Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Microsoft újabb kis lépései

2018. április 10. - GABOR2

Ha úgy akarsz pénzt keresni, hogy nem új termékeket adsz el, hanem a meglévőért akarsz újra és újra pénzt kérni akkor találkozhatsz egy problémával... Egy tranzakcióval, mondjuk havi levonással a felhő használaláért nem kérhetsz annyit mintha eladnál egy új terméket amit használhat a felhasználó amíg akarja miután megvette. A Microsoft is ilyen "szolgáltató" akar lenni, azt viszont már nem akarja elfogadni, hogy emiatt kevesebb legyen a cashflowja. Úgyhogy kitalál sok dolgot, hogy hogyan legyen még pénze. Pl. hiába fizetsz, attól még a magánszférádat nem tisztelik és eladják az adataid reklám cégeknek.

És most újabb lépéseket tett.

"Letilthatatlan reklámok kezdtek megjelenni a Windows 10-ben"

"Ugyanakkor a reklámok megjelenítésének letiltására vagy azok bezárására nincs mód, ami igen komoly öngólnak tűnik a Microsoft részéről. Ugyanis mivel a másik levelezőszoftverre vagy levelezőszolgáltatóra váltással viszont meg lehet szabadulni tőlük, így Redmond gyakorlatilag kiváló okot szolgáltat arra, hogy miért is érdemes a felhasználóknak a konkurensek megoldásaira áttérniük."

A Microsoft folyamatosan azon dolgozik, hogyan lehetne a felhasználókat elüldözni a termékeitől. Ez azért kell neki, hogy kipótolja  a bevételeit, ugyanis egyrészről kisebb mintha új termékeket adna el másrészről meg sohase elég neki ami van, harmadrészt meg pl. az előfizetési díjakat nem lehet az egekbe emelni úgyhogy valahogy máshogy is kell pénz.

A Microsoft kétségbeesett pénzhajhászása másban is megnyilvánult nemrég. Már egy ideje van nekik az a hülye meggyőződésük, hogy mivel a mobilban van a sok lové, a PC felületeket tönkre kell tenni, hogy jobban megfeleljenek a mobilok használóinak.

Gyönönyű a különbség aközött ahogy a cikk fogalmaz, meg aközött ahogy kommentelik, hogy ez mint jelent. Majd rakok is be közülük párat, de most kezdjük a cikkel.

"A PWA-k már a Microsoft Store-ban vannak"

"Megérkezett a progresszív webappok első hulláma, a redmondi cég alkalmazásboltjába. A nyitás könnyen az UWP platform kárára mehet."

Ó jaj... progresszív. Vajon miért az? Talán PC nyelvezetet használ mint a politikusok Nyugat-Európában? Nem, hanem egyszerűen ettől remél egy csomó pénz a Microsoft és megint tojik arra, hogy ez sok hagyományos felhasználójának nem fog tetszeni.

"A PWA-k webes alkalmazások (ahogy a névből is kitalálható), azonban a webes technológiák fejlődése révén hozzáférnek fejlett rendszerszintű képességekhez is, a szenzoroktól (kamera, stb.) a perzisztens tároláson át az értesítésekig."

Ó értem, szóval ezzel a szuper fejlesztéssel még jobban kémkedhetnek a felhasználók után a programok. Milyen progresszív.

"Ezek az appok ugyanúgy viselkednek, mint UWP-s társaik, azaz nem böngészőben, hanem saját ablakban nyílnak meg, valamint igény szerint telepíthetők-törölhetők."

"Kérdéses azonban, hogy mennyire bölcs lépés a Microsoft részéről, hogy ilyen módon igyekszik feltölteni jelenleg elég szegényes alkalmazásboltját, hiszen ezzel épp az általa a platform jövőjeként emlegetett UWP appokat szorítja háttérbe. Sok app ráadásul nem is aknázza ki a PWA-kban rejlő lehetőségeket, nem küld például push értesítéseket a felhasználóknak - a mennyiség-minőség mérleg nyelve így könnyen az előbbi felé mozdulhat el."

Ó hát így van ez a valóságban, telipofázzák a világot a techcégek, hogy "ez lesz a elkerülhetetlen jövő" aztán szép csendben, miután millárdokat pazarolnak el mást csinálnak. Előtte persze közlik, hogy aki nem hisz nekik azok hülyék és vannak emberek akik úgy tekintenek erre mint isteni kinyilatkoztatásra.

A másik meg... a Microsoftot a Windows 7 után nem érdekli a minőség és a felhasználói elégedettség, teljesen letojja.

"A következő hónapokban a kiderül, hogy a redmondi cég milyen tempóban tudja majd újracsomagolni és saját boltjába költöztetni az online talált PWA-kat, illetve az is, hogy a fejlesztők mennyire találják majd vonzónak a progresszív webappok támogatását."

A kommentek alapján lehet tippelni.

"Ráadásul a két formátum között az átjárhatóság is rendkívül nehézkes, hiszen teljesen eltérő API-kat használnak - az UWP és a PWA tehát versenyezni kényszerül egymással a Microsoft Store-ban, ahol a cég saját megoldásának jelenleg nem túl jók a kilátásai."

Folyamatosan keményen dolgoznak, hogy ne legyenek jók a kilátásaik már évek óta.

Kíváncsiak vagytok mennyire izgulnak a felhasználók az újdonságok láttán:

--"Magyarán a microsoft store a weboldalak mobilverzióinak linkgyűjteménye lesz."

 

--"Ezzel lesz kint az MS a bajból... oh, wait...
Viccet félretéve az UWP egy halott dolog, már a megszületésének pillanatában halálra volt ítélve, mert egy korábban már többször, sokszor megbukott alapvetésre épít. És még azt is rosszul csinálja.

Szerintem már ők is rájöttek, hogy az UWP halott, és hogy bukták az elmúlt 10 évet, így próbálnak valami látszatmegoldással, kvázi statisztika halmisitással felmutatni valami minimál eredményt. A store ettől még ugyan olyan használhatatlan marad, mint eddig.

Kedves MS. Le kéne ülni a hátsóra, újragondolni, és elölről kezdeni mindent. Amíg ez nem történik meg, addig csak a saját sírjukat ássák mélyebbre."

 

--"Véleményem szerint az asztali számítógépek esetében az elmúlt 20+ évben elég hatékony munkavégzést tett lehetővé egér és billentyűzet segítségével a Windows 95 óta jól ismert ablakozós felszín, a Windows 7-ig bezárólag. Kisebb face liftek voltak, piros lett a bezáró [x] de más kardinális változás nem történt.
Nem is volt rá szükség, mert az elmúlt 20+ év a billentyűzet és az egér kettősére épült, és ez máig nem változott.

Kis kitérő: Az egér persze lehetett görgős vagy optikai, - akinél megfigyelhető, hogy reflex szerűen felemeli az egeret, az még görgős egeren szocializálódott. Valamint lehet az egér touchpad, vagy hanyattegér, vagy pöcökegér, mindegyik jól használható a klasszikus GUI -val. Ugyanúgy ahogy a Linuxos GUI -k sem váltották meg a világot, a Gnome2 használhatósága ma ugyanolyan jó Desktopon, mint rég.

Szóval, tekintve, hogy a beviteli eszközök nem változtak, én nem változtattam volna meg erővel a GUI filozófiát.

A meglévőt kellett volna további funkciókkal felruházni, touch mozdulatok, (gesture) nagyítás, kisöprés, stb funkciók leprogramozásával a jelenlegi ablakkezelő megtartása mellett.

A fentiek miatt az én javaslatom az, hogy dobni kéne a telefonra való felületet desktop rendszereken, és visszatenni a régi jól beváltat.

Persze nem tilos azt felturbózni, és ki-be kapcsolható funkciókkal felvértezni, esetleg egy-az-egyben leválthatóvá tenni ahogy Linuxon is csereberélheted akár felhasználónként (munkafolyamatonként) hogy mit szeretnél látni.
Ez megoldaná a kettétéphető gépek esetében fellépő problémák egy részét.

Tudom, hogy ez a módszer sem oldja meg a Windows felületének összes problémáját, de talán kevesebb baj marad a színen mint a jelenlegi mindenbe belekapunk aztán eldobjuk filozófiával."

 

--"Szóval, ha jól értem, akkor továbbra is az eszetlen innovatív előre menekülés a történet, szokás szerint hátra hagyva a pár hónappal korábban még messiásnak kikiáltott dolgot. 
Ha úgy hozná a sors, hogy elmennék dolgozni a Microsofthoz, a felvételi beszélgetésen tuti rákérdeznék, hogy kedves Microsoft, hol látja magát 5-10 év múlva, mik a tervei, mik az irányok?
Csak félek, hogy a Loki féle "Hát, ez percről-percre változik..." választ hallanám."

--"Biztos nem azt hallanád, tökéletesen felvázolnák neked az egészet.
Aztán fél év múlva meg már valami tök mást. :D"

Szóval a felhasználók "izgatottan" várják az újabb lépését a Microsoftnak, főleg hogy a minőség rovására fog már megint menni a dolog.

A Microsoftról remek utólagos tanulmányokat lehet majd írni, "hogy ne csináld" témakörben, de az is egyértelműen látszik, hogy mindegy miket írnak, mert van az az állapot amikor egyszerűen a visszajelzések le vannak ####.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7613822622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása