Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Multik áldásai

2018. február 13. - GABOR2

Örülsz amikor jön egy külföldi multi, hogy nálad nyisson gyárat, vagy egyebet? Hozzák a fejlett technikát, jól fizetnek, megtelepítik az új munkakultúrát?

Nagyobb esélyel kaphatsz most, mert egyes helyeken azt kívánják bárcsak sohase jöttek volna hozzájuk.

Például vegyük a nagyon innovatív Amazont. Húúú... innovatív, akkor biztosan többet tud fizetnia dolgozóinak. Tudna... de ehelyett kevesebbet fizet.

"Ahol az Amazon megjelenik, három százalékkal csökkennek a bérek"

"Lexington megyében például harminc százalékkal csökkentek a raktárakban dolgozók éves fizetései, így már nem egyértelmű a helyiek öröme, amiért 2010-ben az Amazon a térséget választotta régiós elosztóközpontjának helyéül."

Ime egy igazán innovatív vállalat, ilyenekről álmodik Csath Magdolna. Nőt az emberek fizése? Csökkent.

"De a virginiai Chesterfield is 17 százalékos bércsökkenést szenvedett el, míg a californiai Tracy raktári dolgozói 16 százalékkal kapnak alacsonyabb bért. A stagnáló és csökkenő bérek általánosak azokban a városokban, ahol az Amazon központot nyit, így itt a dolgozók átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint más városokban dolgozó társaik." 

"A nagy cégek már nem úgy fizetnek, mint régen"

"Az elmúlt harminc évben a fizetésekben megfigyelhető nagyvállalati prémium eltűnni látszik – fogalmaznak a Stanford, a California Egyetem és a Berkeley kutatói."

Pedig mint ez a másik cikk is megerősíti igazából az innovációk a multiktól jönnek és nem a kisvállalatoktól.

"Macron az ország innovatív tudására is építeni szeretne, ám egyelőre probléma, hogy az innovációra csak a multicégek költenek."

Itt pedig egy önellentmondás:

"A digitális gazdaság meghirdetésével nagy dilemmához érkezett a francia baloldali gondolkodói elit, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy az automatizálásra, mesterséges intelligenciára épülő gazdaságban már nem az állam, hanem a piac fogja biztosítani a jövedelembiztonságot a munkavállalónak."

Ki fogják rúgni az embereket, aki meg marad, kis részt leszámítva kevesebbet kap, miközben nől a profit és nagyon kevés ember több milliárd másik összesített vagyonánál is többet tesz zsebre.

És ezek az emberek nem csak a pénzedet akarják már összegyűjteni, hanem a tudásod. Ezért akarják, hogy tartsd náluk felhőben... becsszó nem néznek bele, meg az NSA, meg a kínaiak...

Node az Amazon és társaik nemcsak elvesznek hanem adnak is... pl. egy karperecet. Ugye milyen klassz dolog az innováció.

"Az olasz kormány és szakszervezetek tiltakozásához vezetett pénteken az Amazon e-kereskedelmi vállalat terve, miszerint az olaszországi elosztó központ dolgozóinak elektronikus karpereccel kell munkájukat végezni."

"Az eszköz kizárólag a hatékonyság növelését szolgálja - hangoztatta az Amazon hangsúlyozva, hogy a karperecet a törvények tiszteletben tartásával kívánják alkalmazni."

Nem elég, hogy kevesebbet fizetünk neked, hanem még legyél hatékonyabb, hogy több legyen a profit.

Ezeknél a multiknál rég van olyan részleg ami csak azzal foglalkozik, hogy minél hatékonyabb legyen a cég. Az innovatív cégek viszont úgy gondolják többet is ki lehet sajtólni az emberekből. A karperecnek hála tudni fogják, ha valaki öt percet "lóg". Azzal persze nem számolnak, hogy az emberek nem gépek... Vagy hát bár úgy néznék őket, mert azokat legalább karbantarják és azt kifizetik. Az, hogy amikor az ember pihen öt percet, amivel feltöltődik és utánna jobban dolgozik és hogy az embernek kell egy kis pihenő... nem. Ott van öt perc, hála az innovációnak ezt észrevettük és akkor is dolgozni kell ezután. Nos ha az "embergép" sohase pihenhet, akkor tönkremegy.

"A kérdésben még Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke is megszólalt elfogadhatatlannak nevezve, hogy a dolgozókat robottá változtassák."

"Az olasz szakszervezetek szerint az Amazon "kizsákmányolja és eldobja" dolgozóit, akik legfeljebb két-három évig bírják a diktált munkatempót." 

Van másik... mondja az Amazon.

Ezt hozza az innováció.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2013664192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása