Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ha úgyis reménytelen az ügy legalább legyen olcsó ( digitális bankok )

2018. június 06. - GABOR2

Rengeteget olvashatsz arról, hogy a bankoknak digitálissá kell válni és hogy ez elkerülhetetlen és minél több embert rá kell venni, hogy áttérjen erre és minél több banki szolgáltatást vegyenek igénybe digitálisan... Aztán ennek az emberek ellenállnak. például, például.

Szóval be akarnak terelni ebbe zsákutcába aztán jön egy ilyen pofánvágás:

"Nem tudnak mit kezdeni a hackerekkel az amerikai bankok"

Fel merül bennem a kérdés, hogy akkor miért akarják annyira ebbe az irányba vinni az embereket. A pénzügyei az embernek fontosak, akkor hát miért akarják hogy mindent digitálisan intézzünk ha nem tudnak mit tenni a hackerekkel szemben? Értelmes vagy rossz indulatot nem feltételező válasz nincs...

Figyelem, mindenki készítse be a könnyeit!

"Az amerikai bankoknak nincs meg a megfelelő szakembergárdájuk ahhoz, hogy a kibertámadások ellen védekezni tudjanak, illetve hiányzik az állam és a bankok közti megfelelő koordináció a hackerek elrettentésére - vélik a bankvezérek és politikusok."

Szegényeknek nincsen pénzük. Vagy másik megoldás, hogy nincs megfelelő szakember, hisz semelyik se tudja megoldani, hogy ne törjék fel a banki rendszereket.

"AMarketWatch arról számol be, hogy a szenátus banki testülete (SBC) és a bankvezérek is egyetértenek abban, hogy a pénzintézeteket egyre több tényező veszélyezteti a kibertérben."

Tehát minél több embert rá kell beszélni, hogy használja ezeket a rendszereket. Mint ahogy történik.

Node mit lehet tenni?

Régebben azt mondták volna, hogy megvesszük a legmodernebb biztonsági rendszereket, a legjobb szakértőkkel fogunk dolgozni, ami garantálja, hogy többé nem fog ilyen előfordulni. ( Aztán ha ettől berágtak a hackerek akkor máris feltörték az adott bankot.)

Van az újtechkor válasz, az pedig az, hogy fontos rendszereket nem kötünk netre, hisz azok mindig sérülékenyek maradnak.

Node itt a legújabb válasz arra, hogyan kell kezelni a problémát:

"Sherrod Brown, ohiói demokrata a STEM (tudomány, technológia, gépészet, matematika) oktatás állami támogatását és kiterjesztését tartja megoldásnak, ő személy szerint nőket és kisebbségieket preferálná egy ilyen projektben."

Így van, tehát a megoldás az, hogy ezt a nagyon nehéz feladatot nem a legjobb szakemberekre bíznák ezután, hanem kvóták miatt bejutott emberekre, vagyis a legrosszabbakra, akik normál pályán versenyezve sohase kapták volna meg a bizonyítványukat. No... hogy érzed magad, kényelmes, jó érzés? Úgy érzed, hogy mintha álmodnál, mert ez egyszerűen akkora f@@@@ág? Nem vagy egyedül.

Másik nem működő ötlet:

"Mike Rounds, észak-dakotai republikánus szenátor szerint a kibertérben is szükség van valami olyasmire, mint az atomfegyverek elrettentő ereje, amely távol tartaná a hackerket az amerikai infrastruktúrától."

Úgy tűnik a politikus urat még senki sem tájékoztatta, hogy a hackertámadások igazi elkövetőit elég nehéz felderíteni, így az elrettentés lehetetlen.

Tök jó, hogy ilyen emberek vigyáznak ránk és adatainkra.

"Trump elnök egyébként pont a múlt héten szüntette meg a Fehér Ház kibervédelmi koordinátorának pozícióját, kérdés, hogy ez után mennyi plusz erőforrást tervez átcsoportosítani a hackerek elleni küzdelemre."

Ez se úgy hangzik amitől jobbá válnának a dolgok.

Szóval felteheted a kérdést, hogy ha a bankok ezt az opciót választják, akkor az neked miért jó? Nos a válasz az, hogy neked ez egyáltalán nem jó. Dehát akkor mi értelme van? Csak egy... a bankok tudják, hogy fel fogják őket törni, akár az évi 120.000 dolláros fizetésű legjobb szakemberük van, akár a harmad annyi kvótás kisebbségi. Teljesen mindegy kit alkamaznak, a rendszerük biztosan sebezhető és nem fogják tudni kivédeni a támadást. Akkor hát minek fizessen sokat a legjobbaknak, jöjjenek inkább a legbénábbak olcsón.

Egyszerűen csak te vagy aki képviseli az érdekedet ebben a történetben és neked kell mondanod azt, hogy ebből nem kérsz, mert a többi szereplő bár tudja, hogy nagy baj lesz, nem jönnek ki a zsákutcából.

Ők gyakorlatilag, ezzel a "kisebbségeket a kibervédelembe" dologgal bevallották, hogy reménytelen megoldani a kiberbiztonságot.

De történtek még itt incidensek a közelmúltban a bankvilágban.

Például egész Európában nem lehetett fizetni a Visa kártyával. Szegény készpénz mentes államok...

"Egész Európában lehalt a kártyás fizetés!"

"Akadozik a Visa rendszere, így jelenleg egész Európában képtelenek fizetni kártyával a vásárlók - írják angol lapok péntek este."

Apróság...

"A lap szerint a leállás több millió felhasználót érinthet. A cég szóvivője elismerte, hogy technikai nehézségeik adódtak, melyek miatt elővigyázatosságból nem teljesülnek a vásárlások. "

Azóta sem derült ki mi volt az ok.

Egyesek kérték, hogy térjünk vissza a kőkorba:

"A nagyobb brit bankok közül a Barclays azt javasolta ügyfeleinek, hogy használják inkább az ATM-eket, és fizessenek készpénzzel."

 "Egyes hírek szerint késő estére helyreállt a szolgáltatás, ennek ellenére a Twitter-felhasználók még mindig tömegesen jelentenek problémát, és a brit lapok szerint egyre több üzlet és pub fogad el csak készpénzt. A Visa hivatalos nyilatkozatot több mint két órája nem adott ki."

Képzeld el, hogy majd a jövőben, amikor már nem lesz készpénz ennek hála el fog jönni a nagy egyenlőség... senki sem fog tudni venni semmit.

Ezek a rendszerek ilyen nagy robosztusak és csak pár van belőlük, úgyhogy a jövőben elég lesz csak őket térdrekényszeríteni. Node ne félj... majd a kvótás kisebbségiek ott lesznek, hogy megvédjenek.

Van még ám tovább is:

"Ezúttal kanadai bankokat hackeltek meg"

Ó... milyen negatív már ez a címadás. Mintha arra utalna, hogy sűrűn törik fel a bankokat.... Jól van sűrűn törik fel, de ez negatív érzelmeket vált ki egyesekből. És nem szeretik a sok negatív energiát, hát miért nem lehet kussolni arról, hogy ez a adjunk fel a biztonságot a kényelemért hozzáállás egyszer majd súlyos következményekkel jár?

"A Bank of Montreal és a Canadian Imperial Bank of Commerce elismerte, hogy megtámadták a számítógépes rendszereiket, és a támadók közel 90 ezer ügyfél adatot lophattak el."

Puff, ezért az apróságért rontsuk el egyes emberek kedvét? A felhők korát éljük, százmilliós nagyságrendben lopják el az emberek adatait, akkor most mit jönnek ezzel a 90 ezres csöpséggel?

"A kérdésre, hogy ügyfeleik számlájáról pénz is eltűnt volna, nem válaszolt. Azt elárulta, hogy a hatóságokkal együttműködnek, és a rést, amin keresztül hozzáférhetnek az adatokhoz, már lezárták."

Biztos csak szerénységből nem árulta el. A rést meg lezárták... mondjuk maradt még pár tízezer rés amit majd a jövőben fedezhetnek fel.

Hagyjuk a bankokat, úgyis a kriptopénzeké a jövő egyesek szerint, ha majd azok lesznek, akkor jó lesz és csak pozitív hírek lesznek. Jaj mégse:

"396 milliót loptak kriptopénzben"

"A Taylor kereskedőalkalmazás összes tőkéje elveszett."

"Újabb durva biztonsági incidens történt a kriptovaluták világában, néhány napja ellopták a Taylor mobilalkalmazás összes tőkéjét. A Taylor egy indulás előtt álló kereskedőapp volt, a fejlesztők ígérete szerint a segítségével a laikusok is rendkívül könnyen adhatták-vehették volna a kriptovalutákat, mindenféle technikai ismeret és kellemetlen bajlódás nélkül."

Pedig milyen kényelmes lett volna, ilyen csip-csup biztonsági szarakodásokra nincs semmi szükség, csak a pénzünkről van szó.

"A Taylor fejlesztői források hiányában egyelőre szüneteltetik az alkalmazáson való munkát, és harmadik felek bevonásával vizsgálatot indítottak a lopás körülményeinek tisztázása érdekében."

Hú hát remélem nem hagynak veszni egy ilyen szuper rendszert. Tanultak belőle, ha korábban történt volna ilyen akkor tuti, hogy felkészülnek és... ez meg mi?

"Állításuk szerint látszólag ugyanaz a személy vagy csoport állhat a hackelés mögött, amely még márciusban ellopott bő 17 ezer Ethereumot a CypheriumChain projekttől."

Ó tehát már megtörtént korábban is... hát így elég nehéz lesz pozitívnak maradni.

"A most tönkretett mobilalkalmazás fejlesztői nem számítanak arra, hogy képesek lesznek kártalanítani a befektetőket."

Ez a jövő. Ha hagyjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7814027810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2018.06.21. 10:55:49

Vannak még az eredeti cikkben dolgok amik tetszenek...

Nem tudom elképzelni, hogy hogyan mondhatnak ilyet:

"Sen. Catherine Cortez Masto, a Nevada Democrat, identified a “proliferation of cyberthreats we hadn’t contemplated 10 years ago” when it comes to protecting consumers. "

Tíz évvel ezelőtt nem látták, hogy akkora lesz a baj... Pedig már tíz éve elég világosak voltak a trendek. Persze egy politikusról van szó, miért kéne látnia előre.

Elmondják, hogy senki sem immunis a hackerveszélyre, de azért a helyes következtetést nem vonnák le véletlen se:

"“No organizations, large or small, public or private, are immune to this threat,” said Bob Sydow, EY Americas cyber leader."

És...:

"To increase the availability of cybersecurity professionals within the industry, Sydow suggested expanding the pool of IT professionals, specifically women and people of color, through educational programs in science, technology, engineering and math -- STEM – in colleges. Sen. Sherrod Brown, an Ohio Democrat, echoed this call."

Itt a másik probléma... Nem lehet mindenki informatikus, egyszerűen nincs hozzá tehetsége mindenkinek és ha már ott is a "rejlett tartalékot" akarják felhasználni, az azt jelenti, hogy nincs megoldásuk.
süti beállítások módosítása