Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Elindult a magyar e-egészségügyi rendszer

2017. november 07. - GABOR2

Ha elkezdesz építeni digitális államot mi az amivel kezdeni kell? Valami kicsivel érdemes, hogy próbára tegyük. (Ha már mindenáron saját káron akarunk tanulni...) Például a BKK projektje ami teljes kudarcal végződött.

Az azonban fővárosi projekt volt, viszont az állam sem tétlenkedik. Az első nagy projekt ami megvalósul a digitális állammá válás eröltetése óta nem kisebb titkot fog majd kijátszani a hackereknek mint az egyik legősibb titkot az orvosi titkot.

https://itcafe.hu/hir/eeszt_egeszsegugy_elindult.html

"A rendszer bevezetését több hónapos próbaidőszak előzte meg, amelyben a kórházak, gyógyszertárak, szakrendelők folyamatosan csatlakoztak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez."

Ennek ellenére voltak problémák.

"A rendszer azt is biztosítja, hogy a lakosság idén év végétől a betegadataihoz kellő biztonsággal hozzáférhessen."

A BKK vezére is azt nyilatkozta, hogy az ő rendszerük kellően biztonságos. Azonkívül ha a lakosság hozzáfér az interneten keresztül majd a hackerek is megteszik.

"A rendszer 5-ös biztonsági besorolású – tehát a legmagasabb"

Igen és efölötti rendszereket is tömegével törtek már föl, például katonai dolgokat.

"A EESZT egyik – a betegeket leginkább érintő és foglalkoztató – eleme az e-recept. A kezdeti időszakban – november 1-jét követően – is megmaradnak a papíralapú, eddig ismert vények, azonban a gyógyszerfelírás már az új rendszeren keresztül történik."

Gondolhatod, hogy ugyanmár kit fog érdekelni az egészségügyi adatod, az semmit se ér.

Ehhez képest: https://itcafe.hu/hir/gemalto_felmeres.html?stext=eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyi

Mire hajt a kiberbűnöző? – Állami és egészségügyi intézményekre

https://itcafe.hu/hir/verizon_egeszsegugy_hack.html?stext=eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyi

A tolvajok az egészségügyi adatokra hajtanak

Igen az egészségügyi adataid tízszer értékesebbek a fekete piacon mint a bankkártya adatok.

Nos nézzük is akkor kik lehetnek kíváncsiak: Sima kiberbűnözők, mert sok pénzt keresnek vele és hála a felhőnek elég csak egy akció hogy milliós nagyságrendben szerezzenek profilokat; családtag, rokon, ismerős; biztosító társoságok állítólag megveszik titokban ezeket az infókat; más államok titkosszolgálata stb..

Szóval a kormánynak sikerült egyből az egyik legérzékenyebb és a fekete piacon legjobban fizető adathalmazt fellőni az internetre. Mikor írom ezt a cikket valószínű már többen vittek mindent mégha még most nem is derült ki.

Borzalmas, hogy ez megtörténhetett; teljesen inkompetens a kormány ezen a területen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7813198161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blöff 2017.11.07. 12:53:59

Meg kell ebben védenem a kormányt, ebben nem kizárólagosan ők az inkompetensek, sok másik ország is elindult ezen az úton.
Az, hogy az eü afatok tízszer értékesebbek-e a banki adatoknál, nemtom, talán túl kategorikus ezt így írni. Amúgy a veszély komoly és valós, még nem következett be az IT világ szept 11e.

GABOR2 2017.11.07. 13:56:46

@blöff: Dehát épp ezért nem egy könnyen megbocsátható a dolog, mert tanulhatna mások példájából. A kormány olyan, hogy bizonyos intézkedéseivel egyet lehet érteni, valamivel meg nem. Ezzel pl. nem tudok. Nem túloztam, akkor amikor azt írtam tízszer értékesebbek ezek az adatok a bankkártyák adatainál.

"Your medical information is worth 10 times more than your credit card number on the black market."

Itt a forrás: www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-2768433/Your-medical-record-worth-hackers-credit-card.html

GABOR2 2017.11.07. 13:58:17

@blöff: Egy olyan kapásból lehet ilyen: ujtechkor.blog.hu/2017/10/17/kihalas_szelen

Nem kell elaprózniuk.
süti beállítások módosítása