Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Leszakad a plafon... (BKK "kármenetesítő szöveg")

2017. július 18. - GABOR2

Leszakad a plafon, kinyílik a bicska, de azért az igázság is bepillant... Nos tájékoztatást tartott a BKK  online-jegyvásárlás "incidens" ügyében Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója és Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Aki ezt képes volt megtenni azt hiszem alkalmas arra, hogy cloudos cégnél dolgozzon a jövőben, oda ilyen emberek kellenek...

Megtudhattuk, hogy a rendszer biztonságos, sőt mindig biztonságos volt... Szóval tele volt hibával, ki is használták pár órával a beüzemelés után, de mindig biztonságos volt.

"Nem kívánunk úgy tenni, mintha nem érzékeltük volna, milyen kibertámadásoknak lett kitéve a megoldás."

Mégis megteszi.

 "A rendszer elmondása alapján továbbra is biztonságosnak tekinthető, ebben az elmúlt pár nap tapasztalata alapján féltucat biztonsági szigorítást vezettek be, ilyen például, hogy az elfelejtett jelszavakat már nem egyszerű szövegként küldi ki a rendszer."

Szóval a rommátört rendszer továbbra is biztonságos.

"A BKK egyébként nem vásárolt szoftvert, hanem bérleti/üzemeltetési konstrukcióban valósul meg a webshop és az 550 ellenőri leolvasókészülék használata is, ez a társaságnak nagyjából havi 20 millió forintjába kerül."

Megtudhattuk azt is, hogy milyen olcsó.

"Szintén nem kötelező igénybe venni, senki ne érezzen kényszert, hogy betereltük egy olyan csatornába, ami nem komfortos. Ez egy kiegészítő szolgáltatás."

Azért akik ezt veszik igénybe megkárosíthatják a céget, az is számít.

"Kiderült, rendszer továbbra is megbízható, a leállításnak nincs oka, az értékesítés továbbra is tud online működni – így tájékoztatta a fővárost ugyanis a BKK és a T-Systems."

A rendszer egy nagy sz@r, de a jövőből nincs kiút, még akkor is ha az út járhatatlan.

"Az okos megoldások az okos embereknek való. Aki nem érte el azt a szintet, hogy egy okostelefont tudjon kezelni, annak ez nem egy kényelmes megoldás, így Dabóczi."

Arrogancia... Meg mi ez, az okos emberek lophatják a város pénzét? Szegény Dabóczi az aki nem érte el azt a szintet, hogy mégha a napnál világosabb, hogy egy nagy sz@r az egész ami össze lett hozva, akkor is ezt eröltetik.

"Attól, hogy valaki legális eszközökkel informatikai rendszereket pingel, próbál más adataihoz hozzájutni, az bűncselekmény. Nem az van, hogy az egységsugarú felhasználó belép és ezzel feltöri a rendszert, ezt nem lehet jóhiszeműségnek tekinteni."

Az etikus hackerek akik rámutattak a hibára a végén még terroristák lesznek.

És itt bukik ki az igazság, hogy végülis tudja, hogy mi a valóság a netreköttött rendszerekkel kapcsolatban, de a logikus következtetést, hogy akkor nem kéne megtenni már nem képes.

"Ez a webshop semmivel sem gagyibb, mint az itthon működő hasonló szolgáltatások. Kíváncsi lennék, ha mást támadnának be, mennyi idő alatt rogyna térdre. Tudom, hogy sokaknak fáj, hogy ez a projekt megvalósult, ilyen világban élünk – nem meglepetés, de nem örülünk neki"

Vagyis minden rendszer feltörhető és ezen nem lehet változtatni. Nos talán inkább akkor nem kéne netrekötni őket. Az pedig, hogy milyen világban élünk a döntéshozók döntik el... kedves vezérigazgazó úr. Amúgy érdekes... ilyen a világ, mi nem örülünk neki, de megcsináljuk... de miért???!!!

Ezek után sokkal kevésbé nézek optimistán a jövőbe a magyar digitális állammal kapcsolatban. Várjunk csak mit írtám... sohase voltam a legkisebb mértékben se optimista. Most viszont még azt is megtudhattuk, hogy biztonságosnak számít az olyan rendszer ami köszönőviszonyban sincs vele. Hogy arrogáns, hozzánemértő emberek csinálják, akik mindenáron megcsinálják mégha a napnál világosabb is, hogy nem kéne. Ilyen emberek kellenek, hogy felébrendjenek az emberek a digitális álomból... szóval talán mégis van ok az optimizmusra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5212672015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása