Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Mit fognak majd vajon ehhez szólni a részvényesek? Meg egyebek

2018. január 10. - GABOR2

Meltdown és a Spectre nevű sebezhetőség, és ezek javítása nem csak a hétköznapi emberek életére fog kihatni.

Bár a javítás... Microsoft hozta a formáját: 

http://hvg.hu/tudomany/20180110_meltdown_spectre_hibajavitas_microsoft_windows_szoftverfrissites_amd_processzor_nem_indul_a_gep_kek_halal_nem_bootol

"Baj van: leállította a Microsoft a Windows-vészfrissítés kiküldését, miután több gép egyáltalán nem indul el miatta"

Van viszont egy érdekes rész a sztoriban. Kiderült, hogy az AMD processzorai nem olyanok mint amilyennek a dokumentumok állítják. Azért ez elég gáz, talán ez is a könnyebb adatlopkodást szolgálja, vagy egyéb módon való támadását a processzornak, amit a titkosszolgálatok követelnek meg? Végülis az történt, hogy egyáltalán nem bootol be a gép. Minthacsak egy kiberfegyvert hozott volna működésbe a Microsoft. Mert ha háborús támadás lesz, látjátok, a gép el se fog indulni, nem lesz lehetőség frissítgetni.

Ami a gyártókat illeti... Volt az ugye, hogy az Intel érintett, de aztán kiderült hirtelen, hogy van ez a másik hiba és akkor mindenki érintett lényegében a piaci szereplők közül. Kicsit olyan mintha azt mondta volna az Intel a titkosszolgálatati partnereinek: Ne hagyjátok már, hogy egyedül én sz@pjak, ha csak én sz@pok piacot vesztek és ezzel ti is, meg amúgy, akkor nincs együttműködés... ja ezt nem mi döntjük el, de akkor meg gondoljatok arra a sok szép együttműködésre közöttünk. A titkosszolgálatok meg előszedtek egy kiberfegyvert hálából, hogy mindenki megszívja és így ne alakuljon át a piac. Nem tudom, hogy így volt-e, de mi van ha így volt?

Nemrég volt a felhős félévi szemle és láthattátok a részvényesek nem igazán díjazzák a felhős dolgokat. Szerintetek ezek után mit fognak szólni:

"Több, az Amazon EWS, illetve EC2 szolgáltatását használó szolgáltatás üzemeltetői is arról számoltak be, hogy miután a felhős szolgáltató telepítette gépeire a foltot, 20% körüli növekedést tapasztaltak alkalmazásaik processzorterhelésében. Ugyanakkor egyes adatbázisszervereken még ennél is nagyobb: 30-40%-os növekedésről is érkezett visszajelzés, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy szinte feleződött a gépek hasznos számítási teljesítménye."

Vagy egyéb divatos dolgok részvényesei:

"Hasonlóan kellemetlen változással kénytelenek szembe nézni a mostanában egyre divatosabb gépi tanuláson, illetve mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatásokat, illetve alkalmazásokat üzemeltetők is. Egy új átfogó benchmark szerint ugyanis ezen szoftverek működésében 5-25%-os lassulás várható a gépi neurális hálózatok, illetve keretrendszerek működésében."

Ha el akarják érni a régi képességüket "picit" zsebbe kell nyúlni. És mivel ők a szuperbiztonságos felhő (Hé várjunk csak, dehát megint nem volt biztonságos!) ezért telepíteniük kell a frissítést. Bár én azon se lepődnék meg ha nem tennék meg mind.

Akik a felhőre fogadtak duplán rosszul jártak:

"Mindezek a lassulások természetesen az otthoni felhasználókat is érinthetik, méghozzá kettős módon. Alkalmazásaik működési sebességét ugyanis nem csak a saját gépeiken elszenvedett teljesítménycsökkenés érintheti negatívan, de azon felhős szerverek válaszidejének növekedése is, amiket előbbiek működésük során elérnek."

https://pcforum.hu/hirek/20167/nagyon-durva-ennyire-lassitja-le-a-gepeket-a-meltdown-elleni-folt

És még mennyi meglepi lehet, ami bedönti a felhőt?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4213563531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.01.12. 14:26:08

"Van viszont egy érdekes rész a sztoriban. Kiderült, hogy az AMD processzorai nem olyanok mint amilyennek a dokumentumok állítják. Azért ez elég gáz, talán ez is a könnyebb adatlopkodást szolgálja, "

Persze lehet, sok minent láttunk már, de én elfogadom azt is, hogy simán hanyagság volt az oka, azért az informatikával foglalkozik, talán nem lepődik meg, ha a dokumentáció olykor eltér a valóságtól. És nem kell egyből titkosszolgálatokra gondolni. Már csak azért se, mert nem egy kis cég hivatkozott erre, hanem az MS, aki azért megkap szerintem nem publikált információt is ha arról van szó. Hiszen eleve többször volt már, hogy még az x86-os procik fejlesztésébe is beleszólt a történelem folyamán.
süti beállítások módosítása