Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miért járhatatlan út... (7)

Képmutató próféták

2017. szeptember 12. - GABOR2

Nagyon aranyos volt az, hogy azok akik mindenféle butaságnak találták Snowden kiszivárogtatása előtt a tömeges megfigyelést, miután kiderült hogy igaz, átváltottak arra, hogy hogyis képzelhettük azt, hogy ez másként van. Meg persze előjött az a szöveg, hogy ennek nincs is nagy jelentősége. Ezzel így voltak a nagy techcégek emberei is.

Igen, amikor hétköznapi emberek beszélnek a témáról azt hiszik, hogy csak róluk van szó. Pedig a kémkedés kiterjed a cégekre is és az sokkal fontosabb.

De nézzük csak meg, hogy azok a nagyok akik szerint nem fontos a magánélet, valóban így cselekszenek-e?

A Google élen jár abban, hogy amit csak tud megtudjon rólad. Ők biztosan nem tesznek semmi ellenlépést, ha ugye szerintük lényegtelen dologat kiderítenek a vezetőikről. Eric Schmidt pl. kijelentette, hogy a magánélet nem számít. Nos a CNET technológiai híroldal nyilvánosságra hozta Eric Schmidt személyes adatait, fizetését, kampányadományait és lakcímét. A CNET ezeket az adatokat "googlizással" érte el, nyilvános forrásból. Erreföl feketelistára került. A Google felfüggetszette a sajtókapcsolatait a céggel. Úgy tűnik ha önmagáról van szó akkor mégis fontos a magánélet tisztelete. A Google más esetekben se szereti túlságosan, ha nem kedvérevalót írnak róluk.

Nemcsak a Google szerint elavult eszme a magánélet védelme; a Facebook tulajdonos Mark Zuckerberg ennek hirdetésében legalább annyira élenjár. Szerinte az adatvédelem a digitális korban nem "társadalmi norma". Ha így látja akkor biztos látszik ez az életén. Nos... éppen ellenkezőleg. Mark Zuckerbergnek annyira fontos a magánéletének a védelme, hogy 30 millió dollárért megvette a Palo Altó-i házával szomszédos négy villát. Ezekben a házakban még csak nem is tervezte, hogy élni fog.  "Your personal life is now known as Facebook's data. Its CEO's personal life is now known as mind your own business." Mostmár ezt is tudjuk.

Ugye micsoda ellentmondás található a " mostmár nem fontos a magánélet" felkent prófétáinak életében. 

Persze a politikusok sem különbek. Elterjedt az a nézet, hogy kizárólag azoknak fontos az adatvédelem, akiknek valami takargatnivalójuk van. Dianne Feinstein kijelentette, hogy a metaadatok gyűjtése nem is jelent megfigyelést.

Erre petíció indult az interneten, hogy a szenátor asszony ezután havonta egyszer hozza nyilvánosságra telefonhívásai és emailjei listáját, a hívások időtartamát és azt, hogy hol tartózkodott ezek közben. Gondolom nem árulok el nagy titkot, erre nem volt hajlandó. Idén meg már mikor orosz hackerek kerültek a képbe már nem is gondolja úgy hogy ez egy apróság lenne. Hirtelen hogy meg tud változni egyesek véleménye ugyanarról.

Szóval van itt nem kevés képmutatás.

Mind a techcégek, mind a politikusok kijelentik sokszor, hogy csak a "rossz" embereknek van félnivalója a megfigyelésektől. "This is a limited program. This is not about monitoring phone calls designed to arrange Little League practice or what to bring to a potluck dinner. These are designed to monitor calls from very bad people to very bad people who have a history of blowing up commuter trains, weddings and churches." Vagyis(nem szószerint): "Ez egy limitált program. Ez a rendszer nem arról szól, hogy megtudjuk milyen a Little League gyakorlatod, vagy hogy mit veszel majd vacsorára. Ez a rendszer arról szól, hogy megfigyeljük a telefonhívásait nagyon gonosz embereknek akik nagyon gonosz emberekkel beszélnek, olyanokkal akik már robbantottak vonatokat, esküvőket, és tempolomokat." Mondta Busch szóvivője még 2005-ben. Obama pedig: "Olyan mechanizmusunk van, amely a terroristatámadásokhoz kapcsolódó telefonszámokat vagy emaileket felderíti." A hatodik perc negyvenedik másodpercétől nézzétek; sőt azt is mondja, hogy amerikaikat nem is akart megfigyeltetni. Nos nem így let... ( Ennyit az öszinteségéről nem sokkal a dolog kiderülése után.)

Szóval csak a "rossz" embereknek van félnivalójuk. A gond ott van, hogy kik is számíthatnak "rossznak". Például van egy sikeres nem amerikai céged... ezzel már nemzetbiztonsági kockázat vagy és szerintük rendben van, hogy kémkednek utánnad és a céged után. Ha van egy rengeteg pénzt érő találmányod, már fenyegetés vagy. Szóval az amerikai kormány szemében a "rossz emberek" definiciója nem csupán az erőszakos akciókra, vagy terrorcselekmények elkövetésére kész emberekre terjed ki. Nemzetbiztonsági kérdés, hogy gazdaságilag se kerekedjenek felül rajtuk. Fenyegetés vagy csupán az egyet nem értésed miatt is, mégha ezt törvényes formában teszed is. Az úgynevezet COINTELPRO iratok bizonyították, hogy az FBI nemcsak megfigyelt ellenzéik csoportokat, hanem úgy manipulálták őket, hogy büncselekméneket kövessenek el ami miatt letartóztathatták őket. Mindez bizonyítja, hogy az állam által nyújtott igéret, hogy a megfigyelés kizárólag "rossz" emberekre irányult nem ér semmit. A hatalom birtokosai sokszor nem bírnak ellenállni a kísértésnek, hogy a legálisan eljáró ellenfelüket is besorolják a nemzetbiztonsági fenyegetés kategóriába.

Mindazonáltal a dolog nem ilyen egyszerű. Mert valóban vannak civil szervezetek amik igazából külföldi titkosszolgálatok, vagy gazdag emberek ügynökei valójában. Szóval van úgy hogy ezeket indokolt megfigyelni, csak van úgy hogy ez valójában nem jogos. Megint elérkeztünk a csapdához. Megfigyelni kell, helyes és indokult nagyon sokszor. Viszont ha megfigyelés van... akkor nem szabadna "digitális gazdaságot" építeni mert el fogják lopni onnan a cégünk üzleti titkait is, nem csak terroristákra vadásznak. És persze mint írtam az se lehet, hogy ne legyen ellenőrizve mi folyik az interneten, mert valóban vannak igazi fenyegetések.

Snowden felfedte nem csak azt, hogy a honfitársai ellen folyik olyan tevékenység ami szembemegy az alkotmányos jogaikkal, hanem a külföldnek is, hogy az interneten keresztül folyamatosan meglopják tőlük a gazdasági titkaikat. Ennek megfelelően kell lépni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1312823436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása