Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A jövő (nem marketing anyag szerint)

2016. szeptember 12. - GABOR2

A jövő nem lehet olyan mint amilyennek sokan ma mondják.

Digitális állam, smart autó, stb. Szét lennének hackelve úgy hogy az embereknek az arcában lenne az egész. Nagyon más az, ha meghackelik a PC-det és szép csöndben lelopnak róla mindent miközben úgy tűnik minden szép és jó, még a vírusírtó is biztosít róla közben, hogy a "rendszere bizotnságos" és látszólag olyan jól működik minden; nagyon más lesz az, ha az autók meghacekelve elkezdik ölni a családtagjaidat, vagy az okosházad egyes rendszeri fordulnak ellened. Tehát azok a cégek akik ilyennel foglalkoznak jól teszik ha ezek azon verziója mellett teszik le a voksukat amelyek nincsenek netre kötve. Sajnos túl nagy a csábítás arra, hogy mégis netre legyenek kötve. Egy Googleról elég nehezen tudom elképzelni, hogy kibírja ezt, de talán megteszi ha látja nincs más út. A digitális államról is ki fog derülni, hogy az egész egy szívás. Erről már sokat írtam itt ezen a blogon.

A másik változoás a techcégek alap modeljeiben kell hogy megtörtnénjen amit manapság is láthattunk már... A társadalom egyre öregebb lesz. Az öregek nem szeretik a sok újdonságot főleg ha csak kamu újdonság lényegében az egész. Pl. a Windowsban átnevezünk mindent, megvariáljuk az eddig menüket. Ezek az öregebb emberek nem akarnak új dolgokat tanulni. Ezek az öregebb emberek lesznek a fő piac ugyanis ők lesznek a legtöbben. Tehát az a modell, hogy folyton újítunk nem lesz sikeres. A pénz az öregeknél lesz. Ha viszont nem tudunk gyorsan új dolgokat eladni akkor a meglévőért kell majd újra és újra fizetni. A másik út, hogy olyan dologkat mint a Windows közműnek minősítünk kivonjuk a profit szerző dolgok alol. Egy igazi digitális világnál ennek kéne az alapnak lennie. Szóval az új modell az lesz, hogy nem nagyon lesz új szoftver, vagy legalábbis az új szoftver újdonságai a kezelhetőseget nem érintik és ezért a szoftverért mondjuk havonta kell fizetni mint a gázért. Ez azért is necces pl. mert mi van ha nincs pénzem? Mi lesz az adataimmal?  A Microsoft meglátta ezeket a problémákat azért beszél arról, hogy a Windows 10 lesz az utolsó Windows, mert már kifulladóban vannak mind az újdonságok, mind azok akiknek eládná a Windowst. Ez egy igen érdekes átmenet lesz... És ez a probléma nemcsak operációs rendszereket érint, hanem pl. a játékokat. Egyre többen lesznek akik szeretnék, ha régi játékaik mennének az új gépeiken és nem akarnak megtanulni újabb játékokat amiket nagyon máshogy kell játszani, vezérelni. Azt viszont szeretnék ha a régi game mondjuk jobb felbontású lenne. És a jövőben ők lesznek többen és a pénz is náluk lesz.

A jövő nem a folytonos forradalmi újdonságokról fog szólni, hanem egyre inkább az állandóságról. Persze az is lehet, hogy jön egy meteór és minden nagyon-nagyon másként fog alakulni...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2311696983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konzervtigris 2017.05.25. 09:28:01

Egy konkrét példa a mondandódra, hogy a Win 3.1-es Winwordjével ezelőtt 23 évvel kb. ugyanannyi idő alatt kb. ugyanazt a minőségű szöveget elő tudtam állítani táblázatokkal, fényképekkel, stb, mint ma. Lényegében a Winword menüjét variálták át ennyi idő alatt. Szóval ez egy kész technika szövegek előállítására.

GABOR2 2017.05.25. 21:22:04

Azért felhasználóbarátabb lett a cucc, de lényegében igen, ugyanazt adják el újra és újra sokszor. És amikor már elfogy a valóban hasznos dolog, jönnek a felesleges "fejlesztések" mint a megszokott menürendszer átvariálásása, amitől fel áll mindenkinek a szőr a hátán.

KalmanBlog 2017.07.09. 21:16:38

A játékokkal nem értek egyet - oké én még nem is vagyok öreg. A legtöbb játék - főleg a nagy költségvetésűek - olyanok, mint egy film: egyszer végigjátszod, az egy élmény. Aztán másodszor, akkor már kisebb élmény. Ha nagyon jó játék, akkor végigjátszod 5 különböző nehézségi fokozaton, meg megkeresed az összes easter-egget, de végül menthetetlenül elunod. És akkor jöhet a következő. Nem apad el az igény az újra. Még az öregek is szeretnek új filmet nézni, nem akadnak be, hogy ugyanazt akarják 1000-szer, csak amikor már szenilisek.

GABOR2 2017.07.11. 09:58:42

@KalmanBlog: Vannak játékok amiknél eleve nincs singleplayer. Pl. Battlefield 2. Azzal én talán több mint 50 évig el tudnák úgy játszani, hogy nem unom meg teljesen. A másik meg, hogy figyelni kell az idősebbekre inkább arról van szó, hogy ne alakítsák át teljesen a játék irányítását, a játék menetét. Az új szuperjó grafika jöhet, de ne kelljen mindig újratanulni a vezérlést.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2017.10.06. 02:34:13

KalmanBlog nincsen igazad úgy általában csak részben. Az általad említett filmszerű "végigjátszós" típusú játékokra igaz csak, amit mondasz. De a játékok nagy része nem ilyen, hanem építgetős, fejlesztgetős.
Ha a játékmenet jó, akkor megunhatatlan és évekre, sőt évtizedekre is elegendő játékélményt nyújt. Akkor is bőven lenne mivel játszani számítógépen, ha 25 éve egyetlen új játék sem készült volna.

A játékosoknak csak egy része olyan, hogy folyton új játékot akar, a többi szimplán jó játékot akar és azzal elvan bármeddig.

Úgyhogy új játékokat nem a játékosok igénye miatt csinálnak, ahogyan új windowsokat sem, hanem amiatt, hogy a cégeknek kell a profit, ezért új cuccokat akarnak folyton rásózni a vevőkre, lehetőleg csupán a régit újracsomagolva, azaz minimális munkával.
A FIFA a Need for speed, a Call of Duty stb. sorozatok ugyanazt az egyetlen ötletet adják el újra és újra és újra, kicsit más köntösben.

Egyes jobb játékok eleve úgy vannak kitalálva, hogy nincsen "végük" tehát nem lehet szó szerint végigjátszani őket.

Szóval játékosoknak csupán egy türelmetlenebb része akar folyton új játékot.

A többiek egy jó játékkal akár évtizedekig is el tudnának játszani, ha nem kellene folyton új gépet venni, új operációs rendszerrel. Az új játékok sokszor csak szebb grafikát - tehát magasabb gépigényt - jelentenek, de új játékötletet nem, csak egy régi játék újrafeldolgozva.

Ez a filmeknél is gyakran előfordul.Régi, sikeres filmeket gyakran filmesítenek meg újra. Főleg a kockáztatni nem igazán akaró hollywood, ezért a sikeres amerikai mozifilmekből sorozatok lesznek, a sikeres európai filmekből pedig amerikanizált amerikai újrafeldolgozások. Tehát új film van csak új történet nincsen bennük. A kaptafa meg a rókabőr nyúzása a két fő módszer akár a szoftverfejlesztésnél akár a filmkészítésnél, ha a fő szempont a profit.

GABOR2 2017.10.07. 11:58:04

@Akitlosz: Hi! Én is úgy vagyok vele, hogy vannak játékok amiket max. ideiglenesen teszek félre, de aztán újra és újra előveszem mert megunhatatlanok.

Szerintem abban is lenne pénz, a régi játékokat újra kiadnák. Szebb grafika, okosabb AI. esetleg, meg több pálya. Ennyi elég. Igazából fanok csinálják is ezt, mert pl. Red Alert 2-höz is olyan módok vannak amikről annó csak álmodozhattunk.

"Úgyhogy új játékokat nem a játékosok igénye miatt csinálnak, ahogyan új windowsokat sem, hanem amiatt, hogy a cégeknek kell a profit, ezért új cuccokat akarnak folyton rásózni a vevőkre, lehetőleg csupán a régit újracsomagolva..."

*
A játékokkal is azt akarják majd csinálni, hogy ne vehesd meg egyszer, hanem fizess érte mondjuk havonta. A játékok már olyan drágák lettek, hogy ennél több profitot már csak DLC-kel lehet csinálni, de majd annál is több kell és akkor majd ránk akarják erőltetni a felhős játékokat, amik majd nem a gépeden lesznek és teljesen sohase veheted majd meg.

Persze sokkal több mindent el lehetne erről mondani, mert pl. vannak free-to-play játékok,de egy kommentbe nem fér bele minden.

A régi játékokra azért is lesz kereslet, mert egyre több az idősebb ember és ők már nem akarnak teljesen más irányítási rendszereket megtanulni mint amit megszoktak. Pl. részben a Command and Conquer 4 is ezért bukott meg. Viszont a régi játékra szebb grafika jöhet. És ezeknek az embereknek lesz pénze és a fiatalokból egyre kevesebb lesz.

GABOR2 2017.10.07. 12:00:32

@Akitlosz: "Úgyhogy új játékokat nem a játékosok igénye miatt csinálnak, ahogyan új windowsokat sem, " A Microsoftnál modelváltás történt erről már írtam pár cikket.
süti beállítások módosítása