Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A cloud computing

2015. július 24. - GABOR2

A cloudról sokszor lehet hallani, hogy az a jövő. De mivel is járna ez a jövő? Jelenleg az emberek az adataik többségét maguknál tárolják, a cloud gyözelmével viszont ezek az adatok valahol máshol lennének. Pontosan nem is tudja a felhasználó, hogy hol, "valahol a felhőben" könnyen lehet, hogy mégcsak nem is saját kontinensen. Nos a clouddal nem csak ez a probléma. Nagyon szeretnék, hogy a cégek minél inkább áttérjenek a cloudra, a bizalmas adataikat tárolják így. Ezzel olyan gondok vannak pl. hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egyszerűen lenyúlják egyes országok a cégek adatait (pl. USA); ha ellenségessé válik az adott ország elzárhatja az információs csapot; más az adatvédelmi előírása az adott országnak(bár ha a titkosszolgálatok lenyúlják az adatokat mindegy is mit írkálnak, mert az max egy darab papír így); az internet szolgáltatás kiesése esetén cégek tízezrei állnak le; az adatokat nemcsak ellophatják, hanem manipulálhatják is; az adatokat nemcsak titkosszolgálatok, hanem mások is ellophatják, mert a cloud sem biztonságos és mivel itt egy töréssel sokkal több adatot lophatnak el, több erőforrást is áldoznak a feltörésre - olyan eset is lehet, hogy "belső munka" a törés;  a kis betűs részben ott lesz, hogy nem vállalnak felelőséget az esetleges károkért; a szerverparkok ki lesznek szervezve olyan harmadik világbeli országokba, ahol egy nyugati bér 20-ed részét kapó informatikust kell csak lefizetni, hogy szerezze meg amit kell; azt rebesgetik, hogy a világon mondjuk csak 5 db nagy cloud szolgáltató kell, ez túl nagy hatalom koncentráció lenne; a cloud bizonyos dolgokhoz egyszerűen túl lassú; előirhatják pl. hogy titkosítot adatokat tilos lesz feltölteni; a kezelőfelületet saját kényük-kedvük szerint változtatgathatják és lehet újraképezni a dolgozókat stb. Szóval ezt a jövőt el kéne kerülni. Bármily előny ezekhez a dolgokhoz képest csekénység. Ráadásul ugye mondjuk havonta kéne fizetni, amit szépen az egyre növő térnyeréssel lehet emelgetni, meg most még természetes dolgokat prémium stb. kategóriába tenni. A cloudba csak olyan dolgokat lehet tenni, amit nem baj, ha mások is látnak...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr287651282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.08.13. 21:10:42

amiket itt írsz azok nagyrészt már így vannak most is. tuti hogy hatalmas lopások, kémkedések mennek, és valszeg állami szinten is (az állam akaratával, usa, kína stb)

a munka kiszervezése meg már marha régen így van marha sok iparágban, ebben nem fog sokat változtatni hogy az cloud adminisztrátor is kínai lesz

GABOR2 2015.08.17. 09:01:24

A cloud szerencsére egyáltalán nem úgy tör előre ahogy várták az elemzők(inkább marketingesek). A cégvezetők tudósok, nem úgy állnak hozzá a dologhoz, hogy mindegy, hogy ellopják a titkaikat... A kiszervezés is kezd megfordulni... Nem az a lényeg, hogy amerikai cloud, vagy kínai... semmilyen se.

tapló II. 2021.04.16. 20:26:08

Minden adat ellopható ami kikerül a virtuális térbe. Teljesen mindegy hol tárolják. A legérzékenyebb adatokat hordozón kell tárolni és zárható, biztos helyre bezárni.

GABOR2 2021.04.17. 02:00:04

@tapló II.:A különbség az, hogy egy hackeléssel ellophatják százmilliók adatait... olyanokét is akik eszükbe se jutottak volna. Plusz ha nincs egybegyűjtve az egész egy helyre, hogy egy hackeléssel vigyenek mindent, elfogyna a kapacitás, hisz nem mindegy, hogy 500.000 vállalatot egyenként kell törni, vagy egy felhőt egyszer.
süti beállítások módosítása