldások egy ház értékét."

Tökre hihető, főleg hogy igazából az okoskonyha még ki sem alakult.

"Az európaiak közel fele (42 százaléka) akár 50 ezer euróval is hajlandó lenne többet fizetni egy házért, ha az okos konyhával van felszerelve"

Van azért a tanulmányban egy érdekes rész. Megtudhatjuk, hogy igazából a fejlett országok akik legkevésbé lelkesek és a fejlettlenebb rész a leglelkesebb. Van egy olyan érzésem, hogy könnyebb ott álmodozást generálni, pont azzal a hamis képpel, hogy ettől majd Nyugatosabbak, modernebbek lesznek.

"Közülük is az olaszok és a spanyolok a leglelkesebbek: ezen országokban a megkérdezett lakosok 67 és 66 százaléka hajlandó többet fizetni egy okos konyhai megoldásokkal rendelkező otthonért, ezzel szemben a németek csupán 33 százaléka és a britek 28 százaléka nyúlna mélyebben a zsebébe egy modern megoldásokkal felszerelt konyháért. A felmérés arra is rávilágított, hogy az okos technológia kiemelt jelentőséggel bír az otthonok tervezésekor, a megkérdezettek kétharmada, 61 százaléka gondolta úgy, hogy a technológia megkönnyíti és sokkal élvezetesebbé teszi a mindennapokat."

"A mobiltelefonokkal összekapcsolható eszközök fontos szerepet játszanak abban, hogyan takarítsunk meg némi időt az egyre hektikusabb életünkben: tízből közel négy válaszadó (39 százalék) szerint egy olyan fűtésrendszerrel, amelyet bekapcsolhatunk, mielőtt hazaérnénk, időt spórolhatunk meg, míg a válaszadók majdnem 19 százaléka szeretne olyan hűtőt, amely üzenetben jelzi, ha például fogytán a tej."

+ 15 millió azért, hogy ne neked kelljen megállapítani, hogy fogytán a tej? Jól hangzik? Akik ilyet akarnak rád eröltetni azoknak mindenképpen. Ó és igen... azok a drága jó mobiltelefonok vezérelnék a rendszereket, amik nullák biztonság szempontjából. A fűtést hackerek is tudják majd ki-be kapcsolgatni ám.

"A főzéssel kapcsolatban háromból egy válaszadó (31 százalék) vágya egy olyan sütő volt, amelyben egyszerre két teljesen különböző fogást tud elkészíteni. Így könnyebben és időt megtakarítva főzhet egyszerre több emberre, legyen szó egy családról, amelyben mindenkinek más-más étel a kedvence vagy egy baráti társaságról, amely tagjai különböző étrendeket követnek."

Nyugaton nem úgy van, hogy az otthoni főzés már csak hobby és inkább étterembe járnak az emberek?

Ha nem lennél már elég fáradt kapsz egy ilyet:

"A kutatás arra is rámutat, hogy napjainkban már nem csak főzésre használjuk konyhánkat. Európában ötből legalább egy fő végez tornagyakorlatokat heti rendszerességgel ebben a helyiségben"

A komment szekcióban is találtam sok mindent ami örömömre szolgált... egyre többen gondolkodnak hozzám hasonlóan:

--"Nem látom az okoskonyha értelmét.

Mint ahogy az okosmosógép és okos-kávéfőző is felesleges parasztvakítás..."

--"Mi az okos konyha része?"
Kb. a wifi?

Mondjuk úgy, hogy van némi kivetnivalóm abban, hogy mit neveznek "okosnak" kiváltképp konyhai eszközök termén, mert rendre butábbak, mint egy magasabb kategóriás "buta" eszköz.

Arra meg a kutatás nem nagyon világít rá azt hiszem, hogy a konyhát EU-ban a felhasználók többsége viszi magával és max. a beépített bútor marad, így elég kétes a kutatás értéke általánosan.

(#6) total90: Látod ezt XY gyártó okosként adja el, de mivel nincs netre kötve = buta. Amúgy ez egy tök alap funkció szerintem.

--50 ezer euróból 25 évig tudnék étteremben enni... minek nekem a konyha? 

 

--A 20 éves mezei mósógépje az anyukámnak is időre beállítható - nem okos. Akkor végez, amikor akarod. Okosság ezzel okafogyott. Magad rakod be, te szeded ki. Be tudod állítani.

A robotporszívó korlátol eleve, semmi pénzért nem venném meg. A tudott okosporszívó adatszivárgás és a Roomba - adateladós botránya után KIZÁRT, hogy valaha is alkalmaznám egyik gyártó termékeit sem. Főleg, hogy lépcsős a lakásunk.

Sok értelmét nem látom a távvezérlős fűtésnek, de a energetika távvezérlésben igenis járható út!

Kulcs - a biztonsági kérdések. Ez pedig igencsak nagy gond.

 

--50 ezer EUR-ból hány évig is vihetem a komplett családot minden este étterembe? 50EUR-nál ritkán hagyunk ott többet, azaz alsóhangon 3 teljes év, azért, hogy a hűtő tudja helyettem, hogy elfogyott a tej

Ekkora összegért egy full-automata házi éttermet várnék el, ami a beszerzést és takarítást is beleértve mindent elvégez és egy robotkar a "rendelés leadása" után 1 órával az asztalra teszi a frissen sült újévi malacot némi desszerttel.

#11: ott a pont. Józan eszű német ingatlanlufi tetején, ráadásul vándorcigány életmóddal (egyik állás Hamburgban, következő Münchenben...) nem fog saját lakást venni.

 

--En sem ertem, a legfullosabb Miele konyhat is megkapod mar a felebol, borhutovel es minden szir-szarral.

 

--Aki szeret főzni, annak nem hiszem, hogy az okostelefonja fogja megmondani, hogy megrohadt a hús a hűtőben

 

--#20: egy perc "felszabadult idő" se lesz, a konyha helyett szüntelen kütyübuzerálással lesz az állampolgár elfoglalva, hogy melyik patchet telepítsem, h ne savanyodjon meg a tej, hogyan küldök bitcoin-t a nigériai hackereknek, akik ransomware-t telepítettek a sütőmre és mindjárt odaég a pulyka, stb. Ja, és mieza förtelmes szag, miért halt le a komplett rendszer frissítés után és olvadt le a hűtő másfél hete, a nyaralás második napján!?!?!

--Ez a digitális agyhalál időszaka lesz, nem a digitális csoda ideje. Ezzel együtt el tudom képzelni, hogy "frissíthetetlen" egy nooooormális sütő-hűtő-mosogatógép élettartamot nem tud elérni egy ilyen gép. Ez érték- ember és anyagiak totális pazarlása.

Még senki sem erősítette meg, hogy az okos gépek jobbak, különbek és takarékosabbak lennének mint egy hagyományosabb, de fejlett konyhagép.

 

--En sem ertem, a legfullosabb Miele konyhat is megkapod mar a felebol, borhutovel es minden szir-szarral.

Anyám másfél éve építette át a konyháját, 750k volt az egyedileg gyártatott bútor, meg újabb 600k a beépíthető sütő+főzőlap, mosogatógép, mosogató, páraelszívő.
Pedig messze nem a legalapabb cuccokat vette.

(Aztán persze engem cseszegetett napokig, hogy programozzam be a sütőjét, ha már én vagyok az informatikus.)

 

--Akinek csak az okoskonyha miatt 50000 €-val drágább lakása van, az nem tereget, annak van szárítógépe, ami szintén okos ugyan, viszont a kimosott ruhát az okos mosógépből az okos szárítógépbe áttevő okoskütyü még csak biológiai alapú van. De ha van ilyened, akkor már okos mosógép és okos szárítógép sem kell. Persze van kombi gép, de azok korlátozott képességekkel bírnak, a kimosott ruha mennyiségének legfeljebb a 60%-át tudják szárítani.
A robotporszívó erős kompromisszum a lustaság, az „ahol a papok táncolnak” szemlélet és a valódi tisztaság hármas metszetének.

Sütő: itt is neked kell betenni a cuccot. Hogy aztán ez magától érzékeli, mi van benne, sokat nem számít, iídőt nem takarítasz vele.

Fűtés: a lakásomban majd’ tíz éve eléggé aprólékosan programozható termosztát van, pedig tök egyszerű, nem egy csúcsdarab.Lehetett volna olyat is venni, amit mobilról hívva tudok bekapcsolni. Az elmúlt tíz év alatt kb. hússzor használtam volna ezt a funkciót. Mivel be lehet azt is programozni, hogy azalatt, amíg nem vagyok otthon, csak egy jóval alacsonyabb hőfokot tartson, csak akkor kapcsoljon vissza, amelyik napon hazaérkezem, így számomra egy ennél okosabb, de nagyságrenddel drágább cucc felesleges.

 

Szóval a marketing osztály már megint alaposan túltolta, talán a "annyira hihetelen, hogy már igaz" volt belőle célként mint oly sokszor ha informatikáról van szó.

Úgy tűnik, hogy az okosházek egy része nemcsak veszélyes és felesleges lesz, hanem olyan drága is, hogy nem fog elterjedni.

 

 

A robotizáció igazából semmire se jó?

Ez a story nekem is furcsa. Mert belegondolva nem így kéne lennie. Vannak dolgok amiket simán megértek, hogy hülyeség, pl. hogy digitalizáld a vállalalatod és ettől 30%-kal nől a profitod. Most viszont egy kutatás azt állítja, hogy a robotizáció ellentétben a felvázolt hatalmas termelékenységi javulással, nem növelt lényegében semmit. Én is szkeptikus vagyok, de nézzük:

 

"Mégsem hozzák el a robotok a nagy gazdasági bőséget?"

"Miközben a világ elemzőinek egy része azzal van elfoglalva, hogy a robotok és az automatizáció hamarosan teljesen átszervezi a világgazdaságot, a termelékenységi adatokban mégsem látszik jelentős fejlődés."

"Bár sokan emlegetnek alapvető forradalmat a gazdaságban a robotika következtében, egy elemzés szerint erre egyelőre nincs sok kézzel fogható bizonyíték – legalábbis egyes gazdasági adatok tükrében. A svéd Macrobond adatelemző cég szakértője szerint egyfajta „termelékenységi paradoxonnal" állunk szemben."

"Roger Josefsson egy blogbejegyzésében rámutatott, mindenhol felfedezhetők az informatikai korszak jelentős hatásai, kivéve a termelékenységi statisztikákban."

Pedig ez volna a lényege, hogy növelje a hatékonyságot, ha nem teszi nincs értelme.

"Mindennek fényében Josefsson kiemel néhány konkrét paradoxont. Ilyen például az, hogy az ipari robotok száma rendkívül gyorsan emelkedik, de az értékesítési statisztikák – melyek a beruházások indikátorai is lennének egyben – csupán alig mutatnak fejlődést."

"Ezzel párhuzamosan a munkaerő hozzájárulása a kibocsátás növekedéséhez szintén nagyjából ugyanazon a szinten van, mint a 2008-as pénzügyi válság előtt volt. Az is aggodalomra adhat okot, hogy az információs és kommunikációs technológiai iparág hozzájárulása a GDP-növekedéshez, illetve a teljes ipari termelékenységhez látványosan le van maradva."

"Úgy tűnik tehát, mintha nem is lenne rendszerszintű, általános javulás a termelékenységi statisztikákban a robotizáció terjedésével."

„Ha tehát valaki legközelebb azt hallja, hogy a közgazdászok arról beszélnek, a robotok milyen erősen megnövelik a termelékenységet, akkortegye meg, hogy elkéri tőlük a statisztikai mutatókat.Aztán pedig hívjon fel engem is, mert én is kíváncsi vagyok."

Próbálok néhány magyarázattal szolgálni, hogy talán miért is lehet ez.

Először is, a munkahelyeken már korábban olyan szinten optimalizáltak mindent, hogy azt igazából már nem lehet tovább. Ezért az Ipar 4.0 csak felesleges és veszélyes dolgokat hoz majd magával.

Aztán, igazából egy mai robotra tekinthetünk úgy is mint egy súlyosan retardált emberre, aki valamiben nagyon jó, de másra nem az. Pedig a munkahelyeken nagyon sokszor megkérik az embereket, hogy csináljon mást is mint amit "kéne", csináljon szívességeket. Ezt a robotok nem tudják.

És itt is egy újabb példa arra, hogy a túlzott robotizáció a hátékonyságot csökkenti:

 "A vállalat szóvivője elmondta, hogy most azért szünetel az autógyártás, mert fejlesztik az automatizálást és kijavítják a gyártósorok hibáit."

Igenám csak kiderül, a fejlesztés itt, az automatizáció visszafejlesztését jelenti.

"Musk úgy gondolta előnyre tehet szert a vetélytársakkal szemben, ha rengeteg robottal automatizálja a gyártást, de ennek éppen az ellenkezője történt."

"Ezt az előző héten be is vallotta egy interjúban, hiszen hibának nevezte a túlzott automatizálást."

Úgyhogy talán mégse annyira hihetetlen az átfogó tanulmány eredménye.

Nézzük még:

A robotok nem rugalmasak, át kell őket állítani.

A robotok csökkentik a fizetőképes keresletet, így eleve kevesebbet kell gyártani, mert úgyis kevesebb üzlet lesz megkötve. Mondjuk ha főképp exportra gyártasz, akkor ez nem érvényes.

Elértünk egy csúcsot és igazából nincs szükség ennek túllépésére.

Nagyon átgondolatlanul csinálták meg a robotizációt, vagy eleve gond van a koncepcióval.

A robotok gyakrabban állnak le valamiért mint gondolnánk.

Az ellátási lánc nem bírna a robotok kapacitásával úgyhogy visszafogják őket. A raktár is hamar megtelik.

Olyan dolgokat robotizáltak, amit felesleges.

Szóval tippelgettem itt, mert ez tényleg nagyon fura... Ti mire tippelték, miért van ez?

 

 

Gondolatolvasó

Gondolom nagyon örülnél egy olyan készüléknek, ami miatt már azt is meg kell fontolnod mire gondolsz. Nos ez se teljesen sci-fi ma már. Talán majd egyszer fel is tölthetnek a felhőbe, ahol majd a tudatodból kitörölhetik a "rossz" részeket egyszer.

"A Massachusettsi Műszaki Egyetem által kifejlesztett AlterEgo megérti a szavakat, melyeket csak magunkban mondunk ki, így akár parancsokat, feladatokat is adhatunk neki."

"Néhány évvel ezelőtt még csupán a scifi kategóriájában lehetett besorolni a gondolatolvasó eszközöket, az elmúlt évek fejlesztései azonban azt mutatják, a dologtól már egyáltalán nem vagyunk távol."

 "A viselhető eszköz lényege ugyanis abban rejlik, hogy képes "meghallani" azokat a szavakat, amelyeket egy "belső beszélgetés" folyamán mondunk, majd az így kiadott utasításokra a választ is megadja – szintén úgy, hogy azt kívülről nem hallani."

"Az AlterEgo elektródái képesek felismerni a neuromuszkuláris rendszer elektromos impulzusait, ezekre pedig reagál is. A valóságban ez úgy néz ki, hogy elég csak arra gondolni, hogy mennyi lehet az idő, a rendszer pedig automatikusan válaszol."

"A végeredmény igen meggyőző lett, a szakemberek szerint az AlterEgo az esetek 92 százalékában jól érti, hogy mit szeretne mondani az ember. Ennek köszönhetően a felhasználó úgy kommunikálhat a körülötte lévő eszközökkel, hogy meg sem kell szólalnia."

Remélem a migránsok előbb lerombolják... Vagy inkább visszaszerezzük az irányítását annak merre menjenek a dolgok, mert a trendeket manapság nem az emberek érdekei határozzák meg; vagyis inkább nem a közjó.

Ha esetleg eddig tétováztál szinte mindent okostelefonra bízni...

Ezzel irányítjuk az okosotthonunk bizonyos rendszereit, ezzel fizetünk, bankolunk a "elkerülhetetlen jövőben". Hú hát biztos a techcégek átérzik milyen nagyon-nagyon fontos, hogy mindezen dolgok egyik központja, az okostelefonod az elképzelhető legbiztonságosabb dolog legyen. Nos... telibe sz@rják. Még a minimumot is.

Ime: "Kamuznak a biztonsági frissítésekről az Android telefonok gyártói"

"Bár az Android telefonok esetében már eleve eléggé problémás szokott lenni a biztonsági rések foltozása az eredeti, gyári firmware-ekkel, a napokban kiderült, hogy a helyzet még annál is rosszabb ezen a téren, mint ahogy elsőre tűnik. A felhasználók ugyanis valójában sokszor akkor sem kerülnek biztonságba számos sebezhetőség kihasználásával szemben, ha sikerül megkapniuk és felrakniuk az azokat elvileg javító Android frissítéseket."

Most komolyan... lehet ennél rosszabb a helyzet, meg hozzáállás a dologhoz. Hogy a #### képzelhetik, hogy jó ötlet a telefonjaikra fontos dologokat bízni? Egy okot azért mondok... pl. ők is örülnek annak, ha pénzt tudnak csinálni a felhasználóik utánni kémkedésből. Meg talán titkosszolgálati elvárás is... Mindenesetre ez katasztrofa és nonszensz, hogy ilyen körülémynek között komolyan gondolják milyen szerepet kéne betöltenie az okostelefonnak egy ember életében.

"egy biztonsági cég, ami összesen 1200, a piacon kapható Android készüléket vizsgált meg annak érdekében, hogy kiderítse: mekkora részük, illetve milyen mértékben védett ténylegesen a nyílt forrású rendszerben 2017-ben felfedezett sebezhetőségekkel szemben. Az eredmények szerint szinte nincs olyan telefon, amin minden, korábba ismert sérülékenység foltozva lenne - ráadásul a gyártók gyakran megtévesztik a felhasználókat ezen a téren."

"A Security Research Labs szerint ugyanis utóbbiak sok esetben valójában nem integrálják újabb firmware-verzióikba a biztonsági réseket lezáró foltokat, csak úgy tesznek, mint ha beépítették volna őket. Így a készülékek szoftveresen azt mutatják, mint ha védettek lennének a szóban forgó sebezhetőségekkel szemben, de azok valójában továbbra is kihasználhatók lesznek, a telefonok és a rajtuk tárolt adatok pedig támadhatók maradnak ezek révén."

Gondolom fontos ezeknek a cégeknek, hogy bizzanak bennük.

További info.