Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kiszolgáltatottság ( IoT, okoscuccok )

2017. szeptember 05. - GABOR2

Egyre több techcég szeretné, hogy állandóan függjél tőle. Már nem terméket akarnak neked eladni egyszer, hanem állandóan szolgáltatni; szóval azért amiért eddig egyszer fizettél ezután rendszeres időközönként fizethetsz újra és újra a végtelenségig. Különben lekapcsolják a "szolgáltatást". Ugyanazt amit eddig simán megvehettél egyszer. Vagy például ott van, hogy tárolj náluk mindent felhőben, az milyen jó lesz neked. Ne nálad legyenek a nélkülözhetetlen dolgaid, hanem nálunk és fizess érte végtelenségig. Legyenek a háztartási gépeid a neten és kapcsolat nélkül ne is működjön, de azért majd elkerülhetetlenül hallgass reklámokat és azt se kerülheted el, hogy legálisan adatokat gyűjtsön rólad az otthonodban.

Teljesítsd amit kérünk tőled vagy... mindenedet használhatlanná tesszük.

Nos, egy ilyesmi kis történet jönne most.

 

"Nem fizetett a szerviznek, ami erre távolról megbénította az autóját"

"Meglehetősen érdekes módját választotta egy elszámolási vita rendezésének egy kanadai autókereskedés. A quebec-i cég ugyanis nemes egyszerűséggel távelérésen keresztül használhatatlanná tette egyik ügyfele autóját, miután az nem volt hajlandó kifizetni egy kb. 50 ezer forintnak megfelelő extra díjat részére."

"Az üggyel kapcsolatban a helyi autószövetség képviselője azt nyilatkozta, hogy a szerviz természetesen illegálisan járt el, hiszen miután a férfi kifizette az autót, az már nem képezte a cég tulajdonát, és így nem volt jogában letiltani sem működését."

Nos például ezért nem jó kiadni a kezedből másoknak az irányítást.

"Az eset jól példázza azt, hogy milyen veszélyeket rejtenek az autókban is egyre terjedő, távoli elérést lehetővé tevő funkciók, amiket a jelek szerint immár nem csak a hackerektől, de az úgymond legitim cégektől is félteniük kell a járművek tulajdonosainak."

 Igazából nagyon sok IoT cuccal mi nem nyerünk semmit, csak beépítünk egy kémeszközt az otthonunkba, hogy majd személyreszabott reklámokkal árasszanak el minket, meg kitegyük a gépeiket olyan veszélyeknek amik eddig fel se merültek. Nem kéne ebbe az irányba menni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9712805162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2017.09.05. 13:57:59

Hogy honnan van a cikk: pcforum.hu/hirek/19832/nem-fizetett-a-szerviznek-ami-erre-tavolrol-megbenitotta-az-autojat

Probléma volt a bloggal ezért nem sikerült a módosítás... Így oldottam meg.

blöff 2017.09.14. 14:16:57

index.hu/tech/2017/09/14/blueborne_bluetooth_sebezhetoseg/#
olyan témát találtál, amelyben még nagyon sokszor fogsz visszaigazolást nyerni. Lassan fogadásokat kellene kötni a következő leállásokra (persze ez újabb piszkos bizniszt indítana be).

Sleepy Gonsales 2017.09.21. 09:53:30

Egy egyszerű otthoni risztó központ telepítésekor a szakembernek van saját telepítőkódja, a felhasználók kódjaitól teljesen függetlenül. Csak ezzel a kóddal lehet új érzékelőket, kezelőket a rendszerbe illeszteni.
Egy egyszerű kis riasztóközpontban is van telefonos átjelzés, ha valamit akar közölni a riasztó, felhívja a tulajt. Ez a telefonos elérés a másik irányba is működik, tehát távolról lehet vezérelni a riasztót.
Na most, ha a tulaj nem fizet, a telepítő a saját kódjával simán le tudja tiltani a központ működését távolról.
És 25 évvel ezelőtt is így működött a dolog.

GABOR2 2017.09.26. 10:53:33

@blöff: Igen és egyszer talán eljutnak oda a vezetők, hogy levonják a megfelelő következtetéseket.

GABOR2 2017.09.26. 10:56:50

@Sleepy Gonsales: Ezek az IoT dolgok nem is fognak működni szerintem, ha nem lesz állandó net kapocsolat, és nem fogadsz el minden feltételt. Köztük talán azt, hogy a riasztód olykor felmond neked egy reklámot.

blöff 2017.10.18. 13:56:47

@GABOR2: nem fognak, mert most ebben van a pénz és mindenki a rövid távú érdekeit nézi. Ha majd elönti a fos a társadalmat, akkor meg mindenki tud majd egymásra mutogatni, ergó felelősségük sincsen benne.

GABOR2 2017.10.31. 10:00:49

@blöff: Hi! Köszönöm a cikket!

GABOR2 2017.10.31. 10:03:48

@blöff: Igen egyrészről ez van; meg látszik hogy hogy szenvednek az új nagy dobással, vagyis egy olyan új találmány kifejlesztésével mint az Iphone, ez nem nagyon meg nekik sok ötlet nem működik, úgyhogy marad az, hogy újra és újra pénzt kérjünk azért amit már megcsináltunk.
süti beállítások módosítása