Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy elsőre érdekesnek tűnő írás (okosotthon)

2017. november 07. - GABOR2

Miért tünt érdekesnek? Azért mert a mainstreamben ha okosotthonról van szó akkor csak a szép és a jót tálalják. Most nem így történt, sőt belenyomják a képedbe, hogy ez milyen veszélyes. Csak aztán kiderül, hogy egy biztonsági cég által végzet kutatás és persze... a problémák megoldhatók netre kötve is. Ami nem igaz.

Cím: "Az okosotthonhoz okos tulajdonos is kell"

Na ne már!!! Eddig minden olyan szép és jó volt. Biztonságról szó sem volt, ilyenekről nem dalolt a Hold ha mégis megtették volna, most minden, minden csak sírna.

"Ha otthonunkban vannak intelligens háztartási eszközök, vagyis a sütő, hűtő, mérőóra, riasztó az interneten keresztül, távolról is elérhető, és az eszközök képesek egymással akár önállóan is kommunikálni, számos kockázatnak és veszélynek tesszük ki otthonunkat. Azért tenni is lehet azért, hogy ne legyen zombi a sütőnk."

Ezzel most jó lesokkaltak sokakat, hát inkább csak többet kell ezzel az egésszel szenvedni mintha nem volna?

"Egy, a Sophos és az ipari automatizálásra szakosodott Koramis által frissen készített kutatás arra volt kíváncsi, mekkora veszély leselkedik egy automatizált, azaz okosotthonra.
Az okosotthonokban használt eszközök könnyen, jelszó nélkül hozzáférhetőek az interneten keresztül, ez szinte felhívás a keringőre a digitális bűnözőknek."

Ugye végülis csak az otthonunk biztonságát veszélyeztetik bizonyos "okos" cuccok; nem nagy gond mennyünk tovább fütyürészve.

"A kutatásban több, mint 70 ezer hozzáférési kísérletet regisztráltak 24 ezer különböző IP-címről, amelyek virtuális házunkat célozhatják."

"A Sophos elvégzett egy internetes legyűjtést is, amelynek célja okosotthonokban használatos eszközök felderítése volt olyan keresőmotorok segítségével, mint például a Shodan vagy a Censys. Ezek az eszközök mind könnyen, jelszó nélkül hozzáférhetőek voltak az interneten keresztül. Ilyenek például a vezetéknélküli, ablakra szerelhető nyitás/zárásjelzők, a füstjelzők, az automatikus ajtónyitó/záró berendezések és a kamerarendszerek."

Érezd a gondoskodást, hogy milyen fontos vagy ezeknek az okosotthon bizonyos rendszereit gyártó cégeknek, nem csak egy sz@rt akarnak neked eladni amivel veszélyezteted otthonod biztonságát, ááá soha se tennének ilyet, ők nem ilyenek tisztában vannak a dolog súlyával és ennek megfelelően gyártják a termékeiket.

"Mindenképpen szükséges az óvatos hozzáállás, amikor okosotthont építünk"

Igazából nem szükséges csak ne kössük netre. Netrekötve meg nincs igazi biztonság.

"Az okoseszközöket lehetőség szerint ne az ottoni hálózatra csatlakoztassuk,például a tévét nem kell a WLAN-ra csatlakoztatni, ha kábeltévé-szolgáltatást, vagy antennát használunk. Hozzunk létre különálló hálózatot az intelligens/ IoT eszközök számára – ha a router képes különböző alhálózatokat (szegmenseket) kezelni, érdemes egy speciális alhálózatot szentelni az intelligens/ IoT eszközeinek. Így megakadályozhatjuk, hogy azok az általános hálózatához hozzáférjenek."

Blabblabbla. Nem elég ennyi.

"Ezt egy tűzfallal lehet megoldani, amely csak az eszközök használatához szükséges kommunikációt engedélyezi, de az intelligens/IoT eszközök között terjedő fertőzéseket és hozzáférési kísérleteket blokkolja."

Hát igen, egy tűzfal aztán megold mindent, láthattuk, hogy akik tűzfalakat használnak nem fertőződnek meg... ja dehogynem, simán, tömegesen

"Érdemes biztonságos VPN – virtuális magánhálózat - technológiát használni, vagyis ne vezessük ki közvetlenül, port továbbítással az okos esközeinek forgalmát routeren keresztül."

Vagy inkább mész és magad húzod fel a redőnyt... ne légy már ennyire kényelmes a cipődet se anyukád köti be már.

És végül a reklám helye:

"Szoftvereink mindig a legújabb verzióra legyenek frissítve, legyen minden eszközön vírusirtó."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6213199403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2017.11.14. 00:46:05

Kezdetnek nem rossz ha már ilyenekről is írnak, ez is több mint a semmi. De a kommentárjaid zseniálisak :D

GABOR2 2017.11.15. 09:44:03

@btprg: Csak az a baj, hogy ez kb. a maximum ami a mainstreamben megjelenhet. Ez is csak azért mert fizetnek érte, lényegében egy hirdetés, hogy vedd meg a vírusírtójukat. / Olykor megszáll az ihlet.
süti beállítások módosítása