Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az innováció nem fogja megoldani a problémákat ( 7. rész )

A magyar helyzet

2018. január 24. - GABOR2

Vajon mi a helyzet Magyarországon? Itthon egyes szakemberek hatalmas reményeket táplálnak látszólag azzal kapcsolatban, hogy innoválni kell és ezzel növelni a termelékenységet. Ez majd elvezet ahhoz, hogy itthon majd lesz egy csomó, boldog munkavállaló. Ez a mesterkulcs ami kinyitja mindenki számára a boldogulás kapuját. Ez adja meg a lehetőséget, hogy mindenki jobban kereshessen.

Nézzünk is pár példát:

https://24.hu/fn/gazdasag/2017/12/20/mennyivel-nohet-a-fizetesunk-jovore/

"Németh Dávid ugyanakkor hozzátette, a nettó reálbérek idei és a jövőre várható növekedése hosszú távon csak akkor fenntartható, ha a termelékenység is javulni fog, azaz hatékonyabbá válnak a vállalatok. Ha a termelékenység javulása nem tart lépést a fizetések emelkedésével, akkor ez a folyamat rontja a magyar gazdaság versenyképességét."

Szegény magyar vállalatokat, hogy megterheljük már ezzel a fizetés-emelés igénnyel. Ez csak úgy fenntarható, ha még jobban belehúzunk majd. Ez érdemes, hisz majd az így keletkezett többletből biztos részesül majd a magyar dolgozó.

https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2017/04/26/jo-menedzserekkel-lehetne-novelni-magyarorszag-termelekenyseget/

"A különféle menedzser gyakorlatok javításával komoly termelékenységnövekedést lehetne elérni a magyar vállalatoknál is"

https://24.hu/belfold/2017/04/20/ha-marad-ilyen-a-magyar-melos-hatekonysaga-baj-lesz/

Itt megtudhatjuk, hogy mennyire sz@r a magyar melós és erőltesse meg magát jobban.

"Virág általánosságban véve is rámutatott arra, hogy mennyire rosszul teljesít az ország a termelékenység terén. Az elmúlt években a magyar munkaerő termelékenysége alig javult. Ha Magyarország, a magyar gazdaság jövőbeli növekedését szeretnénk megalapozni, úgy a termelékenységre és hatékonyságra kell fókuszálni az ügyvezető igazgató szerint. A modern, innovációvezérelt gazdaság középpontjában a tudás áll, amihez a – most is zajló, lendületet kapó – bérfelzárkózás elengedhetetlen, emelte ki. Az új növekedési modell megkívánja a tudástőke és az innovációs kapacitás növelését is szerinte."

Biztosan megosztanák a dolgozókkal az így nyert többletet és a termelékenység növelése közös ügyünk.

https://24.hu/fn/penzugy/2016/11/14/a-minimalber-emeles-onmagaban-nem-eleg/

Megint csak egy cikk ami kiemeli a termelékenység fontosságát, és hogy szegény magyar vállalkozásoknak nincs pénze, így elengedhetetlen a járulékcsökkentés a cégeknek, ha fizetésemelést akar a magyar dolgozó.

"Az intézet a hazai járműgyártásban tapasztalható béreket hasonlította össze a termelékenységgel, mindezt régiós kitekintéssel együtt vizsgálták. Arra jutottak, hogy a hazai járműgyártók a régiós országokhoz képest átlagosan 40 százalékkal kevesebb nettó bért adnak a dolgozóiknak. Ennek oka a hazai munkabért terhelő közterhek kiemelkedő mértéke."

"Szerintük a megoldást rövid távon elsősorban a munkáltatói járulékok csökkentése, míg hosszabb távon az oktatási rendszer átalakítása hozhatja el."

A fizetés emelés rossz dolog:

"A minimálbér jelentős emelése csak növelné a munkaerő-piaci problémákat – állítja a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) elemzése."

Egyesek már figyelmeztetnek, hogy túl messzire megyünk és túl sokat akarunk:

https://24.hu/fn/gazdasag/2012/09/17/hiaba-a-valsag-egyre-dragabb-a-munka/

"Fizetésemelést kaptak tavasszal az emberek, de vajon milyen áron?"

"Az Európai Unión belül Magyarországon a második, ha azt nézzük, hol drágult legjobban a munkaerő tavasszal: egy órányi munkáért nálunk a versenyszférában 6,3 százalékkal kellett többet perkálniuk a munkaadóknak, mint tavaly ilyenkor – derül ki az Eurostat legfrissebb összesítéséből."

 

http://www.atv.hu/belfold/20170529-igy-lehetne-jelentosen-emelni-a-bereket

"Pogátsa Zoltán. Hogy a béremelés fedezetét honnan teremthetnénk elő, arra a közgazdász a termelékenység és a bérek viszonyával válaszolt: akkor van lehetőség béremelésre, ha a bérek messze a termelékenység alatt maradnak. Más szóval: jelentősen növelni kell atermelékenységet,"

Az index felteszi a kérdést, hogy miért keresnek többet az osztrákok.

https://index.hu/gazdasag/2016/08/31/neoliberalis_munkaerohiany_berek_berkulonbsegek_miert_keresnek_tobbet_az_osztrakok/

A válasz: "A dolog nyitja a termelékenység"

"Erre a fenti modell nemzetközi kiterjesztése ad választ, amely szerint a bérek azokban az országokban lesznek magasabbak, ahol nagyobb a termelékenység a külkereskedelmi forgalomba kerülő árukat és szolgáltatásokat előállító szektorokban."

 "Ha egy ország termelékenysége alacsony, akkor is alacsonyak lesznek a bérek, ha erősek a szakszervezetek."

És még rengeteg, rengeteg cikk ugyenerről. Ha a magyar fizetésemelést akar, akkor növelje a termelékenységet, csak így tudja kigazdálkodni a magyar vállalkozás. Ha lenne termelékenység növekedés akkor abból részesül majd a dolgozó. Nem szabad jobban növelni a fizetéseket, mint ahogy javul a termelékenység.

Na jó elég ebből. Most megint jöjjön a valóság, ami megmutatja mi a helyzet:

"A foglalkoztatottak száma az 1970 és 2010 között közel harmadával visszaesett, a reálbérek ugyanezen idő alatt csak 28 százalékkal emelkedtek, miközben az egy foglalkoztatott által előállított GDP megháromszorozódott."

Vagyis nem, az innováció és a termelékenység növekedés nem hozza el a Kánaánt, Magyarországban sem adtak ezekkel arányos fizetésemelést, sőt mindig azzal vakítanak, hogy jaj, de sokat kérünk és ebből baj lesz, hisz többet kérünk annál amivel nöl a termelékenységünk. Ez egy hatalmas kamu.

Nem csak itt.

"„Nem világos, hogy miért alakultak ki ezek a trendek, habár az új technológiák hatása biztosan szerepet játszik a folyamatokban. Makroszinten az mondható el, hogy az aggregált amerikai termelékenység több mint 250 százalékkal növekedett az 1970-es évek eleje óta, miközben az órabérek mértéke stagnált. Ez azt jelenti, hogy a termelékenység növekedése nemcsak koncentrálódott a cégek szűk körére, hanem azt is, hogy a termelékenység és a munkajövedelmek alakulásának folyamata szétvált egymástól. Ennek alapvető konzekvenciája az, hogy a bérek már nem töltik be azt a központi újraelosztó szerepet, amelyet évtizedeken át elláttak."

Az egész, hogy növeljük a termelénységet és akkor majd jó lesz, egy nagy kamu. Nem fogod megkapni.

A termelékenység növekedés nem fogja megoldani a problémákat. Viszont azok akik eddig is nagyon gazdagok voltak még gazdagabbak lehetnek juhéj.

https://www.hirado.hu/kulfold/kulgazdasag/cikk/2018/01/22/minden-nap-lett-egy-uj-milliardos/

"Az Oxfam tanulmánya súlyos megállapításokat tartalmaz. A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, míg a világ legszegényebb felét kitevő 3,7 milliárd ember ebből semmit sem érzékelt."

Remélem kellően motivált lettél, hogy kicsit még jobban belehúz.

Na de Magyarországon most változás van, hisz növekednek a bérek. Orbán zsenije, társadalmilag érzékenyek lettek a magyar cégek hirtelen?

Nos először is a magyar cégek kiharcoltak egy járulékcsökkentést, hisz szegények termelékenység javulás nélkül (bruhaha) hogy a csudába növelnék a béreket. Vagyis nem a korábban lenyúlt termelékenység javulás többletből adnak kizárólagosan.

Másrészről meg nem Orbán zsenije van itten. A béremelkedés mögött az van, hogy főleg az Y generáció, vagyis a technikalag legjobban képzett generáció nem hajlandó ennyiért dolgozni és tömegesen lelép. De itt azért nagy csata van. Meg Orbánra visszatérve... amit tett inkább talán káros, bár politikailag hasznot hoz. Miért káros? Azért mert van pár hely, ahol a kötelező béremelkedés miatt tényleg be kell majd zárni, az ilyen alig lakott kis falukra gondolok. A béremelkedés így is megtörtént volna mert a cégnek nincs már más kiút.

Á, de emlékeztek azokra az aranyos írásokra, amik akkor kezdtek megjelenni, amikor elkezdődött a munkaerőhiány? Kb. arról szólt mind, hogy a dolgozónak egyáltalán nemcsak a fizetés fontos. Hanem más... mindegy mi, de a fizetésemelést felejtse el. Majd jól megdícsérjük helyette... majd talán jobban hajt, így nől a termelékenység amiből majd talán lesz nagyobb bére... no persze.

A magyar munkaadók amúgy csodát tettek, hisz áthágták a közgazdaságtan egyik alap törvényét.

"Nem a béremelés az, amivel a munkaerőhiányra leginkább reagálnak a cégek - legalábbis ez olvasható ki Köllő János, Reszegi László és Tóth István János kutatásából. Habár csak 2016-os adataik álltak rendelkezésre - és akkor még talán nem volt olyan súlyos a munkaerőhiány -, a Munkaerőpiaci tükörben bemutatott kutatásuk alapján a 2015-ben jelzett hiánypanaszok egyetlen esetben sem vezettek gyorsabb tényleges béremelkedéshez a hiányhelyzeteket nem jelző vállalatokhoz képest."

Vagyis a magyar munkaadó megmakacsolta magát és nem engedett a törvényszerűségnek, hogy ami ritka az többet ér. Talán ha növelnénk a termelékenységet... a háromszoros emelkedés nem elég, legyen mondjuk hétszeres és akkor majd kapunk 5% emelést?

Az Y generáció egyszerűen lelép, ez a fizetésemelés egyetlen igazi oka, ha a cégeknek volna bármi más opciójuk a fizetésemelésen kívül azt választanák. Ha korábban adtak volna kevesebbet jobban kijöttek volna, dehát a jelen a fontosabb, meg úgyse lépnek le... De igen simán. Pár száz kilométerrel arréb felsőfokú végzettség nélkül annyit kereshet valaki mint itthon egy diplomás középvezető. És jobban meg is becsülik.

És itt most van egy komoly veszély. A vállalkozóknak komoly beleszólása van az ország jövőjébe. Ha rajtuk múlik, akkor jönni fognak a bevándorlók, mert számukra mindegy, csak fizetésemelést ne. Csak persze azzal nem számolnak, hogy ha van egy kis esze a bevándolónak lelép egy országgal odébb és kap 4-szer akkora fizetést, úgyhogy ez nem fog működni. Talán abból a háromszoros GDP növekedésből talán kéne adni lassan a dolgozóknak különben szegény magyar vállalkozó dolgozhat a munkatársai helyett is.

"Ez erodálja az eddigi befektetéseiket, nő a be nem töltött munkahelyek száma, emelkedik a fix költség aránya, csökken a vállalati jövedelem, így szűkülnek a beruházási lehetőségek, kevésbé van mód munkaerőt kiváltó, munkatermelékenységét növelő beruházásokra."

Így van a magyar vállalkozások gondolkozhatnak azon, hogy kiváltják a magyar munkaerőt gépekkel. Milyen kár, hogy azok lépnek le tömegesen akik tudnák kezelni az új gépeket.

Mégis akkor miben reménykednek egyesek:

"Innentől kezdve intenzív növekedési pályára kell átállni, ez elsősorban beruházásokat jelent: tőkével kezdjük el helyettesíteni a munkát."

Tőke van, az amit nem adtak meg a termelékenység növekedésből a munkásnak.

 "Szabó László szerint kimerültek a munkaerő-piaci tartalékok, így gépesítenie kell annak, aki bővíteni akarja a termelést, hosszú távon pedig a demográfia kilátások jelentik az igazi kockázatot.

"Ugyanennyi emberrel vagy egységnyi dolgozóval Ausztriában - ha nem vásárlóerő-paritáson nézzük - háromszor nagyobb GDP-t állítanak elő. Tehát korlátlanok a lehetőségeink, persze ez nem egyszerű dolog, de más utunk nincsen: vagy hatékonyabbnak kell lenni a gépesítés révén, vagy bezárunk" - mondta Szabó László."

Így van, hosszabb távon pedig egyre kevesebb ember lesz, legalábbis alkalmas.

Mi tehát a megoldás? A vállalkozóknak meg kell érteni, hogy normális fizetéseket kell adniuk, mert nincs más lehetőségük. A fizetés problémát az oldja meg, hogy értékes leszel mindenképpen, mert rajtad kívül nagyon nincs senki aki szabad és képes megoldani azt amit a vállalkozó akar. A vállalkozók pedig végre el kezdhetik megadni azt ami jár a dolgozónak a termelékenység növekedéséből.

Gondolj csak bele, ha háromszor többet kapsz, mert háromszor többet termelsz, akkor a nyugdíj probléma se akkora, hisz bár nem szültél három gyereket, de termelsz annyit mintha megtetted volna.

Mennyivel kevesebb problémád lenne, ha háromszor többet keresnél? Rengeteg lehetőség, és a magyar fiatalok itt maradnának. Csak meg kéne adni ami elvileg járna.

Érdekes időszaknak nézünk elébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3513598611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása