Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A jövő az lesz, hogy tudjuk, hogy mit fogsz csinálni 2 ( Big Data, felhő, szenzorok, mesterséges intelligencia )

2017. december 12. - GABOR2

Mi a probléma ezekkel a "mi majd mindent tudunk rólad technológiákkal"? Igazából teli lehetne írni az oldalt már csak azzal, hogy mi a baj egyes részeivel, pl. a felhővel úgyhogy inkább azt mondanám mi az egyik probléma ezekkel. Az, hogy teljesen félrevezethetnek. Hiába gyűjtesz be ennyi adatot, attól még teljesen félreérthetsz mindent. Még akkor is ha van AI-d. Ugyanolyan dolgokról egyes emberek nagyon más következtetéseket vonhatnak le és pl. lehet olyan probléma is, hogy egy gépet ketten használnak és igazából akkor ebből a két emberből gyúrnak össze egy teljesen fals egyszemélyes profilt és... még rengeteg hiba már az indulásnál.

Persze ezeknek a cégeknek nem az a fontos, hogy igazán hatékony legyen amit árulnak, hanem pl. hogy több pénzt kérjenek a vállalkozóktól a reklám megjelenítésekért valahogy. Ők is tudják, hogy amit árulnak lehetetlen megvalósítani, de azért árulják az igéretét.

Nos nézzük hova vezet az, ha ezekre a csodatechnológiákra bízunk fontos feladatokat. Mert persze egyesek már olyan modernek, hogy szerintük még ember se kell már bizonyos nagyon is emberi dolgokhoz.

http://hvg.hu/tudomany/20171211_bantalmazas_csaladon_beulli_eroszak?ver=2&utm_expid=1324304-23.8USXuGWPRhWtdjJmATShwQ.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2F

"Több száz gyerek esetében jósolt 100%-os valószínűséget a halálra, leállítják az előrejelző szoftvert"

"Az amerikai Illonis állam gyámügyi hatósága néhány éve már egy számítógépes programot hív segítségül a családsegítő szakemberek munkájához. A program azt igyekszik megjósolni, hogy milyen valószínűséggel fenyegeti a gyermeket a következő két évben bántalmazásból származó sérülés vagy halál. Chicago Tribune szerint azonban ezt a rendszert hamarosan megszüntetik."

"A gyámügyet segítő szoftvert két floridai cég, az Eckerd Connects és a Mindshare Technology tervezte. A lényege, hogy a hatóságnál lévő aktákat átvizsgálja, majd ezek alapján 1 és 100 közötti pontszámot ad a bántalmazáson átesett gyerekeknek. Minél magasabb a pontszám, annál nagyobb veszélyben van a gyermek."

"Az eddigi jóslatok szerint több mint 4000 gyerek esetében 90 százalék, vagy még ennél is magasabb az esélye a sérülésnek vagy a halálnak, míg 369 kilencévesnél fiatalabb gyerek esetében 100 százalékos fenyegetettséget hozott ki a rendszer."

"A szakemberek szerint ugyanakkor volt olyan gyermek, aki jóval kisebb pontszámot kapott, később azonban életét vesztette, így végül ez vezetett oda, hogy felhagyjanak az adatbányászattal."

Annak azért nagyon örülök, hogy felhagynak az adatbányászattal. Viszont ez a hazugság, hogy majd megmondjuk mi lesz a jövő, annyira csábító, hogy fogunk még találkozni vele attóltartok. Amúgy ez is jellemző... hol vezetjük be először az új technológiát. Nálunk pl. a kormány az egészségügyi titkokat dobta oda a hackereknek a digitalizáció felé vehető dicstelen út első lépéseként, itt pedig sok odafigyelést igénylő, embert nem nélkülözhető feladatot bízak rá. És gyerekek haltak meg, akik ha nincs ez a rendszer talán még ma is élnének. Ez az egész adatbányászat egy fantázia világot alakít ki az elit fejében. Totálisan félrevihet mindent. Rendkívül veszélyes.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5813481585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása