Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Főlösleges "fejlesztések" negatív hatásai

2015. szeptember 21. - GABOR2

Nem is olyan régen volt az az időszak mikor a számítástechnika az a része amiket az emberek a mindennapokban használnak örületes mértékben fejlődött. Evidencia volt, hogy váltani kell az újra, pl. DOS-ról a grafikus felhasználói felületre. Ennek az időszaknak vége, mind a hardver világában mind az operációs rendszer világában. Most nyilván nem mindenről beszélek, mert pl. az okostelefonok kivételek, bár ott is van azért lassulás... Az Intel processzorai is alig-alig leptek előre GHz-ben az utóbbi időben a generációk között. Viszont a hardver alig fejlődése korán sem okoz annyi problémát az embereknek mint ami az operációs rendszerek körül van. Ennek az az oka, hogy a Microsoft (merthogy róla van szó) el akarja adni az új szoftvereit még akkor is, ha nekünk igazából nincs rá szükségünk. A fejlődés hiányát új designokkal, a megszokott menü-felépítések átalakításával próbálja eltüntetni. Persze vannak fejlesztések, csak nem olyan mértékűek ami miatt váltani kéne. Meg ezeket egy frissítéssel tudnák a korábbi rendszerek is... Ráadásul vannak itt elég kétes dolgok pl. a felhasználókról rengeteg adatot gyűjtenek.

Ez miért is probléma? Sok munkaória esik ki miatta + az idősebb generációt teljesen feleslegesen hát hogy is mondjam... kihívás elé állítja. A fiatalok gyorsan megszokják az újításokat, de az idősebb korioszálynak az, hogy minden mondjuk második évben újra kelljen tanulnia a szofverek használatát már nem olyan egyszerű. Ez nemzetgazdasági károikat okoz, és egy csomó amúgy munkaképes ember szorulhat ki a munkaierőpiacról, mert megkövetelik a cégek a mindig legújanbbnak a tudását. És kedves fiatal olvasó te is leszel egyszer idős szerencsés esetben... Ráadásul Európa egyre inkább öregszik ezért ez egyre nagyobb probléma lesz. Viszont aligha várhatjuk, hogy olyan profitorientált cégek mint a Microsoft majd lemond az előbb tárgyalt módszereiről a még több pénz szerzésre. Ezért felülről szabályozni kéne ezeket a cégeket, vagy egyenesen ki kéne vonni ezeket a programokat  a céges környezetből. Ezek a rendszerek olyan fontosak, hogy ma már lehetne közmű jellegűnek tekinteni, ebből kifolyólag ki kéne venni egy-egy cég irányításából, mivel az nem a köz, hanem a részvényes érdekeit nézi. Meredeknek tűnhet, de gondoljanak bele... Azt tervezik, hogy pár év és kávéfözőjük is valamilyen Windowssal fog menni. Ez túl nagy hatalom egy cégnek. A környezetet is teljesen feleslegesen terhelnénk azzal, ha mindig a legújabb dolgokat vennénk, amik ráadásul nem is fejlődtek igazából. Kerüljük el ezt a jövőt!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr387805682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e2ender 2015.10.29. 11:24:08

A felhasználók rontották el?

Voltak a korai Windows-ok, a koncepció az volt, hogy a felhasználók hajlandók a számítástechnikát megtanulni. Ma a Windows 10 világa, már nem erre a feltételezésre épül.

Valljuk be őszintén, jogosan. Közben a fejlesztő technokratáktól, azaz a "szakértő őstermelőktől" a terjesztést, a pénzkeresést átvették a menedzserek, a marketingesek. Közbeékelődött egy olyan réteg aki ugyan nem ért az átlagos felhasználónál jobban a számtechhez, de ebből akar megélni. Ráadásul rájött arra, hogy ebből, - azaz a relatív tudatlanság fenntartásából, - kíválóan meg lehet élni.

Már tudatosan törekszik arra, hogy gyors időközönként leváltsa az egy rendszerhez tartozó "tanulóidőszakot". Másként kinéző, tulajdonképpen indokolatlanul átvariált, szoftvert vagy operációsrendszert dobjon a piacra, mindenféle komformítást nélkülözve az előző verzióhoz képest. Elvéve a tanulási kedvet azoktól is, akik az előző rendszert már kezelték valamennyire. Ma a felhasználók sokan hátradőltek ezekre a hatásokra, és megelégednek egy okosmobillal, tablettel. Sokan már elutasítják, "szivatás" hagyományos számítógépes formáit, - de vannak akik, már a megtapasztalt "okosmobil" helyett is keresnek "butábbat", - persze "kiöntve a fürdővizzel együtt a gyereket is".

A szoftverfejlesztő "terror" igazából csak most indult be, hogy a felhasználók tömegei "kapituláltak". A fejlesztő réteg most úgy gondolja, áthidalja a "nemtanulás-nemtudás" szakadékát saját magával.

Mellesleg, így ő mondhatja meg, mikor kell vásárolni újabb verziót, a szoftveréből, melynek licenc-használati jogát, mostmár inkább csak határozott időre bérbe adja. Nem..., a szoftver nem egy eladható ipari termék. A Vevő a pénzéért nem egy munkaeszközt kap, hanem annak igéretét, hogy ügyelnek helyette a munkaeszköz termelékeny, hatékony mivoltára, (meg persze egyéb nem definiált tulajdonságaira), természetesen ezért cserébe folyamatos "fejőstehénné" léptetik elő. Sajnos az ígéret legtöbbször csak ígéret marad. (az elmondottakat kiválóan alátámasztja pl. a Windows 8-10 METRO-ra írt legtöbb program "használhatósága" - /és az, hogy ez ügyben csak helyben topogás van már évek óta/, - egy átlagos Windows-felhasználó számára.)

(Azaz a fejlesztő cégek, "ha nem lehet használni lapátosnak, akkor jó lesz homokzsáknak" elv mentén gondolkodnak most a felhasználókról.., és tisztelet a kivételnek, mert persze vannak tisztességes "fejlesztőműhelyek" is.)

A vázolt helyzet kiterjesztődése, azaz az "erőszakos szoftverfejlesztési trendek" kialakulása, tulajdonképpen a felhasználók tömegében kialakult vagy kialakuló "számtech-érdektelenség" miatt következhetett be. (Ha az ember felismeri, hogy valamilyen rendszernek csak játékszere, elveszti az érdeklődését és "továbbáll", lévén a teremtő szándék, a részvétel, a valódi megélés igénye az ember veleszületett és elidegeníthetetlen tulajdonsága.

GABOR2 2015.10.30. 09:40:59

@e2ender: "A felhasználok rontották el?" Két dolog: Egyrészről a Win8-ra ma már nyugodtan lehet mondani, hogy a legnagyobb bukása a Microsoftnak... Vagyis talán nem anniyra "érdekletelenek" a fogyasztók. Bár ez még nem annyia tiszta. Másrészről nem hiszem, hogy a fogyasztók generálják ezt az egészet. A fogyasztók ahogy öregednek inkább egyre inkább nem szeretik a nagy változtatásokat. (főleg hogy feleslegesek) Arról van szó inkább, hogy nem csinálnak semmi olyan nagy újítást ami egy teljes operációsrendszer váltást indokolna. Ezért sok kis lényegtelen fejleszést csinálnak, de úgy átvariálnak mindent, hogy úgy tünjön valami nagy dolog történt. De ez csak dijázn. Ez az egész pedig azért kell, hogy az emberek vásároljanka újra és újra. Na ez Win8-nál megbukott. A cégek a kiutat a szolgáltatássá alakításban látják mjad szerintem. Vagyis újra és újra fizethetünk...

GABOR2 2015.10.30. 09:45:45

@e2ender: Amúgy nagyrészt egyetértek... Kiváncsi vagyok hányan fordulnak majd el az ilyen erőszakos magatartás miatt a már "bejáratótodd" márkáktól.

e2ender 2015.10.30. 10:53:04

Ahogyan én tapasztaltam, (10-15 év), - és ez az ami sehogyan nem fér jelenleg amerikai, vagy szoftver-fejlesztő fejekbe, - az átlagfelhasználónak mindig is szüksége volt segítségre és lesz is. Legtöbben a Facebook-fiók (Google-fiók, Microsoft-fiók, stb.) regisztrációját sem tudják rendesen egyedül elvégezni. Nem egy operációs rendszer beállítását, (Úgye, a fejlesztői alapállás az: "Ó milyen egyszerű a telepítés, csak 2-3 kattintás....," - de a hozzáértők már tudják, ezzel még csak kezdetét veszi a "kaland"....!

Ki merem jelenteni, óriási hatással van egy rendszer tömeges elterjedésére, de a használatára is, hogy a hozzáértők, a maguk körében mit mondanak, ki és hova teszi le a "voksát". És milyen példával jár elől.

Ha a szakma, folyamatosan az Androidól beszél, és minden fórumon (szinte a G. fizetett agitátoraiként, az Androidos telefonokat "tömjénezi" akkor hiába jobb a "Windows Phone" rendszere, főként általános használatra, akkor az nem fog elterjedni. (Sokkal problémamentesebb a használata, és a jobb készülékek olcsóbbak is.) Csak az elmút 1-2 év rövid időszakának "hétmérföldes" hatása van ilyen téren. Akkor beszélhetünk a VISTA oprendszerről. Ha hardver ,valamivel erősebb kerül alá, a legjobb rendszer lenne ma is. (Biztonságosabb, védettebb a behatolásoktól, vírusoktól. Sokkal többet dolgoztak rajta, kiforrottabb is lett, mint bármelyik másik piacra került Windows verzió. Gyakorlatilag a sok kis "hozzáértő" szakmabeli kivégezte az elterjedési lehetőségét.

Tehát azt állítom, a hozzá nem értő tömegek, ránk, valamivel tapasztaltabbakra hallgatnak, mert ha az átlagember valamihez nem ért, akkor van annyi esze, hogy odafigyel azokra akik nálánál többet tudnak a témáról, (vagy a számára jól-rosszul értelmezhető "jelekből" úgy sejti, hogy többet tudnak. Persze nem egyénenként van hatása egy-egy "szakmai" vagy nevezzük "hozzáértői" állásfoglalásnak, de a tömeges mindenképpen. (És itt tudatosan idézőjeleztem!)

Leszögezhetjük (felőlem!) nyugodtan, néhány 100 ezer hozzáértő csinált a világon kariert a Google Chrome-nak, az Androidnak is. Nem a tömeges és releváns igény ezekre. Nem sikerültek olyan jól a termékek, hogy találkozzanak a fogyasztó meggyőződésével. Nem! (Ugyanakkor voltak biztonságosabb, jobban megcsinált helyettesítő termékek is, csak a mondottak miatt labdába sem rugtak.)

A mi meggyőződésünkkel viszont találkozott. Csak vannak finom "árnyalatok". Mert, ha én azt mondom, hogy jó az Nexus 5-6, akkor én mindjárt root-olva, spec tűzfalazva, blokkerekkel ellátva, processz ellenőrzéssel és kilövési lehetőséggel gondolom ezt. Megfosztva rögtön az elején a "bloatware"-ktől is. De az átlagfelhasználó erre már nem képes, és nem is gondolja azt végig, amit én gondolok a "jóról".

Tehát az IT-s trendeket mi alakítjuk, ha tetszik a jelenlegi "user" központú fejlesztői gondolkodásnak, ha nem. De ebbe, a szakmában, senki nem gondol bele igazán. Pedig, ha gondolkodna kicsit, rájönne, mekkora a felelősége. Segíthet vagy gátolhat kémkedést, adatgyűjtést. Személyes kiszolgáltatottságot hozhat egy országban, vagy mérsékelheti azt a választásaival. Az egy technokrata "fecske" természetesen nem csinál nyarat, de tömeges megnyilatkozásuk igen is "ügydöntő" jelentőségű.

Sajnos, kevés az olyan technokrata szemléletű ember, aki a társadalomtudományokban is jártas kicsit, és képes "megelőlegezni" egy szoftver vagy ipari termék, egy társadalom életére gyakorolt, jövőbeni pozitív-negatív hatásait, és utána e szerint választani. (Még az atomtudósok sem volta képesek megakadályozni, valószínüleg sok éven át "dédelgetett kedvencük" világméretű "debütálását" és elterjedését. Pedig, Ők azután igazán tudták, mivel fog járni a felhasználása...)

e2ender 2015.10.30. 11:06:47

Lemaradt: azért, mert az IT-s "hozzáértők"-höz képest, kevesen voltak az atomtudós "hozzáértők"!

GABOR2 2015.11.10. 12:54:25

@e2ender: Első bekezdésedhez: Egyrészről van egy direkt bonyolítás. Pl. azért, hogy ne lehesen könnyen leiratkozni kémfunkciókról. Vagy pl. Facebookinál a fiók igazi törlése funkció jól el van rejtve. Másrészről pl. most a Win10-nél csináltak egy ilyen "ajánlott telepítést", ami könnyű és gyors csaképpen a kémfunkciók mind be vannak kapcsolva alapból. Szóval szerintem nagyonis tudják, hogy reagál a tömeg.

A fejlesztőknek van egy hite, hogy mi lesz majd sikeres és arra fejleszt és emiatt önbeteljesítő lesz lehet a dolog. Van amikor a marketingesek győznek van amikor a fejlesztők, van amikor az emberek, van amikor már csak a kritikus tömeg. A fejlesztők ebből tényleg fontosak és jelzik, már előre, hogy mi lehet bukás. Pl. Google szemiüvegénél már lehetett látni, hogy alig fejleszenek és alkalmazásokat és bukás lesz. Szóval a fejlesztőknek tényleg nagy a befolyása csakhát a sok pénz... Néhány app nagyon sikeres és kevés munkával dől a lé és ez túl csaábító. A bevételeket pedig a felhasználók adatainak eladásával lehet turbózni.

Google Chrome egy idejig elég biztonságos volt, a sandbox miatt, de végül azt is megtörték. Másrésztől mivel Google termék a privacynak annyi.

Másik baj, hogy hiába csinálod meg, hogy ne kémkedje az OS a telefonon, ha mindig kötelezően frissít. Ezt a kémkedést törvénnyel kéne tiltani, mert most a cégek azt csinálnak amit nem szégyelnek.

Sajnos a fejlesztők többsége nem viselkedik felelősen. Ugye a pénz... meg talán bemagyaráznak maguknak valamit. Pl. hogy más is ezt csinálja és nem tiltakoznak ellene a felhasználók.

GABOR2 2015.11.10. 13:21:39

@e2ender: Ez egy bonyolult kérdés. Az atombomba lehet, hogy meg is akadályozott pár háborút. A hidrogénbomiba pedig a szojvet "elkerülhetetlen háború" doktrinát változtatta meg...
süti beállítások módosítása