Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Bepillantás a magyar digitális állam világába... is

2017. július 18. - GABOR2

Az elmúlt napokban sok magyar vonatkozású hír jelent meg.

A legnagyobb figyelmet a BKK internetes jegy- és bérletvásárlást lehetővé tevő rendszere kapta. Mit szoktam mondani? Amit netre kötnek hackelhető és fontos dolgot nem kéne rákötni. Nos, pár órával a bevezetése után már a hírekbe volt, hogy fel lett törve.

http://24.hu/tech/2017/07/14/elkepesztoen-durva-hibat-talaltak-a-bkk-online-rendszereben/

"...durva biztonsági hibát találtak a rendszerben, aminek következtében

alapszintű hekkeléssel bárki annyi pénzért vehet bérletet, amennyiért akar."

"A kísérletezést ugyan nem javasolják senkinek, hiszen bűncselekmény, de a szerver felé továbbított kérésben csak egy számot kell átírni a kosárba rakáskor, mert a böngésző küldi el a szervernek a bérlet árát. Egy informatikus körülbelül vette meg kétszázszor olcsóbban a havi bérletet, csak azért, hogy tudja bizonyítani a rendszer sérülékenységét."

A történet folytatódott és kiderült, hogy sokkal több baj van még itt.

A legjobban itt van összefoglalva a dolog: https://pcforum.hu/hirek/19694/oriasi-blamazs-lett-a-bkk-uj-elektronikus-jegyrendszere

Szóval az egész totális bukás. Amúgy azért is rossz ez a rendszer, mert még ha jól is működne, akkor is kényelmetlen, mert pl. minden nap be kell jelentkezni vele egy weblapra, hogy működjön. Minden szempontból bukás. És ez az egész story felveti a kérdést... a többi digitális állam- gazdaság projekt is ilyen lesz?

Van itt egy nagyon fontos dolog, amit tisztázni kell. Ez pedig a megvalósítás. Ha a világ legnagyobb szentjei és a világ legjobb szakemberei jönnének, hogy összerakják a digitális államot, akkor is bedönthető lesz. A számítástechnika állandó tulajdonsága, hogy sérülékeny; ez alap; ezért meg van a határa, hogy mire szabadna használni. Szóval a lehető legtökéletesebb megoldás se lenne jó. Van viszont ennél alacsonyabb szint is amikor még türhető szinten van a korrupció-szakértelem arány. Ha a legfelső szint se elégséges, akkor mondanom se kell ez se. Viszont érdemes valamit megfigyelni a forumokon, ahol vannak informatikusok. Ha feltörnek valami céget, vagy valamit és az lehet akár egy globális cég akik símán alkalmazhatják a legjobb szakembereket és alighanem megteszik... nos mindig elmondják, hogy milyen hülyék voltak az alkalmazott informatikusok és bezzeg ők megcsinálnák jóra. Ami nonszensz, hisz a legjobb embereket alkalmazzák ezek a cégek, de van egyfajta forított szolidalitás... ami elfedi azt, hogy a számítástechnika alapvetően sérülékeny és mindig az is marad. Ilyenkor kollektívan a többi informatikus lehülyézi a feltört cég informatikusát. Na de menjünk tovább. Van az a szint, hogy nagyon nagy a korrupció és a rendszer nagy sz@r valóban. Nos a korrupció itt nem bizonyított a BKK-nál, de az tuti, hogy a rendszer ezer sebből vérzik és ez pár órával a bevezetése után már kiderült. Így fog megvalósulni majd a többi digitális állam projekt is?! Ennyire veszik komolyan? Ennyire belesz@rnak, még az sem érdekli őket, hogy ne okozzanak egy csomó kárt saját maguknak? Úgy tünik.

A Fidesz egy olyan párt, ami félig abban a korban él, hogy majd "a biztonsági programok megoldják a problémát". A másik fele, ami a vezetői többségét teszi ki még ezelőtti kór szerint gondolkodik. Vagyis kb. lövésük sincs az egészről. Mi van ha az történt, hogy ugye az a szemlélet uralkodott, hogy kb. lesz@rják a számítástechnikát, de aztán megtörténtek a nagy okostelefont felmutogatós tüntetések és azt gondolták... Hmmm így lehet választókat szerezni a fiatalok közül, leszerelni az ellenzéket és... a havercégeknek adni egy csomó zsíros megbízást és tadám... Magyarországnak digitális államnak kell lennie.

Viszont annyira nincsenek képben, hogy fel sem fogják, hogy ez milyen veszélyes. Hogy itt nagyon komoly következménye van annak, hogy hozzánemértő "haverok" csinálják a dolgot. Az egész story végül visszahull rájuk.

Ilyenkor még érdemes visszalapozni a korábbi cikkre amikor még megírták, hogy milyen szörnyen biztonságos az egész.

Na, de mi történt még itt magyar fronton.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/fontos_lepes_jon_a_magyar_e-kormanyzasban.3.256497.html

"A cégkapu a cégekre vonatkozik. Minden olyan gazdálkodó szervezet, amely jogi személynek számít, köteles lesz ezen a módon kommunikálni a közigazgatási szervekkel"

" A kormányzati szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni."

Ez írtó veszélyes lesz.

Figyelem életveszély az utakon! Egyszercsak a semmiből előtűnt egy magyar fejlesztésű okosautó, ami már meg is kapta az engedélyt, hogy bárhol furikázhasson:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/autoipar/magyar_fejlesztesu_onvezeto_autok_jelentek_meg_budapesten.3.256507.html

Gondolom hallotál mostanában az Audi nagy dobásáról, hogy húú de milyen szuper autójuk van és ez mostmár tényleg...

"A fontos kitétel jelenleg a bizonyos körülmények között: a gyártó egyelőre csak dugóban aktiválja az autonóm vezérlést, 60 km/h-s sebesség alatt, középső elválasztással rendelkező autópályán."

Ettől kéne elájulnod. Viszont Magyarországon már az utakon lehet a semmiből előbukkant magyar fejleszés, miközben nemrég még olyanokat olvashattál, hogy a legjobb erőforrásokkal rendelkező nagy cégek szerint is még több évtized kell ennek. És itt jön a megfejtés...

http://www.portfolio.hu/vallalatok/a_verseny_ahol_milliardokat_kockaztatnak_de_a_nyertes_megvaltoztatja_az_autozast.2.256479.html

Pénz. "A verseny, ahol milliárdokat kockáztatnak, de a nyertes megváltoztatja az autózást"  

"Az AlixPartners tanulmánya szerint az 50 meghatározó autógyártó közül csak 3-4 lesz a befutó"

"Dollármilliárdokat fektetnek be a szoftverekbe és közel sem biztos, hogy megtérül a befektetés. Ennek ellenére nagy a verseny, mivel komoly piaci részesedést és presztízst szerezhetnek a nyertesek."

A mai világban a számítástechnikai termékek félkészek. Ez ma norma. Simán eladják mint kész terméket szörnyen bugosan. Ezek a hibák sokszor az első használatnál kibuknak. Most úgy gondolják az autógyárak, ha ez a módi a számítástechnika területén, akkor ők is kidobják a "megoldásukat" úgy hogy pár évtizeddel elmarad a elégséges szinttől. Ez életveszélyes.

Szóval viszont van itt valami pozitív is... Ezeket a rendszereket sokszor annyira hozzánemértők csinálják, vagy mint az előbb írtam a verseny miatt annyira előbb akarják kiadni, hogy ezek még látszólag se fognak jól működni.  Így az emberek előbb eszmélhetnek és talán nagyobb katasztrófák nélkül elkerülhetjük, hogy a zsákutcából visszaforduljunk míg nem késő.

Szerintem be se kéne menni ebbe a zsákutcába.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4512671617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása