Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Semmirekellő okosságok ( IoT )

2017. szeptember 05. - GABOR2

A különböző háztartási gépek gyártóin hatalmas nyomás van, mert bár tudják, hogy mi a jövő; az IoT; valahogy nem tudnak előállítani egy értelmes terméket amire szükség is lenne valóban.

Erre az egyik példa most a mosógép amivel már chatelhetünk. Húúú erre várt mindenki; nem is tudom hogy élhettünk eddig olyan mosogép nélkül amivel nem lehetett chatelni. Igazi nagy piaci lyuk.

"Erre vártunk: Mostantól már a mosógépünkkel is chatelhetünk"

"Az okostelefonról vezérelhető, és chatüzenetek formájában velünk beszélgető érintővezérlésű mosógép csak egy azon újdonságok közül, melyeket az IFA kiállításon ismerhet meg a nagyközönség. Európa egyik legjelentősebb elektronikai és háztartási eszközöket felvonultató kiállításán a látogatók virtuális valóság szemüveg segítségével csöppenhetnek bele a Candy Hoover cégcsoport által bemutatott okosháztartás mindennapjaiba."

"Az újdonságok egyike a Bianca névre keresztelt okosmosógép, mely képes chatüzenetben jelzi, ha valami nem stimmel a mosással. Az okostelefonnal is párosítható eszközzel nem kell többé azon gondolkodni, hogy mikorra időzítsük a mosást, hogy hazaérjünk, mire végez, ugyanis távolról vezérelhető, de szükség esetén a mosógép is „visszaszól”."

"„A gépi intelligenciával felvértezett Bianca-val párbeszédet folytathatunk okostelefonunk segítségével. Az okosmosógép értelmezi a fogyasztó igényeit, korrigálja az esetleges hibákat, tanul és fejlődik, s ha kell, interakcióba lép velünk. Korábban, ha például eltömődött a szűrő, akkor a mosógépek jobb esetben valamilyen értelmezhetetlen kód formájában jelezték a hibát, Bianca viszont egyértelmű üzenetet küld a felhasználó telefonjára a karbantartás szükségességéről, vagy éppen segít kiválasztani az optimális mosási programot” – avat be a részletekbe Filipova Brigitta, a Candy Hoover Hungary Kft. trade marketing managere

A komment szekciót is érdemes elolvasni:

"Képzelt párbeszéd:

-Mosd ki a ruhákat!
-Nem mosom.
-De igen is mosd ki a ruhákat!
-Nem, nincs kedvem, inkább chatelek a szomszéd hűtőszekrényével, bocsi...

Arról nem is beszélve hogy:
Az ember meg gyűrött foltos stb ruhában reggel a melóba:
- Mi történt veled?
- Áh ne is mond, feltörték a gonosz hackerek a mosógépem.
- Akkor te még jól jártál, Julis mosógépén zsaroló vírus van, és nem adja vissza a ruhákat, csak ha fizet..."

 

"Újabb haszontalan dolog.
Be tudja magába tömni szín szerint a szennyest? Nem. Ki tudja teregetni? Nem.
Akkor meg úgyis ott kell legyek mellette, mikor bepakolok, és ki tudom választani a mosási programot és azt, hogy mikor végezzen (ezt eddig is tudták az okosabb modellek). Semmi értelme, hogy munkaidőben picsogással zaklasson még a mosógép is. A biztonsági problémákat már nem is említem."

 

"Tehát összefoglalva: Elküldi valahogyan hálózaton, hogy eltömődött a szűrő, ahelyett, hogy a felhasználónak ki kellene keresni a 8F13 hibakódot a használati útmutatóból. Hatalmas fejlesztés, de tényleg hatalmas (nyomtatók esetében ezt egyszerűen megoldották, megjelenik a kijelzőn, hogy elakadt a papír és még egy kis ábra is van, hogy mit és hol nyiss ki, hogy kiszedd a papírt)...
A mosás vége időzítése megint csak nem nagy durranás. Amelyik mosógépen van legalább egy óra, annál ez nem tűnik olyan nagy újdonságnak. Szóval miért is kell egy újabb sz..rt a hálózatra kötni?"

Így van, ahogy az egyik kommentben is írják, kitesszük a net veszélyeinek a háztartási gépünket. És mindezt igazából a semmiért, semmi haszna nincs és még csak nem is környezetbarát, mert ehhez több áram kell mintha nem lenne neten. Majd a háztartási gépünk is sztrájkolhat egy zsarolóvírus miatt a jövőben. Kell ez nekünk igazából? Nem, semmi értelmes oka sincs elmennünk ebbe a jövőbe. Aztán persze vannak itt még ötletek.

"Behozza a szobába a hideg sört az okoshűtő, ha szólunk neki"

"a szerkezetet hanggal lehet vezérelni - ráadásul az önállóan is képes a lakásban közlekedni."

"Bár ezt a funkcióját vélhetően senki nem fogja használni, de a berendezés egyébként még arra is képes, hogy tanácsot adjon: egy-egy ételhez milyen italt lenne a leghelyénvalóbb fogyasztani."

Na most, a mellékelt kép alapján úgy tűnik, hogy nem egy terepjáró cucc. Ha a házadban van valami pici akadály, akkor gondok lesznek. Ráadásul szuper, mostmár hackerek segítségével el is mászkálhat a cucc majd magától.

Kommentek:

"Nálam a konyha és a szoba között van egy kb 2 cm-es küszöb...
Kérdés, hogy azon hogyan kűzdi át magát, mert erről nem szól a cikk?"

 

"És ha megkergül és éjszaka elindul, milyen pofáraeséseket lehet rajta csinálni ha a sötétben kimegy az ember fia a WC-re! "

 

"Van jobb és olcsóbb megoldás is, úgy hívják minibár."

 

 

Ez lesz a jövő; igen: semmi értelme és még káros is, de ez elkerülhetetlen. Legalábbis a marketingesek szerint.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8512805072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2017.09.05. 14:00:21

Hogy honnan van a cikk: pcforum

Probléma volt a bloggal ezért nem sikerült a módosítás... Így oldottam meg.
süti beállítások módosítása