Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A robotizáció igazából semmire se jó?

2018. április 24. - GABOR2

Ez a story nekem is furcsa. Mert belegondolva nem így kéne lennie. Vannak dolgok amiket simán megértek, hogy hülyeség, pl. hogy digitalizáld a vállalalatod és ettől 30%-kal nől a profitod. Most viszont egy kutatás azt állítja, hogy a robotizáció ellentétben a felvázolt hatalmas termelékenységi javulással, nem növelt lényegében semmit. Én is szkeptikus vagyok, de nézzük:

 

"Mégsem hozzák el a robotok a nagy gazdasági bőséget?"

"Miközben a világ elemzőinek egy része azzal van elfoglalva, hogy a robotok és az automatizáció hamarosan teljesen átszervezi a világgazdaságot, a termelékenységi adatokban mégsem látszik jelentős fejlődés."

"Bár sokan emlegetnek alapvető forradalmat a gazdaságban a robotika következtében, egy elemzés szerint erre egyelőre nincs sok kézzel fogható bizonyíték – legalábbis egyes gazdasági adatok tükrében. A svéd Macrobond adatelemző cég szakértője szerint egyfajta „termelékenységi paradoxonnal" állunk szemben."

"Roger Josefsson egy blogbejegyzésében rámutatott, mindenhol felfedezhetők az informatikai korszak jelentős hatásai, kivéve a termelékenységi statisztikákban."

Pedig ez volna a lényege, hogy növelje a hatékonyságot, ha nem teszi nincs értelme.

"Mindennek fényében Josefsson kiemel néhány konkrét paradoxont. Ilyen például az, hogy az ipari robotok száma rendkívül gyorsan emelkedik, de az értékesítési statisztikák – melyek a beruházások indikátorai is lennének egyben – csupán alig mutatnak fejlődést."

"Ezzel párhuzamosan a munkaerő hozzájárulása a kibocsátás növekedéséhez szintén nagyjából ugyanazon a szinten van, mint a 2008-as pénzügyi válság előtt volt. Az is aggodalomra adhat okot, hogy az információs és kommunikációs technológiai iparág hozzájárulása a GDP-növekedéshez, illetve a teljes ipari termelékenységhez látványosan le van maradva."

"Úgy tűnik tehát, mintha nem is lenne rendszerszintű, általános javulás a termelékenységi statisztikákban a robotizáció terjedésével."

„Ha tehát valaki legközelebb azt hallja, hogy a közgazdászok arról beszélnek, a robotok milyen erősen megnövelik a termelékenységet, akkortegye meg, hogy elkéri tőlük a statisztikai mutatókat.Aztán pedig hívjon fel engem is, mert én is kíváncsi vagyok."

Próbálok néhány magyarázattal szolgálni, hogy talán miért is lehet ez.

Először is, a munkahelyeken már korábban olyan szinten optimalizáltak mindent, hogy azt igazából már nem lehet tovább. Ezért az Ipar 4.0 csak felesleges és veszélyes dolgokat hoz majd magával.

Aztán, igazából egy mai robotra tekinthetünk úgy is mint egy súlyosan retardált emberre, aki valamiben nagyon jó, de másra nem az. Pedig a munkahelyeken nagyon sokszor megkérik az embereket, hogy csináljon mást is mint amit "kéne", csináljon szívességeket. Ezt a robotok nem tudják.

És itt is egy újabb példa arra, hogy a túlzott robotizáció a hátékonyságot csökkenti:

 "A vállalat szóvivője elmondta, hogy most azért szünetel az autógyártás, mert fejlesztik az automatizálást és kijavítják a gyártósorok hibáit."

Igenám csak kiderül, a fejlesztés itt, az automatizáció visszafejlesztését jelenti.

"Musk úgy gondolta előnyre tehet szert a vetélytársakkal szemben, ha rengeteg robottal automatizálja a gyártást, de ennek éppen az ellenkezője történt."

"Ezt az előző héten be is vallotta egy interjúban, hiszen hibának nevezte a túlzott automatizálást."

Úgyhogy talán mégse annyira hihetetlen az átfogó tanulmány eredménye.

Nézzük még:

A robotok nem rugalmasak, át kell őket állítani.

A robotok csökkentik a fizetőképes keresletet, így eleve kevesebbet kell gyártani, mert úgyis kevesebb üzlet lesz megkötve. Mondjuk ha főképp exportra gyártasz, akkor ez nem érvényes.

Elértünk egy csúcsot és igazából nincs szükség ennek túllépésére.

Nagyon átgondolatlanul csinálták meg a robotizációt, vagy eleve gond van a koncepcióval.

A robotok gyakrabban állnak le valamiért mint gondolnánk.

Az ellátási lánc nem bírna a robotok kapacitásával úgyhogy visszafogják őket. A raktár is hamar megtelik.

Olyan dolgokat robotizáltak, amit felesleges.

Szóval tippelgettem itt, mert ez tényleg nagyon fura... Ti mire tippelték, miért van ez?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9913858968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása