Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbánék szuper adattrezorja

2018. május 22. - GABOR2

Orbánék állítólag egy " központi Kormányzati Adattrezort" építenek. (Én is csodálkozok, hogy a nemzeti szó nincs benne.)

Röviden... ebbe minden adat benne lenne ami a digitális államban keletkezik és hiába lőnék ki egy kiber, vagy egy valós támadással az eredeti rendszereket, itt lenne ebben az Adattrezorban az adataik másolata.

Definició szerint:

"Az adattrezor maga egy óriási informatikai rendszer, amibe minden egyes elektronikus ügyintézést biztosító szerv be van kapcsolva, amelyek a biztonsági mentéseiket folyamatosan leadják az őrzésért felelős szervnek. Ezen belül a Kormányzati Adatközpont jelenti a georedundánsan működő géptermek egészét." 

Amúgy vicces, hogy ezt egy megalomán beruházásnak tekinti a lap, de a felhős megoldásokat, ahol kontinenseknél is több ügyfél adatát célozzák meg, hogy legyen náluk minden, gondolom pár ezerszer dicsőítette már, hogy "ez a jövő". Dehát tudjuk, hogy az ellenzék álláspontja= vesszük Orbán álláspontját és vesszük annak inverzét.

Fontos még ezzel az adattrezorral kapcsolatban, hogy nem online... és emiatt

"Muszáj minden héten végigcsinálniuk az adatmentést, tömörítést és kódolást, méghozzá nemcsak az adatokat, de a teljes informatikai állományt, vagyis az úgynevezett futtatási környezetet is át kell adni.
Jön érte a futárszolgálat, hogy elvigye az így elkészített adathordozót, ráadásul egy légmentesen záródó, ütés- és minden álló, speciális biztonsági tárolóban. "

Ez tényleg nagyon kényelmetlennek hangzik. És természetesen az eredeti határidőket most se sikerül tartani. Rengeteg papír munkát is kell végezni, fegyveres őrök szállítgatják a cuccot,

"A rendszeresség is eltérő, az első, úgynevezett teljes állományarchiválás után változó időközönként kell ezzel bajlódniuk a hivataloknak, van, ahol naponta, máshol hetente vagy akár félévente kötelesek archiválni és beküldeni."

Hát ez olcsó se lesz. Szóval az eredeti cél, hogy minden majd olcsóbb lesz... majd meglátjuk.

"Nem így volt kitalálva, csakhogy nem készültek el az adatparkkal, de a feltöltéshez a megfelelő sávszélességtől kezdve egy sor informatikai feltételnek meg kellett volna lennie. De mivel hatályba lépett a jogszabály, nincs mit tenni, szívunk az egésszel, és rohangálnak a futárok."

Állítólag azt se ellenőrzik, hogy mit küldenek be...

"A kutya nem venné észre, kivéve, ha pont akkor lebombázzák a hivatalt és kinyitják a leplombált bőröndöt” "

El lehet olvasni az eredti cikket, jó hosszú, de most akkor térjünk rá a dologra úgy általában.

Orbánék eltervezték, ezt az egyetlen, nagy adattrezort, amit majd hálózatra kötnek. Amikor először olvastam, ezt a nem online módot, arra gondoltam, hogy ez rohat kényelmetlen, de mivel offline, van némi értelme, mert nem tudnák online megtámadni hackerek. De onnantól kezdve, hogy ez is a neten van, ez is támadható lesz, persze majd azt mondják, hogy szuper biztonsági rendszer védi, de mindegy... úgyis feltörhető lesz. Akiktől meg kéne védenie, vagyis egy másik államtól, ami támadja a digitális államunkat, nem véd meg, mert azoknak meg lesz az eszközük arra, hogy ezt az adattrezort is feltörjék. Vagyis kidobott pénz ez az egész. Meg még annál is rosszabb, hisz addig is amíg béke van, ebbe az adatköpontba bejutva a külföldi titkosszolgálatok minden lényegeset tudni fognak az országról.

Ha viszont nem lenne online akkor se lenne értelme, mert csak egy újabb célpontja lenne egy bunkerromboló bombának, tehát csak annyi lenne, hogy a támadó országnak a kibertámadását ki kell egészítenie egy berepüléssel ami kiiktatja ezt az "egy központot". És kész.

Drága és értelmetlen... viszont lehet, hogy a kormánytagoknak nem idegenek építik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1713992574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása