Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Jó tanács a jövőkutatóktól: Szeressük meg hogy a jövőben sokkal veszélyesebben fogunk élni

2017. május 08. - GABOR2

Na megint egy kis jövőkutatás. Átlagtól legalább valamiben eltérőbbek amikkel kapcsolatban írok.

Első cikk azért érdekes, mert a cikk szerzőjének érzelmei hatalmasat hullamzanak megállás nélkül. Csak ezért érdekes. Szóval úgy képzeljétek el, hogy ez lesz a jövő és tök jó lesz és borzalmas lesz, de elkerülhetelen lesz, de mindenki útálni fogja, de nagyon-nagyon jó lesz... Újra és újra feljajdúl, hogy de rossz lesz.  A szerző sokkot kapott. Biztos azért mert bár látja, hogy az általa elképzelt jövő borzalmas lesz, de az az opció, hogy akkor nem valósítjuk meg ezt az elképzelhetetlen.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/par_ev_mulva_eltunnek_az_okostelefonok_remiszto_ami_azutan_var_rank.248335.html

Második cikk. Itt az előadó valamit jól lát, de ez nem akadályozza meg abban, hogy ebből ne nagyon vonja le a szükséges következtetést és a techcégek álma megvalósulhat. Itt is elhangzik, hogy az IoT megállíthatatlan, de kéne figyelni a biztonságra is, mert bizony az fontos, de mégse figyelnek oda. Nos akkor mégis miért megállíthatatlan az IoT? Lássuk:

"Kitért az IoT rendszerek robbanásszerű és megállíthatatlan expanziójára, illetve arra, hogy az ilyen technológiák tényleg az élet minden területére befészkelik magukat, ahol elektromos áram van. A legfontosabb megjegyzése azonban a személyes adatok védelmére irányult: állítása szerint jelenleg a piaci résztvevők egyszerűen nem tulajdonítanak kellő jelentőséget annak, hogy megóvják a felhasználóikat a cybertámadások ellen."

"Az elemző úgy véli, hogy egy termék, vagy technológia fejlesztése során a prioritási listán az utolsó helyen áll ez a szempont többek között a profitabilitás és brandépítés mögött."

Aha, szóval a termékek amik a házam bizonyos fontos rendszereit irányítják biztonság szempontjából nagy nullák. Még ha akarnák se tudnák megvédeni a hackerek ellen, de igazából erre nem is nagyon tesznek erőfeszítéseket. Fontosabb a brandépítés. Mondjuk szerintem az is egyfajta brandépítés, hogy szar termékeket adok ki. Egy szar termék brand. Szóval emberek figyeljetek: Azok a termékek is amikkel ajtókat lehet majd nyitni, amikkel rendielhettek majd kaját autómatikusan mert érzékeli, hogy elfogyott, szóval ami a bankszámládhoz hozzáfér, egy csomóféle dolog a házadban ami mind netre lesz kötve és rámegy a fizetésed nagy része hogy megszerezd... biztonság szempontjából egy kurva nagy nulla. Ezeknek kéne a legbiztonságosabb termékeknek lennie a katonai cuccok alatt, de igazából ezek a legszarabb cuccok. És ez elárulja azt hogy... igazából a gyártók se hisznek bennük. Látják, hogy nem tudnak olyan rendszert csinálni ami nem sebezhető, pedig ez nagyon fontos lenne; mit csinálnak hát? Szarnak bele. A pénzed viszont kell.

"Tény, hogy amíg egy pár kigyulladt telefon, vagy fejhallgató napokig-hetekig vezető hír lehet, addig az sokszor elsikkad, hogy milliók (!!) adatait lopják el hónapról-hónapra. Biztos, hogy ezzel sokan nem fognak egyetérteni, de az is tény, hogy például a Prohardver olvasói is közül sokan ostorozzák a piaci résztvevőket amiatt, hogy egyszerűen nem figyelnek eléggé a biztonságra."

https://prohardver.hu/hir/paul_gray_ifa-gpc2017.html

És végül a legjobb. Csak részletek... Itt is vannak nagyon jó részek, de nagyon rosszak is.

Az a hát... "érdekes" ezekben a jövőkutatásokban, hogy megírják, hogy a jövő szar lesz és vannak akik olyan messze mennek az úton, hogy már csak egy fél lépés lenne a helyes következtetés levonásához, azonban ott visszafordulnak. Vagy azért mert ők már öregek és az "úgyis az lesz amit a techcégek akarnak" világából már nem szabadulnak, vagy mondjuk fizetnek neki ezért, vagy mivel tudja, hogyan gondolkodnak sokan körülötte, fél, hogy visszamaradottnak gondolják ha kimondja amit valóban gondol stb. Így hát lehet, hogy lesz egy kicsit eltérő "figyelemreméltó" gondolat a művében, de alapvetően nem áll ki a sorból. Megállás nélkül kettős érzete van, de végülis ha summázni kell azt mondja "ez lesz a jövő, úgyhogy szeretni kell". Hiába látjuk, hogy sz@r lesz elkerülhetetlenül meg kell lépni. Azért mert csak.

Nézzük csak mit kell tenni, ha látjuk, hogy valami rossz és életveszélyes stb.. Talán logikusan elkerüljük? NEM! Meg kell szeretnünk veszélyesen élni.

"Mindig veszélyesebb lesz a világ, nem igaz? Régen lovakkal jártunk, ma már bárki tud akár háromszázzal is száguldozni az utakon. Ez határozottan veszélyesebbé tette a világot. Valamikor a vonat is veszélyesnek tűnt, ma már természetesnek számít a repülés is. A civilizáció egyik alaptermészete az, hogy veszélyesebbé váljon.
Feszegetjük a határainkat. Ez a fejlődés egyik alapköve.
Ugyanez igaz a kibervilágra is. Ott is egyre több minden válik lehetővé, ezzel együtt pedig egyre veszélyesebb is lesz. Meg kell állítanunk ezeket a folyamatokat? Határozott nem a válasz. Viszont elővigyázatosabbnak és körültekintőbbnek kell lennünk. Nem hiszem, hogy el kellene dobnunk magunktól mindent, csupán meg kellene találnuk óvatosabban használni az újdonságokat. Régi szabály az, hogy oda kell figyelned a zsebeidre, nehogy a zsebtolvajok ellopjanak tőled bármit is. Ugyanez igaz az online világra is: oda kell figyelnünk a zsebeinkre a kibervilágban is."

Szóval kedves családfő! Az okosautó elég valószínű ki fogja nyírni a családod. De ettől meg kell venned még a terméket, mert csak! MERT EZ A JÖVŐ! SZERESSÉL VESZÉLYESEN ÉLNI!

"Nem hiszem, hogy el kellene dobnunk magunktól mindent, csupán meg kellene találnuk óvatosabban használni az újdonságokat." Hát igen, majd be kell állítani, hogy az okosautók csak maximum 15 km/h-val menjenek, így biztonságosabb. Nagyon rosszul fogja föl a dolgok működését a zárásban a fickó. Én is írtam arról milyen lesz szerintem a jövő: http://ujtechkor.blog.hu/2016/09/12/a_jovo_nem_marketing_anyag_szerint

Kedves vásárló! Kérem ne vegyen olyan terméket ami rossz; és az olyan termék ami biztonság szempontjából nulla és közben bizonyos, nagyon fontos dolgokért felelne az rossz termék. A számítástechnika állandó tulajdonsága a sebezhetőség. Éppen ezért felhasználásának van egy határa kivéve persze ha imádunk "veszélyesen élni". Bár itt még ez se igaz, mert a netrekötött, totálisan digitalizált világnak már most látszik a végső határa: az első háború, mert ott totálisan tönkre lesz téve.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9212490647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MercyPeriod 2017.05.19. 16:21:35

"Látják, hogy nem tudnak olyan rendszert csinálni ami nem sebezhető, pedig ez nagyon fontos lenne; mit csinálnak hát? Szarnak bele. A pénzed viszont kell."
-> Üdv a piaci kapitalizmus világában, ahol az elsödleges szempont a profit és a legutolsó is egyben. Amelyben a rendszer fundamentális része az, hogy jutalmazza a magasabb profitot elérö céget, míg az alacsonyabb profitra törekvö céget jobb esetben megtüri, legtöbb esetben ellehetetleníti. Nem védeni akarom ezzel a jelenleg kialakult rendszert, hanem felmutatni annak hiányosságát, amely a jelen társadalmának is egyben kritikája:
nincs elegendö mennyiségü és mértékü társadalmi érzékenység ezen tény megváltoztatására.

Miért nem létezik az a mértékü gyerekmunka a nyugati kultúrát követö országokban, mint pl. amelyekröl olvasni azokban a cikkekben, ahol az "olyan" országokról írnak (Bangladesh, muszlim országok, stb)? Mert a történelem folyamán kialakult egy olyan társadalmi érzékenység ezekben az országokban, amelyekben a társadalom késöbb kiharcolta, hogy ne lehessen nyugati kultúrájú országban ilyen tevékenység.
Véleményem szerint az informatikai biztonsággal is hasonló lesz a helyzet, különben megtorpan és felszámolódik az egész informatikai és technológiai fejlödés. Márpedig a piaci logika azt diktálja, hogy csak a(z informatikai) fejlödésen át vezet az út a magasabb profit felé.

GABOR2 2017.05.25. 21:18:06

Egyetértek azzal amit írtál... Inkább csak hozzátennék mint elvennék belőle.

"Márpedig a piaci logika azt diktálja, hogy csak a(z informatikai) fejlödésen át vezet az út a magasabb profit felé."

Nézd a probléma nagy része megoldható lenne, hogyha kibírnák a techcégek, hogy az általuk kitalált dolgokat ne kössék netre. Ezt lehet, hogy belátják majd és attól még a számítástechnikában hatalmas lehetőségek vannak profit szempontjából is, hogy nem netre kötött dolgokat árulnak. Pl. az okosház is életképes dolog, ha nincs neten.
Köszönöm a hozzászólásod.
süti beállítások módosítása