Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ime egy "maximális" magyar siker... ( Startup )

2018. február 22. - GABOR2

Egyesek szeretnék ha gazdaságpolitikai prioritás lenne Magyarországon a startupok támogatása... Mi lennénk a keltető medencéjük. Ugye nincs nyersanyag, de van sok okos ember. Milyen jó ötletnek tűnik, nem igaz?

Csakhogy kinek jó? Egypár embernek, meg a külföldieknek, akik igazából aratnak majd az ötleten. Ha ez így van, szerintem nem kéne egy-két magyar ember gazdaggá tételéhez a magyar államnak sok milliárddal asszisztálnia. Az államnak nem egy-két ember gazdaggá emelésén kell ügyködnie, hanem inkább egy középosztályt támogató politika a helyes.

Nézzük mi az ami maximálisan nyerhető a startupokkal.

"A LogMeIn maximális sikerként és elismerésként értékeli, hogy a világcég fantáziát látott technológiájukban."

Így van, szépen felvásárolják őket. Szóval a magyar oktatási rendszer kineveli őket, aztán csinálnak valamit, amiben fantáziát lát egy külföldi nagy techcég, aki majd megveszi; ezzel gazdaggá téve egykét magyart; aztán a külföldi cég arat a piacon az ötleten. Egyén szempontjából ez teljesen logikus lehet... de ugyan mit hoz ez a magyar gazdaságnak? Megint egy külföldi arat a magyar ötleten. 

"A Google a hivatalos blogban jelentette be, hogy felvásárolják a LogMeIn egyik üzletágát, az IoT-megoldásokat fejlesztő Xivelyt. Az index.hu tudósítójának értesülése szerint a Google 50 millió dollárt (kb. 12 milliárd forintot) ad a fejlesztői csapatért és a szolgáltatásért. Mint a cikkszerző, Tóth Balázs fogalmaz: „Ezzel a tranzakcióval létrejön a Google első magyarországi fejlesztőközpontja, ahol egy 20-30 fős mérnökcsapat dolgozik IoT-megoldásokon.”"

Vagyis ha éppen az ötletük tényleg olyan jó, akkor alkalmazottként nézheti végig, ahogy a külföldi tulaj majd szétkeresi magát rajta. Ennél sokkal nagyobb pénzeket is fizetett a Google, ahhoz képest nem is voltak drágák. Persze magyarként ez mesés összeg.

"„Jó volt látni, hogy a Google vezetői is azt mondják, hogy nagyon profi dolgot raktunk össze. Mégiscsak olyan híre van a Google-nak, hogy oda csak a legjobbakat veszik fel, és nekik a Xively úgy ahogy volt, kellett” – mondta el az index.hu-nak Láng András, a LogMeIn alelnöke, vezető mérnöke, aki részt vett az ügylet lebonyolításában, és aki arra is kitért, hogy hiába nagyszerű a Xively, ez a robbanásszerűen bővülő piaci szegmens már olyan nagy energiaforrásokat igényel, ha versenyben kívánnak maradni, hogy azt ők már nem képesek biztosítani, ezért döntöttek úgy, hogy inkább eladják."

Hát azért mostanában inkább olyan híreket olvashattak az emberek, hogy hogyan kvótáznak ott is, vagyis a csak legjobbakat veszik fel már tényleg csak hír... téves hír.

"ez a robbanásszerűen bővülő piaci szegmens"  Inkább csak várják, hogy robbanjon. Amúgy elég érdekes, hogy egy robbanó piacon is úgy érzik fel kell adni mindenképpen az önállóságukat és nem megpróbálni nagyra nőni és sokkal többet keresni mint amit adtak értük. Ami az indokukat illeti... simán lehet bullshit, csak most akartak viszonylag sok pénzt. Ha pedig nem, az azt jelenti, hogy ők is úgy képzelik el az IoT jövőjét, hogy mindenképpen valami nagy roboszus rendszer lesz amit csak nagy techcégek engedhetnek meg maguknak. Ami pedig nem lenne szükségszerű.

Na mindegy, ha ezt a konkrét példát nézzük tényleg jól tették, hogy eladták ezt a céget, mert az IoT halálra van itélve a biztonsági problémák miatt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4013690174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása