Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Mindent robotok csinálnak majd... de mi van akkor ha...

2018. május 22. - GABOR2

Olyan egyszerű elképzelni... a robotok szépen elveszik a munkát és minden megy mint a karikacsapás. Nos, a való élet ennél bonyolultabb és tud mutatni néhány igen kellemetlen szcenáriót.

Például mi van, ha a gyártó csődbe megy? Ebben az esetben is ez történt. És így nincs senki, abszolút senki, aki megjavítaná, karbantartaná a gépeket. És akkor a vállalatnak... vissza kéne hívnia a nagyképűen elbocsátot embereket, vagy csinálhat egy újabb csillió millió dolláros beruházást egy másik céggel, ami ugyanúgy csődbemehet. És ha ez gyorsan történik, annál jobb, mert mi van, ha mondjuk 20 évig megy a dolog és akkor megy csődbe a cég és mondjuk senki sincs már, aki ismerné azt a szakmát, csak öreg emberek akik nem fognak visszamenni. Itt csak autómatákról van szó, de az igazi robotok azok meglehetősen egyedi cuccok lesznek, főleg az első új fecskék, szóval ha csődbe megy a cég, akkor a drága beruházást szépen lehet elkönyvelni mint nagyrész kidobott pénzt. Itt is ez a cég ami ezt csinálta, mennyi ideig biztosította, hogy működjön a dolog: 2016 január .Szóval volt jó két évük míg kitartott. És ez, és az ilyen cégek nem csak ennyit akarnak, hanem mindent "okossá" akarnak tenni: például. Aztán szépen lelépnek a lovéval és mindenkit ott hagynak sz@pni.

Ilyenkor szeretem olvasni a vállalatok bemutatkozásását:

"We are selling worldwide: innovative IT solutions, ticket vending machines, payment terminals, queue management systems, passanger info systems, smart city solutions. AQUIS Innovo is a Hungarian company with stabile and strong positions on the IT market and a wide network of export connections. Providing our clients with all round services is our prime concern, making AQUIS today a significant service and IT solutions provider company. The majority of our turnover comes of services. AQUIS has a team of dedicated; highly qualified managers, skilful experts and numerous references with a network of renowned partners. All this represents a guarantee for success. The AQUIS guiding principle is - "pay attention, understand, invent, realize" and under this motto our aim is to be a long term, trustworthy partner to our clients especially in the following areas: -IT infrastructure services -Application development -Hardware development - production -Export -Research and development"

Megtudhajuk, hogy ők micsoda vezető, stabil cég, akiben lehet bízni (trustworthy) és lehet rájuk számítani hosszú távon (our aim is to be a long term). Hát ezt a célt nem érték el, bár lehet, hogy egyeseknek a két év már hosszú távnak számít. És úgy túnik a siker se volt eléggé garantálva. 

És ennél még lehet rosszabb is... mi van, ha a cég nagy. Akkor "túl nagy lesz, hogy csődbemenjen", mivel mindent okossá tettünk, egyszerűen nem lehet hagyni, hogy megszünjenek. Persze ezeknek a cégeknek ez a nedves álma, de a társadalomnak borzalmas lenne. Persze nem csak ilyen szempontból, hisz egy ilyen digitális ország a hackertámadások veszélyének mindig ki van téve... és igen, egy másik ország elég erőforrással rendelkezik, hogy teljesen térdrekényesítsen egy igazán digitális államot.

Na nézzük az eredeti hírt:

"Elromlott egy MÁV-os jegyautomata bankkártyaelfogadó terminálja, a hibát pedig jó eséllyel soha nem fogják kijavítani - írja a 444.hu.

A 444 egyik olvasója jelezte, hogy hónapok óta nem működik a ceglédi vasútállomás egyik jegyautomatáján a kártyás fizetés, és hogy a hibát senki sem akarja kijavítani. A lap utánajárt, mi lehet ennek oka, a meglepő válasz a következő:

a POS-készüléket beszállító cég csődbe ment, felvásárolták, az eszközök gyártása leállt. Így hiba esetén, ha alkatrészpótlásra volna szükség, nem tudják ezeket megszerelni."

És mi van, ha nem egy ilyen szuper cég csinálja, ami "garantálja a sikert", hanem csak egy átlagos, vagy éppen egy startup. Csak viccelek... az összes cég ilyen bullshitetek ír a bemutatkozójában.

És persze, kötelező olyan szerződéseket megkötni, hogy még egy csődbement cégnek is fizetni kell, aminek semmi jövője és a megoldása így egy kalap...

"4,7 milliárd forintértmintegy 375 berendezést biztosan megvesznek, további 110-re opcióval rendelkeznek a tender szerint. Már jövő nyáron vásárolhatunk jegyet az új berendezésekből, a tenderen májusban hirdetnek eredményt, a szerződéskötés után pedig nagyjából 11 hónapja lesz a nyertesnek, hogy az első 375 automatát leszállítsa."

Csak tudnám, hogy miért, ennek semmi értelme így... Dehát csak közpénz ugye.

A jövőben sok jónak tűnő ötletről kiderül, hogy hatalmas szívás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2813992338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása