Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Térdrerogyni akaró hősök ( fintech cégek )

2018. május 17. - GABOR2

Mennyi, de mennyi cikk született már arról, hogy jönnek a fintech cégek és jaj lesz a bankoknak. Persze ez már korábban is hülyeség volt, hisz a közel limitnélküli pénzügyi forrással rendelkező bankárok ha látják, hogy valami kis cég veszélyezteti őket simán felvásárolják és ... ennek ezek a hős forradalmárok nagyon örülnének.

Eddig persze hatalmas magabiztossággal tolták a dumát arról, hogy ők a jövő, de az adatok nem igazán meggyőzőek, így kicsit idegesek és mostmár azért bevallják, hogy szeretnének lefeküdni a bankoknak.

"A fintech cégek nagy része előbb-utóbb bankokkal akar együttműködni, vagy banki licenszért folyamodik - mondta előadásában a Gránit Bank első embere a Portfolio mai Financial IT and Disruptive Technologies 2018 konferenciáján"

Szegény emberkék akik közösségi finanszírozták ezeket a "hősöket", hogy töröljék el a háttérhatalmat.

Na nézzük, hogy ezek az agyonhájpolt fintechcégek mennyire teljesítenek jól a valóságban:

- "Miközben nagyon sok fintech cég jön létre, szakértői becslések szerint ezek 85%-a nem tudja elérni a profitábilis működés időszakát."

- "A bankok úgy ítélik meg, hogy az ügyfelek bizalmát egyelőre ők bírják. Valóban, a felmérések szerint kétszámjegyű a különbség a bankokban és a fintech cégekben bízók aránya között előbbiek javára, de a fiataloknál egyre nagyobb a fintech cégek előnye."

 - "Az elmúlt 5 évben az európai challenger bankokba és fintech cégekbe 50 milliárd dollárnyi tőkebefektetés történt, ami töredéke a bankokba öntött tőkének"

Most komolyan, hogy is gondolhatják ezek a kis startup cégek, hogy ők bármit diktálhatnak. Ha még lenne nekik egy tökéletes termékük, ha nem egyeznek meg a bankokkal, mivel azoknak erre meg van a hatalmuk simán betiltatják a "forradalmárok" termékeit. A bankok döntik el, melyik fintech cég lesz sikeres és melyik nem. Meg az, hogy az ügyfeleknek kell-e amit nyújtanak.

Persze dacára ennek a rengeteg kudarcnak, megtudhatjuk, hogy akkor is ez lesz a jövő és egyéb bullshit:

- "A fintech cégek előnye a korszerű gondolkodás, az innovációs fogékonyság, nem fogjaik a meglévő rendszereknek. A bankok viszont nagy operációs tehetetlenséggel rendelkeznek, ehhez akarják kapcsolni az új megoldásokat."

Van egy olyan érzésem, hogy szívesen cserélnének helyet a startuposok.

- "A challenger bankok tevékenységének alapja, hogy a pénzügyi szolgáltatások már nem csupán fiókokon keresztül érhetők el, a mobilnak egyre nagyobb a jelentősége, emiatt a biztonságra is egyre nagyobb hangsúly helyeződik."

Szóval mivel egy olyan platformra hozzák a bankolást ahol nincs biztonság, ezért a biztonságra is egyre nagyobb hangsúly helyeződik... De sohase lesz biztonságos az a gond. Vajon miért hívják ezt challenger bankoknak... csak nem a hackereket hívják ki egy challengre... amit a bankok el fognak veszíteni.

- "A banki folyamatoknak gyorsulniuk kell a versenyképesség megtartása érdekében. 20 éve mintegy 2 óra volt számlát nyitni, ma ez a Gránit Bank videóbankja révén 15 perc: ennyi idő alatt a szerződés is az ügyfél kezébe kerül."

Két óra az tényleg sok, node videó bankon keresztül 15 perc alatt nyitni számlát... És hol van a megfontolás, az opciók átnézése? Csak nem egy ügyfélnek rossz, azonnali gyors ajánlattal akarják behülyíteni az ügyfelet? Milyen klassz dolog az ugye, ha az emberek tömegesen impulzusszerűen döntenek a pénzügyekről megfelelő tájékozódás nélkül... Amúgy meg miféle versenyképességről van szó, ki adna még úgy pénz mint a bankok?

"A tömegtermékeknél a nagyon gyors kiszolgálás lesz domináns, hiszen ezekkel az ügyfelek nem szeretnének nagyon sok időt tölteni."

Egy országnak, meg magának az ügyfélnek vajon a javára válik-e; és jó dolog-e ezt a rossz hozzáállást támogatni, hogy egy pillanat alatt döntsön fontos pénzügyekben? Nem jó ötlet.

Nem maradhat el a kötelező leglefárasztóbb okosság bemondás sem:

- "Ahogy a kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő, a bankrendszer működését is elsősorban a gondolkodás megváltoztatása fogja megváltoztatni."

Ez még nem jelenti azt, hogy minden amit kitaláltak az idők folyamán az jó ötlet volt. Az se lesz jó ötlet, hogy sebezhető platformokon, pl. okostelefonon át bankoljunk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3913965824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása