Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Techcégek alkonya (5)

2017. július 04. - GABOR2

Mit is tartogat a jövő? Alapvetően két dolog lehet. Azok akik ellenzik a nagy techcégek nagyon rossz terveit győznek és ezzel megkímélik a világot egy nagy összeomlástól. A másik az, hogy a techcégek akarata érvényesül mégis. A quantitative easing miatt mondhatni felmentést kaptak kapitalizmusból, pénzt kapnak amivel azt csinálnak amit akarnak. Kb. mintha valami kommunista nagy cégek lennének. Ez amúgy valószínű egyfajta fizetség is a titkosszolgálatoknak végzet "szolgálatért". Szóval emiatt képesek bevállalni ilyen "viziókkal" kapcsolatos hatalmas veszteségeket is, mert az állam úgyis kipótolja.

Viszont akármelyik két jövőképbe is nézünk ezeknek a cégeknek ott van a kudarca. Az, hogy ezeket a cégeket megállítják a rossz elképzeléseikben természtesen nem jelenti azt, hogy akkor az emberek nem használnak számítástechnikai cuccokat. Nem. Az emberek használni fogják őket, de helyükön kezelik, tudják hogy mik a határaik, hogy bizonyos dolgokat nem lehet rábízni, mert a számítástechnikában nem lehet megoldani azt, hogy a rendszer amit építünk ne legyen sérülékeny. Ezért például a "jó" jövőben nem lesznek kórházak rákötve a netre amiket aztán megbéníthatnak, nem lesznek rákötve az erőművek se, meg semmi fontos állami infrastruktúra vagy rendszer. Az emberek nem fogják összegyűjteni felhőbe milliószám a legféltettebb titkaikat, hogy azt egy akcióval vigye egy ellenséges állam. Nem fogják az autóikat netre kötni, mert tudják, hogy nem sikerülne ezeket a rendszerek se megvédeni a hackerekkel szemben, mint ahogy semelyik másikat se sikerül, még pl. a Pentagon rendszereit se. A házukat se kötik netre, már csak azért se mert nem kell otthon a kéretlen reklám. A nagy techcégeknek muszály új utakat keresni, hogy pénzt szerezzenek, mert amit kigondoltak azt nem tehetik meg ebben a "jó" jövőképben.

A "rossz" jövőképben a nagy techcégek mégis átverik az elképzeléseiket mindenkin. Ezzel megássák saját sírjukat. Mindenki adatát több kontinensről összegyújtik egy-két felhőben. Mindenütt digitális állam lesz, minden kocsi okos lesz, minden ház okos lesz. Minden csak arra vár, hogy valaki összeomlassza. Ugyanis ebben a techcéges utópiában sem tudják majd megoldani, hogy hackerek ne csináljanak ezekkel a rendszerekkel azt amit akarnak. Nyilván amíg béke van addig arra használják az ellenséges hackerek ezeket a rendszereket, hogy lopjanak gazdasági és technológiai titkokat. Kilopják Nyugatnak a titkait és elolvasztják az ilyen jellegű előnyét. Ezt a felhő szuperkönnyűvé teszi, hisz összegyűjt mindent egy helyre és elég csak egy akció hogy kiraboljanak egy egész kontinenst. Az ellenség előtt nem lesz semmi titok és egy jövőbeli háborúban ezzel az előnnyel kezd. Ezenkívül háború esetén mindezeket a rendszereket majd tönkreteszi. A felhők összes adatát letörli, a digitálisan működtetett infrastruktúrát is tönkrevágja, nem fognak működni a járművek se, az okosotthon is leáll, sőt akár túszulejt...és mindezt nem úgy hogy pár perc és újra működővé teszik... nem, az egész helyrehozhatatlan lesz. És ha ez bekövetkezik a techcégek akik ezt létrehozták szintén megsemmisülnek. Nyertesek nem lesznek. Hacsak nem azok akik manapság kezdenek egy techcégnél dolgozni és önmagukon kívül leszarnak mindenki mást és ők megússzák, még azelőtt meghalnak, hogy ez az egész bekövetkezne. Ha gyerekeik lesznek azok persze nem ússzák meg. Szóval akik ezekben a viziókban a nagy fejlődést látták és akik szerint ez nem lesz jó ötlet szerintük középkoriak, majd szépen kapnak egy új középkort.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6612641805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása